5 lakih kreativnih vežbi

 

Iako inspiracija zna ponekad da se pojavi iznenada,  to se retko dešava. Kao i sve ostalo u čemu želimo da napredujemo ili da održavamo na nivou kojim smo zadovoljni i kreativnost možemo da vežbamo. Vežbama postižemo konstantni priliv novih, svežih ideja i smanjujemo mogućnost upadanja u stvaralačku blokadu.

Promenite način rada – Svi povremeno upadnemo u kolotečinu. Radimo stvari na isti način i pitamo se zašto ne dobijamo neke drugačije rezultate. Crtanje jednom linijom je odlična vežba za razmrdavanje. Ideja je da se crta od početka do kraja samo jednom linijom, tj da se ni u jednom trenutku olovka ne podigne od papira. Rezultati koji se dobiju su često vrlo zanimljivi. Oblici se posle mogu popuniti olovkom ili bojom po želji.

Reciklaža – Sve stvari oko nas posmatramo na uobičajeni način, koristimo za određene namene, ne zastanemo da porazmislimo šta bismo još mogli sa njima.  „Šta još mogu da uradim sa ovim?“ može da otvori bezbroj novih pogleda na određeni predmet kao i nove namene. Na primer rende možete da koristite kao držač za nakit. Napravite nešto od rolne wc papira ili od stare konzerve.  A možete i da iseckate novine, flajere i druge reklamne materijale i napravite kolaž.

 

Pažljivo posmatrajte –  Kreativci zapažaju mnoge stvari koje drugi ljudi jednostavno ne primećuju. Izražena radoznalost za svet oko nas  pomaže pri nastanku ideja.  Kako primeniti zapažanje kao kreativnu vežbu? Pronađite i zabeležite (fotkajte) oblake, brojeve, lica, drveće, senke, fleke… koji liče na nešto sasvim drugo. Pažljivo posmatrajte, jer se ovakve stvari nekada mogu videti samo iz nekog drugog ugla, druge perspektive.

Improvizacija – Upustite se u kreiranje bez ikakve pripreme, sa onim što imate pred sobom. Improvizaciju nažalost koristimo samo kad nemamo komfor savremenog društva i sve što poželimo. Iskoristite samo stvari koje imate u džepu ili torbi. Crtajte granom po zemlji ili  improvizujte u kuhinji. Bitno je pokrenuti se, nije bitno kako i sa čim.

Uprostite stvari – Nekada ne možemo da vidimo drvo od šume. Svuda oko nas je gomila informacija i toliko sami sebi komplikujemo život da nekad ne primetimo ni jednostavna rešenja. Uprostite stvari i raščistite nered svojih misli. Definišite problem ili zadatak u što manje reči. Je l može u 10? A u 5? Napišite priču sa što manje reči.

  *   *   *   *   *

Jelena sa sajta Snovi u koferima je organizovala sjajnu kreativnu igru u kojoj sam sa zadovoljstvom učestvovala; “pravila su bila sledeća: napisati tekst od 100 do 150 reči, staviti naslov u obliku poruke, preneti svoje iskustvo tako da čitaoci mogu da se poistovete i da ohrabre za promene u ovoj godini.”

Naizgled lako, ali se ispostavilo da je ustvari vrlo zahtevno. Sve tekstove možeš pročitati ovde i ovde.

*   *   *   *   *

Da li vi nekada radite vežbe za svoju kreativnost? Da li vežbate svoju maštu? Ako imate neki predlog ili neku zabavnu vežbu podelite sa mnom u komentaru.

Srećno vežbanje i  stvaranje!

2 thoughts on “5 lakih kreativnih vežbi

  1. Slažem se, vrlo često napišem tekst ili pjesmu, na osnovu prije snimljene fotografije ili detalja koji možda nikome ne znači, ali je mene u trenutku asocirao da do pretvorim u kvalitetan tekst. Često sam i u vožnji znao stati i na brzinu našvrljati riječi na bilo kakav papir koji mi je bio pri ruci. Pozdrav.

    Liked by 1 person

    1. Ja stalno imam neko blokče sa sobom za svaki slučaj. Ali uvek kada treba da ga pronađem u “malenoj” torbi izgleda kao neki ludi performans. Pokušavala sam i sa diktafonom, ali papir je papir. 😉 Veliki pozdrav.

      Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s