Evo sad ću, samo da još jednom… Odlaganje i kako ga pobediti

Ja sam ekspert u odlaganju, Majstorski nivo,  crni pojas, sedmi dan ekspert. Pri tom tu svoju osobinu čuvam kao zmija noge.

Dugo mi nije bilo jasno zašto odugovlačim, naročito kad se uzme u obzir da su to neke teme koje su meni lično vrlo bitne. Na primer odlazak kod doktora ili pisanje novog posta. Mnogo sam se bavila ovom temom i zaključak do kojeg se dolazi je da sve kreće od straha. Uvek vrlo iracionalnog, ali kako je mozak organ za preživljavanje uvek nam baci neku novu kosku da se  igramo, ne bi li skrenuli sa puta na kojem „može nešto straaašno da nam se desi“.

Plašimo se da nećemo ispuniti očekivanja, svoja ili tuđa svejedno. Plašimo se da ćemo ispasti smešni, glupi, neuki… Plašimo se da će nas ocenjivati, procenjivati, ispitivati. Plašimo se da smo previše stari, mladi, bez iskustva, debeli, mršavi, crni, ružičasti, zeleni… Smislite sa čim želite da odugovlačite i automatski će se pojaviti odgovarajući strah.

Ali jednog dana biće vreme da kažete „Dosta!“, možda i da lupite šakom o sto radi puke teatralnosti. Doćiće vreme da preuzmete nazad kontrolu svojih postupaka od straha.

amaury-salas-324504

I šta sad? Kako se pokrenuti sa mrtve tačke? Svako ima svoj razlog (ili izgovor) za odlaganje, ali ono što svima jeste zajedničko je potreba da se prestane sa tim. Neki od načina da to uspete su:

Napravite plan  Napravite svoju TO DO listu i štiklirajte obavljeno. Ne samo što ćete se pokrenuti nego ćete imati i vizuelni podsetnik šta je već urađeno kao i šta vam još predstoji.

Počnite sa poslom  Nemojte čekati da padne nebo, da ne pada kiša, da bude ponedeljak. Počnite odmah. Rasčlanite svoj put ka cilju do najsitnijeg koraka, do onoga što možete upravo SAD da uradite i to uradite. Ako je to da izvadite štafelaj ili da uključite snimanje ili kameru, uradite to. Pustite sebe da se izrazite, koliko god mislili da ne znate šta će da izađe.

Podesite svoje vreme – Pomodoro tehnika – Postavite tajmer na 25 minuta i počnite sa poslom. Nemojte mnogo da mislite, samo se prepustite. Na kraju ako rezultat i ne bude onakav kakav ste želeli, barem će nešto biti urađeno i narednog puta će biti lakše početi, i pritom znati šta treba i ne treba raditi. U idealnom svetu posle 20-ak minuta neće vam ni biti potrebna pauza nego ćete nastaviti, ali ako osetite da vam manjka koncentracije napravite pauzu od 5 minuta i onda ponovo podesite tajmer i tako u krug.

Podesite svoj prostor – Napravite da vam je lepo. Sredite svoj prostor za rad, rasporedite sve što vam je potrebno, da biste izbegli ustajanje zbog manjka materijala ili nedostatka istog.

Proverite prioritete – Da li stvarno želite da to radite? Da li vam je bitno? Da li to zaista želite? Ponekad projektujemo tuđe želje kao svoje, a da toga nismo ni svesni.

Brinite o sebi – Ne budite perfekcionista, samo se prepustite. Težite najboljem, ali ne dozvolite da vas to zaustavi. Ne ubijajte sebe u pojam. Done is better than perfect. Pitanje je i šta je savršeno, ali to je neka druga tema.

Mali ritual pred početak rada – Uvedite sebi neki mali ritual pred početak rada, kao uvertiru kreativnog procesa, kao na primer topli napitak, planiranje ili meditaciju.

Procenite sebe i svoje strahove – Na svako pitanje „Šta ako ne …“ napišite odgovor „Šta ako da…“ . Jedino što zaista može da vam se desi je da se pokrenete.

Razgovor sa prijateljem – Porazgovarajte sa nekim kome verujete. Probajte da ispitate zašto nešto odlažete i šta vas sprečava da se pokrenete. Isto tako dajte tom prijatelju nacrt ili prototip svog projekta da biste se pokrenuli sa mrtve tačke i dobili tuđe mišljenje o svom radu.

Nadam se da će vam neki od ovih načina značiti sledeći put kad se zaglavite. Ako imate neki svoj način da se pokrenete podelite ga sa mnom u komentaru.

Srećno stvaranje.

 

 

 

7 thoughts on “Evo sad ću, samo da još jednom… Odlaganje i kako ga pobediti

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s