Kako biti kreativac

Šta si želela da budeš kad porasteš? Balerina ili možda stjuardesa, učiteljica ili veterinar? Ne verujem da si se zamišljala u kancelariji, ili na šalteru kako svakog dana iznova vrtiš jedne te iste papire ili buljiš u ekran računara. Ako jesi,blago tebi. Bitno je da si srećna. Ja sam htela da budem književnik. Razlog je bio što bih mogla da radim odakle god želim, a i volela sam da pišem. Stalno sam nešto pisala, ili čitala, tj onda kada nisam bila na biciklu ili na drvetu.

Mnogi odustanu od svog dečijeg sna, naročito ako imaju aspiracije ka nekom umetničkom zanimanju. Društvo još uvek ima pomalo negativni odnos kada neko želi da živi od svoje kreativnosti. Roditelji i prijatelji se plaše se da neće imati posla, ili da će jedva sastavljati kraj sa krajem kao umetnici. Žele da njiovo dete ima siguran posao, koji može da mu omogući pristojan život i možda jednog dana čak i penziju.

david-clode-347200
Enter a captioPhoto by David Clode on Unsplashn

Kreativci često nemaju izbor. Moraju da se izraze, inače postaju nesrećni. Možda postanu pasionirani kolekcionari ili ljubitelji umetnosti. Ali ta vatra i dalje tinja negde duboko unutra.

Možda je lakše živeti sa stalnim poslom, od 9 do 5. Možda je sigurnije imati rutinu u životu. Obučeš se ujutru i odes u kancelariju, znajući da te čeka plata na kraju meseca, ako svoj posao radiš dovoljno dobro. Možda vremenom i napreduješ na neku bolju poziciju, a sa tim dođe i povišica. I možda je teže živeti kreativnim životom. Kao kreativac moraš imati samodisciplinu, strast, jaku želju i potrebu da stvoriš svoj svet i svoj  posao. Moraš da daš deo ili celu sebe, da slušaš svoje srce I pratiš svoj put. Moraš da izneseš u javnost i sebe i svoj rad, na milost i nemilost kritike. Da hrabro stojiš i da primaš pohvale, podsmehe i kritike. Teško je, zaista jeste.

I pitanje je kako ćeš biti plaćena. Da se ne lažemo nekad će to biti sića, ali nekad neće. Stalno ćeš morati da ulažeš u sebe i da se usavršavaš, i naravno svakodnevno ćeš morati da vežbaš ili stvaraš. Nekad će ti izgledati kao je svetlo daleko, ali znaj da si svakim novim korakom sve bliža vrhu. Ništa na ovom putu nije lako, ali zato možeš svakog dana da uživaš u bojama života. Možeš da slušaš svoju pesmu i da pišeš svoju priču. Možeš da igraš na kiši i da bereš cveće koje ćeš stavitiu vazu ili na zid. Možeš da odeš u sred bela dana da kupiš novu staru raspalu komodu na buvljaku, zato što ti baš takva treba. Možeš da nosiš šarenu haljinu i krunu od cveća, umesto poslovnog kompleta i torbe za laptop.

Ako želiš zaista da se posvetiš kreativnom, umetničkom životu, odluči to upravo sad. Posveti se. Predaj se. Nemoj da se stidiš da kažeš čime se baviš. Čak i ako se time ne baviš kao stalnim poslom, reci “Ja sam slikar/muzičar/pisac/bloger…” Ponosno izgovori i onda od toga napravi svoju realnost.

Iluzija je da ne možeš da napraviš svoj život iz snova. Ti si kreator svega pa i svog života. Bitno je samo da se posvetiš i da veruješ da to zaista i možeš. Ako želiš da se baviš fotografijom, nosi aparat (ili telefon) stalno sa sobom i slikaj sve oko sebe, upijaj igru života koja se odigrava upravo pred tvojim očima. Ako želiš da se baviš pisanjem nosi sa sobom blokče i olovku ili piši na telefonu, a može i diktafon da posluži. Zapisuj svoje ideje i onda ih razradi.

Napravi svoj blog ili sajt. Otvori svoj online shop ili Etsy store. Ponudi svoje usluge, i bez naknade. Budi otvorena za komentare i feedback ali budi spremna i na kritiku. Uči, rasti i razvijaj se. I jednog dana ćeš uspeti.

I da napomenem, nije neophodno dati otkaz na stalnom poslu, možda barem ne odmah, ali u svakom slučaju se posveti svom stvaralaštvu ako osećaš da imaš šta da pružiš ovom svetu. Samo ti imaš takvu magiju u sebi. A ako si samozaposleni predani kreativac znaj da iako je ponekad teško i neizvesno, dok god pratiš svoju kreativnost pred sobom ćeš imati jedan veseo i dinamičan život.

 

Srećno stvaranje.

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s