A šta raditi sa viškom ideja

Svakom kreativcu se povremeno desi da se susretne sa gomilom istovremenih novih ideja. Počnu da dolaze sa svih strana i da te polako, ali sigurno, zatrpavaju.  Iako je to izuzetno nezgodno, ipak je mnogo bolje nego kad ih nema ni od korova. Ali ako ne možeš da radiš na svim idejama istovremeno, ili ne možeš da odabereš kojima da se posvetiš, to može biti veoma nezgodno.

rana-sawalha-364253
Photo by Rana Sawalha

No ni to nije ništa strašno. Svako se nalazio u takvoj situaciji barem jednom u svom kreativnom životu. Pa iako možda ne možeš na svim idejama da radiš, a neke možda ipak i nisu tako sjajne što ćeš shvatiti kad prespavaš, ipak je moguće organizovati se. Pred tobom su neki od načina kako da to postigneš i da rešiš “problem” zatrpanosti idejama.

Zapiši ih

Iako je ovo najjednostavniji predlog i zvuči potpuno logično za uraditi, mnogi to ne urade. Ne postoji više opasnost da ćeš zaboraviti nešto, ili da te pritiska osećaj da moraš da zapamtiš ideju. Pored toga kada je zapisana, možeš je sagledati i iz druge perspektive. Dodatno možeš dopisati korake za ispunjenje ili bilo šta drugo što ti padne na pamet vezano za nju. Naravno, način zapisivanja je potpuno proizvoljan (papir, komp, telefon…)

Rasporedi prioritete

Kada zapišeš svoje ideje, zapitaj se koje su ti zaista bitne. Ovo zahteva malo mozganja.Sledeće što ti ostaje da uradiš je da osmisliš način označavanja. Možeš da ih numerišeš po bitnosti, da stavljaš zvezdice, a možeš i da ih podeliš po bojama.

Šta je hitno

Dodatno obrati pažnju da li su neke ideje sa rokom trajanja. Možda ti je neka ideja draža, ali možeš da joj se posvetiš bilo kad, dok sa druge strane imaš neku koja iako ti ne predstavlja baš najveće zadovoljstvo može biti odrađena samo u sadašnjem trenutku. Ako prvo započneš sa manjim poslom, ostaće ti vremena da se posvetiš i toj drugoj a nećeš izgubiti vreme (koje nam je zapravo i najbitniji resurs).

Razmisli o izvodljivosti

Da budemo iskreni, neke ideje često dobro zvuče samo u našim glavama, a onda kada pokušamo da ih sprovedemo u delo shvatimo da nemamo pojma odakle i kako da počnemo. Dakle, kada prioritizuješ svoje ideje razmišljaj i o tome da li imaš ideju koja stvarno može  biti izvedena. Ako ne znaš kako da joj priđeš, ostavi je na listi, možda će vremenom da se iskristališe samo od sebe ili ćeš smisliti kako da je sprovedeš u delo.

Podseti se svojih ciljeva

Ako imaš problema sa pravljenjem liste prioriteta nije loša ideja da se vratiš svojim početnim ciljevima koje si postavila na početku bavljenja svojim poslom ili hobijem. Ponekad nas neka nova ideja potpuno zaslepi da zaboravimo zašto smo nečim uopšte počeli da se bavimo, tako da vraćanje na početak može jako lako da nam otkrije da li je nešto važno ili ne.

Piši dnevnik ili zapisuj svoje misli

Pisanje je uvek odličan način da središ svoje misli. Možeš da pišeš o svojim emocijama, o svojim ciljevima, ne direktno o svojim idejama i o biranju “prave”. S druge strane možeš da pišeš o dobrim i lošim stranama određenih ideja (pros & cons) u vidu listi. Isto tako možeš da pišeš o tome kako bi određene ideje uticale na ono što želiš da postigneš u svom poslu i kako da do toga dođeš.

Prati svoj osećaj

Nekad je najbolje samo pratiti osećaj iz stomaka. Ono kad osetiš da te nešto gura napred i kad ne možeš da spavaš od uzbuđenja. Spakuj ideje na papir, a posveti im se onda kada osetiš da je pravo vreme za njih.

 

Ja volim da pravim liste. Sa sobom uvek imam neko blokče “za svaki slučaj”. Mnoge ideje su mi “pobegle” jer nisam bila dovoljno predana i nimalo se nisam bavila prioritetima. A hoće nekad ideje i same da pobegnu, da nađu nekog ko hoće da ih sprovede u delo. No, za prosutim idejama se ne plače.

 

Da li imaš nešto da dodaš na ovu listu? Da li imaš neki svoj način za čuvanje gomile ideja? Ako je tako i ako želiš, podeli sa mnom u komentaru.

Hvala.

Srećno stvaranje.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s