Evo sad ću, samo da još jednom… Odlaganje i kako ga pobediti

 

Ja sam ekspert u odlaganju, Majstorski nivo,  crni pojas sedmi dan ekspert. Pri tom tu svoju osobinu čuvam kao zmija noge. Dugo mi nije bilo jasno zašto odugovlačim, naročito kad se uzme u obzir da su to neke teme koje su meni lično vrlo bitne. Na primer odlazak kod doktora ili pisanje novog posta. Mnogo sam se bavila ovom temom i zaključak do kojeg se dolazi je da sve kreće od straha. Uvek vrlo iracionalnog, ali kako je mozak organ za preživljavanje uvek nam baci neku novu kosku da se  igramo, ne bi li skrenuli sa puta na kojem „može nešto straaašno da nam se desi“.

Plašimo se da nećemo ispuniti očekivanja, svoja ili tuđa svejedno. Plašimo se da ćemo ispasti smešni, glupi, neuki… Plašimo se da će nas ocenjivati, procenjivati, ispitivati. Plašimo se da smo previše stari, mladi, bez iskustva, debeli, mršavi, crni, ružičasti, zeleni… Smisli sa čim želiš da odugovlačiš i automatski će se pojaviti odgovarajući strah.

Ali jednog dana biće vreme da kažeš „Dosta!“, možda i da lupiš šakom o sto radi puke teatralnosti. Doćiće vreme da preuzmeš nazad kontrolu svojih postupaka od straha.

amaury-salas-324504
Photo by Amaury Salas

I šta sad? Kako se pokrenuti sa mrtve tačke? Svako ima svoj razlog (ili izgovor) za odlaganje, ali ono što svima jeste zajedničko je potreba da se prestane sa tim. Neki od načina da to uspeš su:

Napravi plan  Napravi svoju TO DO listu i štikliraj obavljeno. Ne samo što ćeš se pokrenuti nego ćeš imati i vizuelni podsetnik šta je već urađeno kao išta ti još predstoji.

Počni sa poslom  Nemoj da čekaš da padne nebo, da ne pada kiša, da bude ponedeljak. Počni odmah. Rasčlani svoj put do cilja do najsitnijeg koraka, do onoga što možeš upravo SAD da uradiš i to uradi. Ako je to da izvadiš štafelaj ili da uključiš snimanje ili kameru, uradi to. Pusti sebe da se izraziš, koliko god mislila da ne znaš šta će da izađe.

Podesi svoje vreme – Pomodoro tehnika – Namesti tajmer i radi. Postavi tajmer na 25 minuta i počni sa poslom. Nemoj mnogo da misliš, samo se prepusti. Na kraju i ako rezultat i ne bude onakav kakav si želela, barem će nešto biti urađeno i narednog puta će biti lakše i početi, a iznati šta treba i ne treba raditi. U idealnom svetu posle 20-ak minuta neće ni biti potrebna pauza nego ćeš nastaviti, ali ako osetiš da ti manjka koncentracije napravi pauzu od 5 minuta i onda ponovo podesi tajmer i tako u krug.

Podesi svoj prostor – Napravi da ti je lepo. Sredi svoj prostor za rad, rasporedi sve što ti je potrebno, da bi izbegla ustajanje zbog manjka materijala ili nedostatka istog.

Proveri prioritete – Da li stvarno želiš da to radiš? Da li ti je bitno? Da li to zaista želiš? Ponekad projektujemo tuđe želje kao svoje, a da toga nismo ni svesni.

Brini o sebi – Ne budi perfekcionista, pusti sebe da uradiš. Teži najboljem, ali ne dozvoli da te to zaustavi . Ne ubijaj sebe u pojam. Done is better than perfect. Pitanje je i šta je savršeno, ali to je neka druga tema.

Mali ritual pred početak rada – Uvedi sebi neki mali ritual pred početak rada, kao uvertiru kreativnog procesa, kao na primer topli napitak, planiranje ili meditaciju.

Proceni sebe i svoje strahove – Na svako pitanje „Šta ako ne …“ napiši odgovor „Šta ako da…“ . Jedino što zaista može da ti se desi je da se pokreneš.

Razgovor sa prijateljem – Porazgovaraj sa nekim kome veruješ. Probajte da ispitate zašto nešto odlažeš i šta te sprečava da se pokreneš. Isto tako daj tom prijatelju nacrt ili prototip svog projekta da bi se pokrenula sa mrtve tačke i dobila tuđe mišljenje o svom radu.

 

Nadam se da će ti neki od ovih načina značiti sledeći put kad se zaglaviš. Ako imaš neki drugi način da se pokreneš podeli ga sa mnom u komentaru.

 

Srećno stvaranje.

 

 

 

 

 

3 thoughts on “Evo sad ću, samo da još jednom… Odlaganje i kako ga pobediti

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s