Kako da otkriješ svoj talenat

Većina misli da po pitanju imanja kreativnosti nema zlatne sredine, ili se rodiš sa njom ili ne. To definitivno nije tako. Neko možda ima više talenta, ali svako može da razvije ono što već poseduje. Ali kako razviti ili otkriti svoju kreativnost? Možda ovih par predloga pomognu na tom putu.

the-creative-exchange-402565
Photo by The Creative Exchange on Unsplash

Dozvoli sebi da ne praviš remek dela

Zašto se uvek poredimo sa uspešnima? Zašto svoja dela poredimo sa remek delima velikih majstora? Zašto zaboravljamo činjenicu da su i oni imali loše dane? Svi mi imamo dane kada nam ništa ne ide od ruke. Kada tok misli neće da sarađuje, kada note vode svoj život u drugom tonalitetu, kada boje neće da se mešaju. U bilo kojem stvaralačkom radu moramo biti spremni da nam možda nije dan. Nema izuzetka.

Ja već danima pokušavam da napišem nešto smisleno. I verovatno neće biti najbolji tekst do sad, ali bitno je pisati i završiti započeto.

Stvaralački process je kao kopanje zlata. Moraš da prebiraš po kamenju i blatu, ali na kraju uspeš da naiđeš na veći ili manji grumen. Komadići kreativnog genija i inspiracije će naći put do tebe, ako im daš dovoljno vremena.

Napravi raspored

Razlika između amatera i profesionalca je uloženo vreme i raspored. Amater radi kad je inspirisan i kad ima vremena. Profesionalac ima napravljen raspored kojeg se drži.  Ništa ne može imati veći uticaj od forsiranja sebe da se redovno posvećuješ svojem stvaralaštvu. Majstorstvo u nekoj veštini postiže se isključivo putem vežbanja i ponavljanja. Slika se neće naslikati polemisanjem o tehnikama starih majstora.

Svakog dana zagrej stolicu, uloži vreme i sigurno ćeš napredovati u svojoj tehnici čime god da se baviš.

Iz kvantiteta se rađa kvalitet. Zadaj sebi rok, budi ambiciozna i poštuj raspored. Potroši malo vremena na prosečna dela da bi dočekala da se pojave savršena.

Počni i završi

Vrlo je jednostavno i ne treba nikakvo dodatno pojašnjenje, završi započeto koliko god ti izgledalo dosadno ili glupo. Izbaci naviku zastajanja na pola ili odlaganje kraja. Sve ima svoje vreme i mesto. Prestani da maštaš, planiraš ili pripremaš nešto. Ne moraš da osvojiš svet, samo da se pokreneš. Niko nije stvorio nešto pukim sanjarenjem.

Praktikuj saosećanje

Budi nežna prema sebi. Svako se ponekad susreće sa izazovom u kreativnom procesu. Pa čak i uspešni umetnici nekad naiđu na zid.

Svi smo ponekad oštri prema sebi i svojim delima. Nekad se čak vraćamo na stara ne bismo li im našli neke mane ili slično.  OK je biti sam svoj kritičar. OK je ponekad biti razočaran razvojem svojih veština, ali ništa od toga ne bi smelo da te uspori ili još gore zaustavi na tvom putu.

Praktikuj saosećanje prema samoj sebi, da tvoja samokritičnost ne bi prevladala. Ništa nije toliko strašno i ozbiljno da bi prestala da stvaraš.

Podeli sa drugima

Izloži svoja dela.  U današnje vreme je barem to lako. Stavi svoje slike, fotke, pesme, videa… online da čuješ šta drugi misle o njima. To će te naterati da stvaraš što bolje. Budi spremana za komentare i uvide koje ćeš dobiti. Saznaćeš čemu da se posvetiš, a šta možda da izbaciš, a sve to može da deluje vrlo inspirativno.

Naravno uvek će biti onih kojima se nešto neće svideti, ali oni su najčešće u manjini i većina ljudi vrlo rado pruži podršku kad vidi da neko ulaže svoje srce i dušu u neki kreativni izraz.

Često polazimo sa pretpostavkom da svi znaju ono što mi znamo, ali to nikad nije tako. Svako od nas ima posebni set veština i ono što kreiraš drugima može biti potpuno fascinantno, iako ti misliš da je vrlo jednostavno ili uobičajeno. No, da bi to saznala moraš da podeliš sa drugima ono na čemu radiš.

kris-chin-343494
Photo by Kris Chin on Unsplash

I kako naći svoj kreativni tok?

Pa to je vrlo lako: započni nešto, završi to, iznesi pred javnost, saslušaj mišljenje, nađi način da poboljšaš ili da izmeniš i uradi sve to isto sutra. I tako narednih 10 godina. Pa onda još 10, i još 10 i tako dalje.

Niko nikada nije rekao da je lako. Ali proces je tu da bi uživali u njemu, u svim usponima i padovima. Zar ne?

Srećno stvaranje.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s