Kreativnost i svakodnevica

Život nam se dešava hteli mi to ili ne. Vreme prolazi ne pitajući nas da li bismo želeli da je malo sporije, ili da bi nam baš super došlo da danas imamo par sati više.

Niko od nas nije imun na uticaj svakodnevnice i prvo što bi valjalo savladati je da naučimo da stvaramo „usput“.  Onda kada se sve oko nas ruši, kad nas sve nervira, kad nam polude hormoni.  Kada smo tužni, besni, ili ushićeni. Kada dodjemo kući  posle 8 sati dosadnog i neispunjavajućeg posla i zaista nam nije ni do čega. Onda kada nam se klinci vrzmaju oko nogu i kada je sve samo ne odgovarajuće mirno i tiho okruženje.

jazmin-quaynor-392995

Najgore što možemo da uradimo je da sedimo i čekamo pravi trenutak. Oh, kako mi je to samo poznato. Vreme nam prolazi u čekanju, a inspiracija ne dolazi. Čekamo i ništa ne činimo da se pokrenemo, da nešto promenimo.

Najbolje vreme za početak je upravo sada.

Ne kad dođe inspiracija, ne kad bude savršeno sunčan dan, ne kad smo najbolje koncentrisani ili smireni, ne kada su zvezde u savršenoj poziciji. Sada! Jer ako ne krenemo sada dočekaćemo da prođe godinu dana i da shvatimo da je vreme samo prošlo. Prošlo je i ništa nismo uradili. Prošlo je i nema nazad. Prošlo je, a inspiracija još nije stigla. I onda nam sleduje još gore razočarenje, razočarenje u sebe.

Najbesmislenija stvar koju možemo sebi da uradimo je da čekamo iskru inspiracije, da čekamo svoju muzu da se pojavi ili da nas obasjaju zvezde vodilje. Da se ne lažemo, sjajno je kad se to desi, ali kad već stvaramo čak i u dosadnoj svakodnevici i imamo neki kontinuitet, takvi trenuci mogu zaista da obasjaju ceo naš kreativni doprinos.

S druge strane neko reši da se posveti svom stvaralaštvu i onda se nasilno povuče iz svog života. Ne mislim pri tom na povlačenje sa društvenih mreža, već iz stvarnog života. Postavi sebi nerealne ciljeve za koje vreme nešto mora da se obavi i amputira svoj život. Izbaci prijatelje i porodicu iz svakodnevice da ne bi oduzimali vreme i na kraju samo dovede sebe do usamljenosti, depresije i letargije, čast izuzecima.

Iako je vreme koje provodimo sami sa sobom od izuzetne važnosti za kreativni proces, vreme kada punimo baterije, stvaramo ili samo maštamo, isto tako je važna i socijalna interakcija. Priče i emocije koje imamo pri kontaktu sa drugim ljudima su ono što takođe utiče na naš izraz. Vožnja punim gradskim autobusom nije nešto što zamišljam kad se kaže “zabava”, ali mnoge sjajne ideje su mi pale na pamet upravo zahvaljujući onome što sam čula, videla ili doživela u prevozu.

Još jedna stvar na koju treba obratiti pažnju je redovnost. Džabe nam sve ako naslikamo ili napišemo nešto jednom godišnje. Možda neće svako delo koje proizvedemo imati status remek dela, ali redovnost dovodi do kvaliteta. Svaka veština se razvija ponavljanjem, upornošću i redovnim praktikovanjem. Znam koliko je teško posvetiti se i biti redovna, ali redovnost i predanost su bitni čime se god bavili. Nebitno je da li želimo da crtamo, slikamo, pišemo ili želimo da promenimo nešto kod sebe, redovnost i posvećenost je ono što stvara uspešne.

I sad ono pitanje s početka, kako da pomognemo sebi i da se uklopimo u svakodnevicu?

Napravite mesto u svom kalendaru i svojoj glavi za kreativnost. Prihvatite svoje želje i potrebe i ono što osećate kao svoju svrhu. Prihvatite isto tako da ne morate imati savršene uslove za rad da bi stvarali. Stvorite sebi značenje u životu, nemojte ga čekati ili mu se nadati. Naučite kako da pokrenete i održavašte svoj stvaralački žar. I na kraju krajeva imajte razumevanja za sebe i za svoj kreativni put.

Kako vi uspevate da uklopite stvaralaštvo u svoj život? Da li se snalazite ili imate uklopljen raspored? Ako imate neki predlog za bolje uklapanje ili samo želite da podelite svoje razmišljanje na ovu temu, podelite ga sa mnom u komentaru.

 

Srećno stvaranje.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s