Uzmi i uradi

Ja sve volim da planiram. Naročito kad zamislim nešto novo, pa onda krenem da ga “razvijam” i detaljišem, pa idem u sitna crevca. I naravno tome nikad kraja.

Čim  ideja samo prođe pored mene, ja već osnivam firmu, pravim korporaciju, razmišljam o uvozu-izvozu, i tako dalje.  Zaista verujem da je dobar plan bitan, ali pitanje je gde se planiranje završava i kad. Ja bih mogla da planiram u nedogled, čini mi se. A znam i da nisam sama u tome.

estee-janssens-396876
Photo by Estée Janssens

 

Ovo je neka vrsta podsećanja i podrške nama koji ne znamo da se otrgnemo iz zamke planiranja i da počnemo da radimo ono šta planiramo. Na početku:

Prestani da planiraš i uradi!

Ja sebi najčešće kažem (da, obožavam da pričam sa sobom) kad krenem da filozofiram “Uzmi i uradi!”. Odmah da se ogradim, ja smatram da je dobro većinu stvari isplanirati, i imati okviran raspored i redosled radnji i zadataka. Plan će biti veoma koristan pri radu, ali u jednom trenutku moramo početi da se bavimo svojim projektom, a ne da besomučno planiramo. Možda taj projekat nije gotov i nije savršen, ali ako budemo čekali to savršenstvo, možda nikada nećemo ni početi sa projektom.

Uzmi i uradi!

Svi smo mi različiti. I svi projekti su različiti, ali postoje neki znaci koji govore da je možda vreme da se završi sa planiranjem i počne sa radom.

Imaš okvirni nacrt – Uvek je potrebno imati barem skicu ili mini plan da bi se započelo sa nekim novim projektom, ali ja i meni slični, uradimo mnogo više nego što je zaista potrebno. Stvar je u tome da počneš sa radom onda kad imaš okvirni plan, jer ćeš svejedno morati da prilagođavaš svoj plan u zavisnosti od razvoja ideje i situacija. Plan će se uvek dorađivati i korigovati, tako da je skoro nemoguće stvoriti jedan detaljan od samog starta do finiša.

Stalno menjaš svoju ideju – Ovo je ozbiljna boljka koja se meni često dešava. Stalno će nailaziti nove ideje, tako da će ona “stara” koja se detaljno planira, ostati neurađena. Stalno menjanje ideje te ostavlja samo sa gomilom planova, i nijednim završenim projektom. Sa ovim nema šale i ako ti zaista ideja zvuči vredna pažnje počni sa radom na njoj što pre. Dok opet ne naiđe neka nova.

Previše brines šta drugi misle – Ako se baviš nekim vidom kreativnog posla, očigledno je da je bitno šta drugi ljudi misle i da li im se sviđa tvoj produkt (proizvod). Ali ako se konstantno trudiš da zadovoljiš tuđe potrebe i da im ugodiš, a zanemaruješ sebe, ta igra je osuđena na propast. Fokusiraj se na sebe  i na svoje ciljeve. Ako se budeš opterećivala tuđim mišljenjima nikad se nećeš pokrenuti.

Sad kad znamo koji su znaci, šta ćemo sa njima?

Zadaj sebi rok – Po meni ovo je najbolja stvar za svaki projekat. Postavi sebi rok. I nađi nekog od poverenja ko će ti pomoći da ispratiš raspored. Možeš da postaviš rok za ceo, ali i za određene delove projekta. Meni ovo najviše koristi.

Ne pravi puno ciljeva – I ne preteruj u postavljanju istih – Iako je postavljanje ciljeva izuzetno važno da bi se neki projekat završio, može čak i da se pretera u tome. Ako stalno dodaješ i menjaš cilj, vrlo je verovatno da nigde nećeš ni stići, a kamoli da završiš započeto. Posveti se jednom, većem cilju i ne talasaj mnogo.

Počni što pre – Čim napraviš okvirni plan počni. Uči usput i prilagodi se svojoj ideji i trenutnoj situaciji. Neke stvari ne možeš ni da zamisliš dok ti se ne dese. A ako počneš rano, sam proces postaje deo plana.

 

Ja volim da planiram, ali zaista ponekad upadnem u zamku i dešavalo mi se da ni ne primetim koliko se vrtim u krug. Iako je planiranje divna i korisna stvar, ne vredi ništa ako ne počneš da radiš na svom projektu.

Uzmi i uradi!

 

Ako imaš bilo kakvu misao na ovu temu napiši mi u komentaru.

 

Divna nedelja je pred nama.

 

Srećno stvaranje.

2 thoughts on “Uzmi i uradi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s