Poređenje kao uspešna samosabotaža

Znaš onaj osećaj kada puna entuzijazma kreneš da radiš na novom projektu? Sve ide kao od šale, lagano, prosto izgubiš pojam o vremenu dok uživaš u svakom potezu četkicom preko platna. Već vidiš gotovu sliku na zidu (svog stana, galerije…). A onda posle par sati ekstatičnog rada, rešiš da je vreme da napraviš pauzu, da malo odmoriš i usput pogledaš šta se dešava na netu.

I onda se desi najgore. Užas!

Naiđeš na post ili sliku na Facebook-u nekog drugog ko vrlo entuzijastično predstavlja svoj novi projekat, koji nekim čudom ili pukom slučajnošću (u koje ne verujem) podseća na tvoj i ti počinješ da se upoređuješ. Izduvavaš se kao probušen balon, počinješ svoju sliku da gledaš drugim očima.

bekah-russom-231866
Photo by Bekah Russom

“Pa ko bi luuud to stavio na zid?!? Patetično! Zašto se uopšte trudim? Zašto trošim vreme?”

U tom trenutku nestane sva magija. Nema više neomatane kreativnosti. Inspiracija se brže bolje spakovala i pobegla glavom bez obzira.

Poređenje je smrtni neprijatelj kreativnosti.

Odmah da napomenem da ne mislim na “praćenje” konkurencije kao poređenje. Ja lično smaram da je zdrava konkurencija sjajan podstrek za napredak, učenje i obogaćivanje sebe.

Kao kreativci ne možemo (iako često poželimo (barem ja)) da se zatvorimo pod svoje stakleno zvono i izolujemo potpuno od spoljnog sveta. No, ne smemo da dopustimo spoljnom svetu da toliko utiče na nas i da nas udalji od našeg stvaralačkog puta. Meni se to isuviše puta desilo. Zastala bih na pola projekta, ili bih odustala od ideje na samom startu. Ne bih im ni pružila šansu. Zato što je neko to već uradio. Zato što to neko radi bolje. Zato što to neko radi duže. Zato što to već postoji.

Tvoj kreativni izraz je samo tvoj i potpuno jedinstven. Niko to ne može da uradi kao ti ili kao ja. Slično da, isto ne. Možda izgleda potpuno isto, ali vreme i energija uloženi u projekat su ono što mu daje vrednost. Deca tako divno iskreno i sa lakoćom stvaraju, da ako samo obratimo pažnju na sam proces njihovog stvaranja, videćemo tu lakoću, usklađenost sa svojom inspiracijom, svojim “tokom”.  (Dok i njih ne naučimo da se upoređuju ko bolje crta, ali to je neka druga tema.)

Zato čime god kreativnim da se baviš ne dozvoli da porediš svoje veštine i talente sa drugima. Svi smo mi kreativni, pitanje je samo da li i koliko se posvećujemo. I uvek će neko biti bolji. Pa šta? I uvek će neko biti uspešniji. Pa šta? Stvaraš radi sebe. Stvaraš da bi se izrazila, da bi iznela na svetlost dana ono karakteristično za tebe i samo tvoje. Svetu je potrebna tvoja svetlost, tvoja magija, tvoj odsanjani san.

Srećno stvaranje.

One thought on “Poređenje kao uspešna samosabotaža

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s