Strah. Hrabrost. Snaga. Pokret.

Hrabrost najčešće nije prva asocijacija kada se pomisli na kreativni posao, ali upravo ona je presudna za svaki korak tokom procesa. I tako svaki dan.

alice-achterhof-85968
Photo by Alice Achterhof

Nebitno da li je u pitanju puno radno vreme ili samo hobi koji želimo da postane ozbiljniji, svi se borimo sa pitanjima da li će uspeti, da li će biti prihvaćeno, da li je ovo dobar put… i sve ostale da li… mogućnosti. Ovo je za sve (nas) koji ponekad stojimo na provaliji i gledamo u kreativni ambis, pitajući se šta ako. Ovo je onaj ohrabrujući zagrljaj da znamo da smo na pravom putu.

Kako postati hrabriji kao kreativac, umetnik, stvaralac:

Poštuj svoj stvaralački život

Posveti mu vreme, bez obzira koliko puno ili malo to bilo. Dozvoli sebi da rasteš i da se razvijaš. Dozvoli sebi da pogrešiš. Ne postoji pravi način da se iskaže i bude kreativan. Prati svoj put. Uči i ulaži u sebe. Osluškuj i obrati pažnju na stvari oko tebe. Traži inspiraciju u svakodnevnim stvarima. Nosi notes sa sobom i zapisuj svoje ideje, jer nikad ne znaš kad neka nova može da se javi. Prati svoju radoznalost, može ti pokazati nove interesantne puteve. Ne preskači dosadne, svakodnevne radnje. Koliko god bilo dosadno jedino ovo sad možemo da kontrolišemo i odatle treba početi. Zato samo hrabro napred i sa ciljem u mislima. Klupko će početi da se odmotava samo od sebe.

Prestani sa odlaganjem

Ovo je tema sama za sebe. Ali ako neko želi da se bavi kreativnim poslom ne može sebi da dozvoli luksuz lenjosti. Vreme prolazi i konstantno moramo naći  snagu da radimo na sebi i svojim veštinama. Svakog dana. Uvek je lakše čekati pravi trenutak nego zasukati rukave.

Prestani sa poređenjem.

Uvek se poredimo sa drugima. Uvek i u svemu. Poređenje ubija kreativnost. Uvek neko može nešto bolje da uradi nego ti. Uvek neko može da dobije baš taj posao koji bi za tebe bio savršen. Ali niko nije kao ti i niko ne može da bude ti. Ti si jedna jedina i tvoj stil je samo tvoj. Isto kao što neko voli crno a neko belo od Eurokrema, tako će i tvoja dela naći pravog ljubitelja. Poštuj druge, ceni sebe i ne poredi se ni sa kim.

Isprobaj nešto novo

Odličan način da se ohrabriš i da skupiš snagu za nove uspehe je da isprobaš nešto novo. Svi mi povremeno zapadnemo u kreativne blokade, koje čak mogu da pruže i lažni osećaj ugodnosti. To i nije tako loše, ali nijedan kreativac ne bi trebao toliko da se opusti. Isprobavanje novih načina izražaja ili nove tehnike može vrlo da pospeši tvoju praksu. (Ako ti fale ideje imaš ih u ovom postu)

Ne zaboravi da se zabavljaš

Istina je da se uvek izlažemo nekom vidu kritike ili ocenjivanja i da često sve postaje vrlo naporno. Ali ne smemo zaboraviti da se zabavljamo. Ne moramo stalno biti toliko ozbiljni i ponekad se valja i nasmejati. Pa čak i ličnom neuspehu ili samo pehu.

 

Ja sam lično skupljala hrabrost dosta dugo za sve ovo. U isto vreme se borim sa strahom i ushićenjem, ali svaki put kad skupim hrabrost i snagu vredi.

 

I na kraju, ako imaš neki predlog ili neku praksu kako prevazilaziš svoj strah ili kako skupljaš hrabrost za stvaranje podeli sa mnom u komentaru.

 

Srećno stvaranje.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s