Uzmi i uradi

Ja sve volim da planiram. Naročito kad zamislim nešto novo, pa onda krenem da ga “razvijam” i detaljišem, pa idem u sitna crevca. I naravno tome nikad kraja.

Čim ideja samo prođe pored mene, ja već osnivam firmu, pravim korporaciju, razmišljam o uvozu-izvozu, i tako dalje.  Zaista verujem da je dobar plan bitan, ali pitanje je gde se planiranje završava i kad. Ja bih mogla da planiram u nedogled, čini mi se. A znam i da nisam sama u tome.

estee-janssens-396876
Photo by Estée Janssens

Ovo je neka vrsta podsećanja i podrške nama koji ne znamo da se otrgnemo iz zamke planiranja i da počnemo da radimo ono šta planiramo. Na početku:

Prestani da planiraš i uradi!

Ja sebi najčešće kažem (da, obožavam da pričam sa sobom) kad krenem da filozofiram “Uzmi i uradi!”. Odmah da se ogradim, ja smatram da je dobro većinu stvari isplanirati, i imati okviran raspored i redosled radnji i zadataka. Plan će biti veoma koristan pri radu, ali u jednom trenutku morate početi da se bavite svojim projektom, a ne da besomučno planirate. Možda taj projekat nije gotov i nije savršen, ali ako budete čekali to savršenstvo, možda nikada nećete ni početi sa radom.

Uzmi i uradi!

Svi smo mi različiti. I svi projekti su različiti, ali postoje neki znaci koji govore da je možda vreme da završite sa planiranjem i počnete sa radom.

Imate okvirni nacrt – Uvek je potrebno imati barem skicu ili mini plan da bi se počelo sa nekim novim projektom, ali ja i meni slični, uradimo mnogo više nego što je zaista potrebno. Stvar je u tome da počnete sa radom onda kad imate okvirni plan, jer ćete svejedno morati da prilagođavate svoj plan u zavisnosti od razvoja ideje i situacija. Plan će se uvek dorađivati i korigovati, tako da je skoro nemoguće stvoriti jedan detaljan od samog starta do finiša.

Stalno menjate svoju ideju – Ovo je ozbiljna boljka koja se i meni često dešava. Stalno će nailaziti nove ideje, tako da će ona “stara” koja se detaljno planira, ostati neurađena. Stalno menjanje ideje vas ostavlja samo sa gomilom planova, i nijednim završenim projektom. Sa ovim nema šale i ako vam zaista ideja zvuči vredna pažnje počnite sa radom na njoj što pre. Dok opet ne naiđe neka nova.

Previše brinete šta drugi misle – Ako se bavite nekim vidom kreativnog posla, očigledno je da je bitno šta drugi ljudi misle i da li im se sviđa vaš produkt (proizvod). Ali ako se konstantno trudite da zadovoljite tuđe potrebe i da im ugodite, a zanemarujete sebe, ta igra je osuđena na propast. Fokusirajte se na sebe  i na svoje ciljeve. Ako se budete opterećivali tuđim mišljenjima nikad se nećete pokrenuti.

Sad kad znate koji su znaci, šta ćete sa njima?

Zadajte sebi rok – Po meni ovo je najbolja stvar za svaki projekat. Postavite sebi rok. I nađite nekog od poverenja ko će vam pomoći da ispratite raspored. Možete postaviti rok za ceo, ali i za određene delove projekta. Meni ovo najviše koristi.

Ne pravite puno ciljeva – I ne preterujte u postavljanju istih – Iako je postavljanje ciljeva izuzetno važno da bi se neki projekat završio, može i u tome da se pretera. Ako stalno dodajete i menjate cilj, vrlo je verovatno da nigde nećete ni stići, a kamoli da završite započeto. Posvetite se jednom, većem cilju i ne talasajte mnogo.

Počnite što pre – Čim napravite okvirni plan počnite. Učite usput i prilagodite se svojoj ideji i trenutnoj situaciji. Neke stvari ne možete ni zamisliti dok vam se ne dese. A ako počnete rano, sam proces postaje deo plana.

Ja volim da planiram, ali zaista ponekad upadnem u zamku i dešavalo mi se da ni ne primetim koliko se vrtim u krug. Iako je planiranje divna i korisna stvar, ne vredi ništa ako ne počnete da radite na svom projektu.

Uzmi i uradi!

Kako vi stojite sa sprovođenjem ideja u delo? Da li planirate u nedogled ili se odmah bacate u vatru? Podelite sa mnom vaše misli na ovu temu putem komentara.

Srećno stvaranje.

2 thoughts on “Uzmi i uradi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s