Trema

Da li postoji čovek na ovom svetu koji se nije susreo sa tremom? Onaj osećaj kada ti se cela koža naježi, kada se dlanovi znoje, a noge počinju nekontrolisano da se tresu. U tom trenutku i glas odluči da neće da sluša, u ušima počinje da zuji. Možda nekom ovo zvuči kao napad panike, ali je samo stara dobra trema.

Kad rešiš da se baviš bilo kojim vidom javnog posla trema ti postaje najbolja drugarica. Tu je pored tebe, rame uz rame i čvrsto te drži za ruku. Vremenom uspeš da joj objasniš da može malo i da te pusti, da ti je ta ruka potrebna. Može samo da stoji sa strane i posmatra kako ti radiš, sviraš, igraš, pevaš, govoriš… Posle ćete da nastavite druženje, to jest ako ona ne mora da žuri na neko drugo mesto, neki drugi nastup.

To je cilj. Da postaneš svesna svog straha, ali da možeš da funkcionišeš zajedno sa njim. Nekad tremu delimo na pozitivnu i negativnu. Negativna je ona koja paralizuje, kada ti se zamrači pred očima i kad ne možeš da govoriš. Tada si dala svu svoju kontrolu svom strahu. A pozitivna je kada shvatiš da možeš, da si jaka, da znaš, onda Trema služi kao podstrek, kao tvoj navijač. U principu ona je ista. Menja se samo naš pogled na nju.

111977
Photo by Hailey Kean

A kako da postigneš da ti trema ne smeta pri javnom nastupu?

Prihvati da imaš strah. To znači da ti je stalo. Da ti je bitno. Razmišljaj o onome što želiš da postigneš ili uradiš. Koji je tvoj cilj? Šta sve želiš da uradiš da bi postigla svoj cilj? Motiviši se i ohrabri pre nego što dođeš u kontakt sa strahom. Još par stvari na kojima možeš raditi su:

Priprema i vežba su najbitnije kada se radi o smanjenju straha od javnog nastupa. Ja uvek kažem “spremi se 140% da bi bila sigurna da ćeš izneti barem 80%”

Vežbe disanja su uvek dobrodošle. Njima smanjuješ nivo stresa i postižeš opuštanje mišića, smirivanje srca i nervnog sistema. Možeš ih praktikovati u toku priprema i vežbanja da bi kasnije sam nastup mentalno bio povezan sa opuštenošću, ali i pre samog nastupa da bi se uvela u stanje “toka”.

Šta je najgore šta može da se desi. Trema je strah od mogućnosti lošeg ishoda.  Zapitaj se šta je najgore što može da se desi tokom nastupa. Da li je to zaista strašno? Da li će svet postojati posle toga? Da li će sutradan izaći sunce? A kada shvatiš da  to najgore i nije tako strašno, onda primeni afirmacije.

Afirmacije se isto mogu iskoristiti u pripremnom period. Pozitivan stav i očekivanje dobrog ishoda i postizanje cilja ti uvek može olakšati put. Ponavljaj pozitivne rečenice par minuta i osećaj se zadovoljno i uspešno dok ih izgovaraš (naglas ili u sebi).

Vežbaj svoj nastup. Zamisli sebe na pozornici, proživi unapred svaki delić svog nastupa. Pripremi se na sve što možda može da se desi. Uživaj u svom nastupu.

Zanemari telesne signale. Ti znaš da ti se tresu noge, drugi to ne vide. Ne vide ni da su ti znojavi dlanovi. Spolja nije vidljivo skoro ništa od bure osećaja i osećanja koju ti osećaš iznutra.

Dakle, sa tremom je najbolje pomiriti se što ranije. Na tome treba da se radi kao i na svemu ostalom. Prihvati je i fokusiraj se na pozitivan ishod svog javnog nastupa. Ne budi perfekcionista, Prihvati greške kao.mogućnost. Dobro se pripremi fizički i psihički, duboko diši i uživaj.

A Trema nek stoji sa strane i posmatra tvoj nastup.

Srećno stvaranje.

 

.

.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s