5 izmišljenih života – kreativna vežba

 

Da li ponekad želiš da si neko drugi? Da živiš na drugom mestu i da radiš drugi posao? Da li se ponekad pitaš gde bi bila da si odabrala neko drugo skretanje na svom životnom putu? Da li bi bila svoj sušta suprotnost ili samo blaga varijacija?

ian-schneider-66374
Photo by Ian Schneider

U svojoj knjizi Put Umetnika Džulija Kamerun predlaže ovu zabavnu vežbu u kojoj možemo da odaberemo 5 različitih života koje bi želeli da vodimo kada bi mogli da biramo. Ova sjajna vežba je vrlo zabavna i inspirativna naročito za one koji imaju razna interesovanja.

Zadatak je vrlo lak. Da imaš pet zamišljenih života šta bi bila/radila? Smisli barem 5 različitih, naravno možeš i više ako želiš. Odaberi šta god ti je želja iz detinjstva. Budi stjuardesa ili učiteljica. Budi naučnik, pilot, cvećar, arhitekta, hemičar, rock star, profesor, glumac, kuvar, šta god da ti padne na pamet. Napiši za svaki svoj odabrani život kako ti prolaze dani, šta radiš, kako se osećaš, proživi u potpunosti te svoje odabrane živote. Onda odaberi jedan koji ti je najdraži i nedelju dana BUDI to. Uzmi gitaru u ruke i sviraj i pevaj koliko te grlo nosi. Budi rock star!

 

Iako svako zanimanje nosi svoju težinu, ova vežba baca akcenat na „veselu“ stranu određene profesije i ni po čemu ne umanjuje značaj istih. Zabavi se „življenjem“ drugih da bi prenela zabavu u svoj život. Sad kad sam to napomenula neki od mojih zamišljenih života su:

  1. Kuvar – Obožavam hranu. Sve vezano za nju. Volim da se igram sa ukusima i da spremam hranu za druge, da pratim recepte i da ih malo variram i prilagođavam svom ličnom ukusu.
  2. Matematičar – Matematika je nešto što sam oduvek volela. Iako se odavno ne bavim ničim što ima veze sa njom (ok, trudim se da ne koristim digitron kad igram Jamb) i dalje mi izgleda kao naučna grana koja u sebi nosi mnoštvo zabave.
  3. Pisac – Kad sam bila mala i neko me pita šta želim da budem kad porastem ja sam odgovarala sa „Književnik“. Ne čak ni pisac nego književnik. „-Zašto? -Zato što bih mogla da radim odakle god hoću.“ Ne znam šta se usput desilo, ali i dalje tinja tu negde unutra.
  4. Glumica – Ono što me najviše privlači ovoj profesiji nije nikakva slava ili bilo šta slično. Izuzetno mi se sviđa mogućnost stalnog usavršavanja i učenja, transformacija i prelaska iz lika u lik. (Što i jeste smisao ove vežbe)
  5. Putnik, avanturista, putopisac – Sada bi se to moglo nazvati i travel blogger. Volela bih da putujem po svetu i da dokumentujem čari naše divne planete. Da otkrivam neotkriveno (mada mi nisu baš puno ostavili) i upoznajem nepoznato.

Imam još par na listi tipa slikar, bilo koje zanimanje koje podrazumeva ronjenje i arheolog, ali ovo je dovoljno da shvatiš koja je poenta.

Ako ti ova vežba zvuči zabavno, uradi je. Smisli svojih 5 života i ako želiš podeli ih sa mnom u komentaru.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s