Mali rituali pred početak

 Ja mnogo volim da pijem kafu. Volim taj mali ritual da pre nego nešto počinjem da radim skuvam sebi jednu veliku šolju kafe. Ona me lagano uvodi u stanje u kojem mnogo boljem mislim, radim, stvaram. Stanje toka. Možda je to samo šarena pilula i dobra stara autosugestija, ali život čine male stvari.

rachael-gorjestani-282049
Photo by Rachael Gorjestani

Kreativni proces je sam po sebi ispunjujuć i čaroban, ali  je ponekad jako teško  započeti i pokrenuti se. Da biste izbegli  zamku odugovlačenja (ovde imate rešenje za to) i da biste sebe lakše uveli u proces stvaranja, mogu vam pomoći mali rituali. Ponavljanjem njih stičete naviku i omogućavate sebi lakši prelaz iz nestvaranja u stvaranje.

Neke od stvari koje mogu da vam pomognu da dostignete stanje toka su:

Čaj/kafa – omiljeni topli napitak serviran u omiljenoj šolji. Prepustite se opijajućem ukusu i mirisu koji se šire oko vas.

Mirišljava sveća – opuštajući mirisi mogu da poboljšaju vašu koncentraciju kao i da razigraju vašu maštu. Možete koristiti mirišljave sveće ili eterična ulja. U svakom slučaju isprobajte razne varijante da nađete onu koja je za vas najbolja. Ja najviše volim lavandu, limun i vanilu.

Joga ili istezanje – Praktikovanje joge ili jako dobrog istezanja par minuta pre početka rada može da učini čudo po pitanju produktivnosti.

Meditacija – Bez obzira da li je 5 ili 25 minuta, meditacija je vrlo učinkovita tehnika za sve. Tako i ovde ima svoje mesto. Umiruje um i razbacane misli, te fokusira na rad i zadatak.

Muzika i plesanje – 100 ljudi – 100 ćudi. Dok će nekom odgovarati da se smiri i meditira, možda će vama više odgovarati da odvrnete svoju omiljenu muziku i da zaigrate ili zapevate i da tako pokrenete svoju kreativnost.

TO DO lista sa jednim zadatkom – Napravite sebi listu sa samo jednim zadatkom i onda ga i uradite. Meni često ovo pomogne kada nešto odlažem. Nisam sigurna zašto, ali kad precrtam taj jedan zadatak odmah se lakše diše i osećam se veoma uspešno. Jednostavno, zar ne?

Vizualizacija – Ova tehnika može da se primeni za sve, ali ako imate problema sa započinjanjem određene aktivnosti, zamislite sebe kako već radite i kako završavate projekat. Usled osećaja ispunjenosti i postignuća bićete veoma raspoloženi da započnete ono što ste „već završili“.

Afirmacije – Još jedna jednostavna tehnika. Ubedite sebe da ste uspešni, da ste raspoloženi za stvaranje. Podsetite se koliko uživate u samom kreativnom procesu. Ponovite jednu ili nekoliko rečenica par puta pre početka. Pokušajte da ojačate rečenice osećajem zadovoljstva.

Ako nemate problem sa započinjanjem, ritual vam ne treba, ali ako povremeno (ili uvek) imate problem da se pokrenete, pokušajte. Šta možete da izgubite?

Da li vi imate neki mali ritual pre nego što počnete da radite? Da li je možda ovde na listi? Ako želite, podelite ga sa mnom u komentaru.

Srećno stvaranje.

8 thoughts on “Mali rituali pred početak

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s