Stres

 

Znaš onaj osećaj kad sve lepo zamisliš, ali se sve nekako izmigolji i ništa ne ide po planu. Ujutru nema kafe ili se upali rezerva u kolima baš onda kad kasniš negde i još plus voziš iza auto škole. Jedan od onih dana kad uživajući u sladoledu od čokolade jedan neposlušan zalogaj reši da se prisnije upozna sa tvojom svetlom majicom. Dan kada bi se najradije vratila pravo u krevet, a nije još ni podne. Nažalost uvek smo izloženi stresu. Neki se snalaze bolje, neki lošije, ali niko nije imun.

Sve to dodatno utiče na našu kreativnost i vrlo je preporučljivo naći dobar i efektivan način za neutralisanje stresa. Najbitniji faktor je nešto zaista i uraditi, jer mnogi vole da se žale, ali retko ko nešto i uradi po tom pitanju.

mikito-tateisi-333584
Photo by Mikito Tateisi

Šta misliš o pisanju? Ne mislim da sedneš i napišeš knjigu o stresu (mada ni to nije loša ideja ako želiš), već uzmi neki notes, dnevnik, svesku, parče papira i zapiši kako se osećaš. Izbaci iz sebe sve što te sputava, tišti i čini nesrećnom. Oslobodi se. Istraživanja su pokazala da pisanje o stresnim situacijama i doživaljajima mogu da umanje stres, poprave funkcionisanje imunog sistema i povećaju osećaj blagostanja i zadovoljstva.

Porazgovaraj sama sa sobom i probaj da odgovoriš na neka pitanja: 1. Šta je izvor mog stresa? 2. Šta činim da bih sebi pomogla i da li to funkcioniše? 3. Šta bih još mogla da uradim ili da uvedem kao praksu za smanjenje stresa?

Kao i svi drugi, i kreativci bi trebali da naprave plan i strategiju za smanjenje stresa. Naročito ako se trude da njihovo stvaralaštvo bude i glavni izvor prihoda u njihovom životu. Dodatno da bi smanjili stres u svakodnevnom životu treba obratiti pažnju i na sopstvene misli i reakcije na spoljašnje uslove. Neke stvari možemo da promenimo, ali na neke ne možemo ni da utičemo. Možemo da promenimo svoju reakciju na njih. Vrlo često sami sebe sabotiramo i odbijamo da se otrgnemo od takvih reakcija kada se dese. Sve je samo stvar prakse i ponavljanja.

Ja lično pored pisanja volim i fizički da istresem stres. Obujem patike, izađem napolje i trčim. Najradije sama, da sredim svoju glavu, svoje misli i napunim baterije.

 

Koji je tvoj način za smanjenje ili eliminaciju stresa? Podeli sa mnom u komentaru.

 

Srećno stvaranje.

6 thoughts on “Stres

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s