Kako biti kreativac

Šta ste želeli da budete kad porastete?

Balerina, stjuardesa, ili možda učiteljica. Policajac, vatrogasac ili veterinar? Ne verujem da ste se zamišljali u kancelariji, ili na šalteru kako svakog dana iznova vrtite jedne te iste papire ili buljite u ekran računara. Ako jeste, blago vama. Bitno je da ste srećni.

Ja sam htela da budem književnik. Razlog je bio što bih mogla da radim odakle god želim, a i volela sam da pišem. Stalno sam nešto pisala, ili čitala, tj onda kada nisam bila na biciklu ili na drvetu.

No, mnogi odustanu od svog dečijeg sna, naročito ako imaju aspiracije ka nekom umetničkom zanimanju. Društvo još uvek ima pomalo negativni odnos kada neko želi da živi od svoje kreativnosti. Roditelji i prijatelji se plaše se da nećete imati posla, ili da ćete jedva sastavljati kraj sa krajem kao umetnici. Žele da njihovo dete ima siguran posao. Onaj koji može da vam omogući pristojan život i možda jednog dana čak i penziju.

david-clode-347200
Enter a captioPhoto by David Clode on Unsplash

Kreativci često nemaju izbor. Moraju da se izraze, inače postaju nesrećni. Možda postanu pasionirani kolekcionari ili ljubitelji umetnosti. Ali ta vatra i dalje tinja negde duboko unutra.

Možda je lakše živeti sa stalnim poslom, od 9 do 5. Možda je sigurnije imati rutinu u životu. Obučete se ujutru i odete u kancelariju, znajući da vas čeka plata na kraju meseca, ako svoj posao radite dobro. Možda vremenom i napredujete na neku bolju poziciju, a sa tim dođe i povišica.

I možda je teže živeti kreativnim životom. Kao kreativac morate imati samodisciplinu, strast, jaku želju i potrebu da stvorite svoj svet i svoj  posao. Morate da date deo ili cele sebe, da slušate svoje srce i pratite svoj put. Morate da iznesete u javnost i sebe i svoj rad, na milost i nemilost kritike. Da hrabro stojite i primate pohvale, podsmehe i kritike. Teško je, zaista jeste.

I pitanje je kako ćete biti plaćeni. Da se ne lažemo nekad će to biti sića, ali nekad neće. Stalno ćete morati da ulažete u sebe i da se usavršavate, i naravno svakodnevno ćete morati da vežbate ili stvarate. Nekad će vam izgledati kao je svetlo daleko, ali znajte da ste svakim novim korakom sve bliži vrhu.

Ništa na ovom putu nije lako, ali zato možete svakog dana da uživate u bojama života. Možete da slušate svoju pesmu i da pišete svoju priču. Možete da igrate na kiši i da berete cveće koje ćeš stavitiu vazu ili na zid. Možete da odete u sred bela dana da kupite novu staru raspalu komodu na buvljaku, zato što vam baš takva treba. Možete da nosite šarenu odeću i cveće u kosi, umesto poslovnog odela i torbe za laptop.

Ako želite zaista da se posvetite kreativnom, umetničkom životu, odlučite to upravo sad. Posvetite se. Predajte mu se. Nemojte da se stidite da kažete čime se bavite. Čak i ako se time ne bavite kao stalnim poslom, recite “Ja sam slikar/muzičar/pisac/bloger…” Ponosno izgovorite i onda od toga napravite svoju realnost.

Iluzija je da ne možete da napravite svoj život iz snova. Vi ste kreator svega pa i svog života. Bitno je samo da se posvetite i da verujete da to zaista i možete. Ako želite da se bavite fotografijom, nosite aparat (ili telefon) stalno sa sobom i slikajte sve oko sebe, upijajte igru života koja se odigrava upravo pred vašim očima. Ako želite da se bavite pisanjem nosite sa sobom blokče i olovku ili pišite na telefonu, a može i diktafon da posluži. Zapisujte svoje ideje i onda ih razradite.

Napravite svoj blog ili sajt. Otvorite svoj online shop ili Etsy store. Ponudite svoje usluge, i svoje znanje. Budite otvoreni za komentare i feedback, ali budite spremni i na kritiku. Učite, rastite i razvijajte se. I jednog dana ćete uspeti.

I da napomenem, nije neophodno dati otkaz na stalnom poslu, možda barem ne odmah, ali u svakom slučaju se posvetite svom stvaralaštvu ako osećate da imate šta da pružite ovom svetu. Što sigurno imate, jer samo vi imate tu svoju jedinstvenu magiju u sebi. A ako ste samozaposleni predani kreativac znajte da iako je ponekad teško i neizvesno, dok god pratite svoju kreativnost pred sobom ćete imati jedan dinamičan život.

Srećno stvaranje.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s