Mali rituali pred početak

 Ja mnogo volim da pijem kafu. Volim taj mali ritual da pre nego nešto počinjem da radim skuvam sebi jednu veliku šolju kafe. Ona me lagano uvodi u stanje u kojem mnogo boljem mislim, radim, stvaram. Stanje toka. Možda je to samo šarena pilula i dobra stara autosugestija, ali život čine male stvari.

rachael-gorjestani-282049
Photo by Rachael Gorjestani

Kreativni proces je sam po sebi ispunjujuć i čaroban, ali  je ponekad jako teško  započeti i pokrenuti se. Da bi izbegla  zamku odugovlačenja (ovde imaš rešenje za to) i da bi sebe lakše uvela u proces stvaranja, mogu ti pomoći mali rituali. Ponavljanjem njih stičeš naviku i omogućavaš sebi lakši prelaz iz nestvaranja u stvaranje.

Neke od stvari koje mogu da ti pomognu da dostigneš stanje toka su:

Čaj/kafa – omiljeni topli napitak serviran u omiljenoj šolji. Prepusti se opijajućem ukusu i mirisu koji se šire oko tebe.

Mirišljava sveća – opuštajući mirisi mogu da poboljšaju našu koncentraciju kao i da razigraju našu maštu. Možeš koristiti mirišljave sveće ili eterična ulja. U svakom slučaju isprobaj razne varijante da nađeš onu koja je za tebe najbolja. Ja najviše volim lavandu, limun i vanilu.

Joga ili istezanje – Praktikovanje joge ili jako dobrog istezanja par minuta pre početka rada može da učini čudo po pitanju produktivnosti.

Meditacija – Bez obzira da li je 5 ili 25 minuta, meditacija je vrlo učinkovita tehnika za sve. Tako i ovde ima svoje mesto. Umiruje um i razbacane misli, te fokusira na rad i zadatak.

Muzika i plesanje – 100 ljudi – 100 ćudi. Dok će nekom odgovarati da se smiri i meditira, možda će tebi više odgovarati da odvrneš svoju omiljenu muziku i da zaigraš ili zapevaš i da tako pokreneš svoju kreativnost.

TO DO lista sa jednim zadatkom – Napravi sebi listu sa samo jednim zadatkom i onda ga i uradi. Meni često ovo pomogne kada nešto odlažem. Nisam sigurna zašto, ali kad precrtam taj jedan zadatak odmah se lakše diše i osećam se veoma uspešno. Jednostavno, zar ne?

Vizualizacija – Ova tehnika može da se primeni za sve, ali ako imaš problema sa započinjanjem određene aktivnosti, zamisli sebe kako već radiš i kako završavaš projekat. Usled osećaja ispunjenosti i postignuća bićeš veoma raspoložena da započneš ono što si „već završila“.

Afirmacije – Još jedna jednostavna tehnika. Ubedi sebe da si uspešna, da si raspoložena za stvaranje. Podseti se koliko uživaš u samom kreativnom procesu. Ponovi jednu ili nekoliko rečenica par puta pre početka. Pokušaj da ojačaš rečenice osećajem zadovoljstva.

 

Ako nemaš problem sa započinjanjem, ritual ti ne treba, ali ako povremeno (ili uvek) imaš problem da se pokreneš, pokušaj. Šta možeš da izgubiš?

Da li ti imaš neki mali ritual pre nego što počneš da radiš? Da li je možda ovde na listi? Ako želiš, podeli ga sa mnom u komentaru.

 

Srećno stvaranje.

 

 

 

7 thoughts on “Mali rituali pred početak

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s