Trema

Da li postoji čovek na ovom svetu koji se nije susreo sa tremom? Onaj osećaj kada vam se cela koža naježi, kada se dlanovi znoje, a noge počinju nekontrolisano da se tresu. U tom trenutku i glas odluči da neće da sluša, u ušima počinje da zuji. Možda nekom ovo zvuči kao napad panike, ali je samo stara, dobra trema.

Kad rešite da se bavite bilo kojim vidom javnog posla trema vam postaje najbolja drugarica. Tu je pored vas, rame uz rame i čvrsto vas drži za ruku. Vremenom uspete da joj objasnite da može malo i da vas pusti, da vam je ta ruka potrebna. Može samo da stoji sa strane i posmatra kako vi radite, svirate, igrate, pevate, govorite… Posle ćete da nastavite druženje, to jest ako ona ne mora da žuri na neko drugo mesto, neki drugi nastup.

To je cilj. Da postanete svesni svog straha, ali da možete da funkcionišete zajedno sa njim. Nekad tremu delimo na pozitivnu i negativnu. Negativna je ona koja paralizuje, kada vam se zamrači pred očima i kad ne možete da govorite. Tada ste dali svu svoju kontrolu svom strahu. A pozitivna je kada shvatite da možete, da ste jaki, da znate sve što treba, onda Trema služi kao podstrek, kao vaš navijač. U principu ona je ista. Menja se samo vaš pogled na nju.

111977

A kako da postignete da vam trema ne smeta pri javnom nastupu?

Prihvatite da imate strah. To znači da vam je stalo. Da vam je bitno. Razmišljajte o onome što želite da postignete ili uradite. Koji je vaš cilj? Šta sve želite da uradite da biste postigli svoj cilj? Motivišite se i ohrabrite pre nego što dođete u kontakt sa strahom. Još par stvari na kojima možete raditi su:

Priprema i vežba su najbitnije kada se radi o smanjenju straha od javnog nastupa. Ja uvek kažem “spremi se 140% da bi bila sigurna da ćeš izneti barem 80%”.

Vežbe disanja su uvek dobrodošle. Njima smanjujete nivo stresa i postižete opuštanje mišića, smirivanje srca i nervnog sistema. Možete ih praktikovati u toku priprema i vežbanja da bi kasnije sam nastup mentalno bio povezan sa opuštenošću, ali i pre samog nastupa da biste se uveli u stanje “toka”.

Šta je najgore šta može da se desi? Trema je strah od mogućnosti lošeg ishoda.  Zapitajte se šta je najgore što može da se desi tokom nastupa. Da li je to zaista strašno? Da li će svet postojati posle toga? Da li će sutradan izaći sunce? A kada shvatite da  to najgore i nije tako strašno, onda primenite afirmacije.

Afirmacije se isto mogu iskoristiti u pripremnom period. Pozitivan stav i očekivanje dobrog ishoda i postizanje cilja vam uvek može olakšati put. Ponavljajte pozitivne rečenice par minuta i osećajte se zadovoljno i uspešno dok ih izgovarate (naglas ili u sebi).

Vežbajte svoj nastup. Pored fizičke pripreme, vežbanje govora, rutine, nota… dodajte i mentalnu pripremu za nastup. Vežbe vizualizacije mogu znatno da pomognu, a izuzetno su jednostavne. Zamislite sebe na pozornici, proživite unapred svaki delić svog nastupa. Pripremite se na sve što možda može da se desi. Uživajte u svom nastupu.

Zanemarite telesne signale. Vi znate da vam se tresu noge, drugi to ne vide. Ne vide ni da su vam znojavi dlanovi. Spolja nije vidljivo skoro ništa od bure osećaja i osećanja koju vi osećate iznutra. Radite na tome da skrenete sebi pažnju sa fizičkih manifestacija treme i posvetite se onome zbog čega ste tu.

Dakle, sa tremom je najbolje pomiriti se što ranije. Na tome treba da se radi kao i na svemu ostalom. Prihvatite je i fokusirajte se na pozitivan ishod svog javnog nastupa. Budite nežni prema sebi i pokušajte da ne budete perfekcionista, Prihvatite greške kao mogućnost. Dobro se pripremite, fizički i psihički, duboko dišite i uživajte.

A Trema nek stoji sa strane i posmatra vaš nastup.

Kako se vi nosite sa tremom od javnog nastupa? Podelite svoje mišljenje na ovu temu sa mnom, putem komentara.

Srećno stvaranje.

.

.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s