Kreativnost i svakodnevica

 

 

Život nam se dešava hteli mi to ili ne. Vreme prolazi ne pitajući nas da li želimo, da li bi da je malo sporije, ili da bi nam baš super došlo da danas imamo par sati više.

Niko od nas nije imun na uticaj svakodnevnice i prvo što bi valjalo savladati je da naučimo da stvaramo „usput“.  Onda kada se sve oko nas ruši, kad nas sve nervira, kad nam polude hormoni.  Kada smo tužni, besni, ili ushićeni. Kada dodjemo kući  posle 8 sati dosadnog i neispunjavajućeg posla i zaista nam nije ni do čega. Onda kada nam se klinci vrzmaju oko nogu i kada je sve samo ne odgovarajuće mirno i tiho okruženje.

jazmin-quaynor-392995

Najgore što možemo da uradimo je da sedimo i čekamo pravi trenutak. Oh, kako mi je to samo poznato. Vreme nam prolazi u čekanju, a inspiracija ne dolazi. Čekamo i ništa ne činimo da se pokrenemo, da nešto promenimo. Najbolje vreme za početak je upravo sada. Ne kad dođe inspiracija, ne kad bude savršeno sunčan dan, ne kad si najbolje koncentrisana ili smirena, ne kada su zvezde u savršenoj poziciji. Sada! Jer ako ne kreneš sada dočekaćeš da pogledaš godinu dana unazad i da shvatiš da je vreme prošlo. Prošlo je i ti ništa nisi uradila. Prošlo je i nema nazad. Prošlo je, a tvoja inspiracija još nije stigla. I onda ti sleduje još gore razočarenje,  razočarenje u sebe. Najbesmislenija stvar koju možeš sebi da uradiš je da čekaš iskru inspiracije, da čekaš svoju muzu da se pojavi ili da te obasja zvezda vodilja. Da se ne lažemo, sjajno je kad se to desi, ali kad već stvaramo čak i u dosadnoj svakodnevici i imamo neki kontinuitet, takvi trenuci mogu zaista da obasjaju ceo naš kreativni doprinos.

S druge strane neko reši da se posveti  svom stvaralaštvu i onda se nasilno povuče iz svog života. Ne mislim pri tom na povlačenje sa društvenih mreža, već iz stvarnog života. Postavi sebi nerealne ciljeve za koje vreme nešto mora da se obavi i amputira svoj život. Izbaci prijatelje i porodicu iz svakodnevice da  ne bi oduzimali vreme i na kraju samo dovede sebe do usamljenosti, depresije i letargije, čast izuzecima. Iako je vreme koje provodimo sami sa sobom od izuzetne važnosti za kreativni proces, vreme kada punimo baterije, stvaramo ili samo maštamo,  isto tako je važna i socijalna interakcija. Priče i emocije koje imamo pri kontaktu sa drugim ljudima su ono što takođe utiče na naš izraz.  Vožnja punim gradiskim autobusom nije nešto kako zamišljam zabavu, ali mnoge sjajne stvari su mi pale na pamet upravo zahvaljujući onome što sam čula, videla ili doživela u prevozu.

Još jedna stvar na koju treba obratiti pažnju je redovnost. Džabe nam sve ako naslikamo ili napišemo nešto jednom godišnje. Možda neće svako delo koje proizvedemo imati status remek dela, ali redovnost dovodi do kvaliteta. Svaka veština se razvija ponavljanjem, upornošću i redovnim praktikovanjem.  Znam koliko je teško posvetiti se i biti redovna, ali redovnost i predanost su bitni čime se god bavili. Nebitno je da li želiš da crtaš, slikaš, pišeš ili želiš da smršaš, redovnost i posvećenost je ono što stvara uspešne.

I sad ono pitanje s početka, kako da pomognemo sebi i da se uklopimo u svakodnevicu? Napravi mesto u svom kalendaru i svojoj glavi za kreativnost. Prihvati svoje želje i potrebe i ono što osećaš kao svoju svrhu. Prihvati isto tako da ne moraš imati savršene uslove za rad da bi stvarala.  Stvori sebi značenje u životu, nemoj da ga čekaš ili da mu se nadaš. Nauči kako da pokreneš i održavaš svoj stvaralački žar. I na kraju krajeva imaj razumevanja za sebe i za svoj kreativni put.

Kako ti uspevaš da uklopiš stvaralaštvo u svoj život? Da li se snalaziš ili imaš uklopljen raspored? Ako imaš neki predlog za bolje uklapanje ili samo želiš da podeliš svoje razmišljanje na tu temu podeli ga sa mnom u komentaru.

 

Srećno stvaranje.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s