5 izmišljenih života – kreativna vežba

Da li ponekad želite da ste neko drugi? Da živite na drugom mestu i da radite drugi posao? Da li se ponekad pitate gde biste bili da ste odabrali neko drugo skretanje na svom životnom putu? Da li biste bili svoja sušta suprotnost ili samo blaga varijacija?

ian-schneider-66374

U svojoj knjizi Put Umetnika, Džulija Kamerun predlaže ovu zabavnu vežbu u kojoj možete da odaberete 5 različitih života koje biste želeli da vodite kada biste mogli da birate. Ova sjajna vežba je vrlo zabavna i inspirativna, naročito za one koji imaju razna interesovanja.

Zadatak je vrlo lak. Da imate pet zamišljenih života šta biste bili/radili? Smislite barem 5 različitih, naravno možete i više ako želite. Odaberite šta god vam je želja iz detinjstva. Budite stjuardesa ili učiteljica. Budite naučnik, pilot, cvećar, arhitekta, hemičar, rock star, profesor, glumac, kuvar, šta god da vam padne na pamet. Napišite za svaki svoj odabrani život kako vam prolaze dani, šta radite, kako se osećate, proživite u potpunosti vaše odabrane živote. Onda odaberite jedan koji vam je najdraži i nedelju dana BUDITE to. Uzmite gitaru u ruke i svirajte, i pevajte koliko vas grlo nosi. Budite rock star!

Iako svako zanimanje nosi svoju težinu, ova vežba baca akcenat na „veselu“ stranu određene profesije i ni po čemu ne umanjuje značaj istih. Zabavite se „življenjem“ drugih da biste preneli zabavu u svoj život. Sad kad sam to napomenula neki od mojih zamišljenih života su:

  1. Kuvar – Obožavam hranu. Sve vezano za nju. Volim da se igram sa ukusima i da spremam hranu za druge, da pratim recepte i da ih malo variram i prilagođavam svom ličnom ukusu.
  2. Matematičar – Matematika je nešto što sam oduvek volela. Iako se odavno ne bavim ničim što ima veze sa njom (ok, trudim se da ne koristim digitron kad igram Jamb) i dalje mi izgleda kao naučna grana koja u sebi nosi mnoštvo zabave.
  3. Pisac – Kad sam bila mala i neko me pita šta želim da budem kad porastem ja sam odgovarala sa „Književnik“. Ne čak ni pisac nego književnik. „-Zašto? -Zato što bih mogla da radim odakle god hoću.“ Ne znam šta se usput desilo, ali i dalje tinja tu negde unutra.
  4. Glumica – Ono što me najviše privlači ovoj profesiji nije nikakva slava ili bilo šta slično. Izuzetno mi se sviđa mogućnost stalnog usavršavanja i učenja, transformacija i prelaska iz lika u lik. (Što i jeste smisao ove vežbe)
  5. Putnik, avanturista, putopisac – Sada bi se to moglo nazvati i travel blogger. Volela bih da putujem po svetu i da dokumentujem čari naše divne planete. Da otkrivam neotkriveno (mada mi nisu baš puno ostavili) i upoznajem nepoznato.

Imam još par na listi tipa slikar, bilo koje zanimanje koje podrazumeva ronjenje i arheolog, ali ovo je dovoljno da shvatite koja je poenta.

Ako vam ova vežba zvuči zabavno, uradite je. Smislite svojih 5 života i ako želite podelite ih sa mnom u komentaru.

Srećno maštanje.

One thought on “5 izmišljenih života – kreativna vežba

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s