Slavi svoje uspehe

Prethodna nedelja je bila vrlo turbulentna. Imali smo sve: radost, prehladu, ushićenje, neplanirane troškove, radosne vesti, iznenadna putovanja i naravno sve ostale standardne životne zanimljivosti. A ja sam uz sve to uspela da ispoštujem raspored. I niko ništa nije rekao. Čak ni sama sebi nisam rekla “Bravo ja”. Barem sam mogla da se potapšem po ramenu i da onda nastavim dalje. Ali ništa.

A ustvari, morate slaviti svoje pobede. Ako vi nećete, ko će? Nagradite sebe kada pobedite. Pohvalite sebe kada uspete u nečemu. Zašto ne biste to uveli kao novu naviku?

rawpixel-com-191157
Photo by rawpixel.com

Pretpostavljam da slavite mnogo toga (rođendane, Slave, imendane, godišnjice, razne Nove godine i državne praznike…), ali kada treba sebe da nagradite i da proslavite  lični uspeh, to se ne dešava. A možda ne bi bilo loše da to uvedete u praksu, obzirom da može da ima veoma pozitivni uticaj na vaše samopouzdanje, a  samim tim na produktivnost.

Evo par razloga zašto je bitno proslavljati svoje uspehe bez obzira koliko mali bili:

Razmišljajte kao uspešni – Kada se pozicionirate kao pobednik u svojim očima, otvaraju vam se mnogi putevi na putu ka uspehu. Vaš stav postaje vaša realnost. Da biste stigli do vrha stepeništa morate napraviti prvi korak. Ali ne zaboravite da na svakom zastanete i primetite šta ste postigli. Pohvalite sebe. Malo tapšanja po ramenu nikom nije škodilo.

Razvijajte svoje samopouzdanje – Ako budete potvrđivali sebi da ste uspešni i talentovani to će napraviti značajnu razliku u količini vašeg samopouzdanja. Umesto da umanjujete svoje zasluge, da ih pripisujete sreći ili (u najgorem slučaju) pripisujete svoj uspeh drugima, bitno je da ih primetite. I da proslavite. Svoj uspeh postignut svojim zaslugama. I neka vam budu podsetnik da možete da uspete- jer već jednom jeste.

Povećanje motivacije – Kada ostanemo bez motivacije jako lako dolazi do zasićenja. Više ne želite da radite nešto što vam je ranije predstavljalo zadovoljstvo. I to može da se izbegne ako sebi pripišete zasluge za uspeh koji ste postigli. Koliko god mali bio, on će vašu motivaciju održati na visokom nivou.

Dobro raspoloženje – Svaki put kad nešto slavite ili se dobro provodite, osećate se sjajno, zar ne? Razlog za to je vrlo jednostavan. Kada se veselimo pojačava se lučenje dopamina, a tada ćete imati više želje da napravite sledeći korak, i tako u krug. Upadate u začarani krug uspeha, slavljenja postignutog i dobrog raspoloženja.

Inspirišite druge – I na kraju, vaš odnos prema svom uspehu i vaša navika da proslavljate svoja postignuća može da inspiriše druge. Kada vam se drugi pridruže u slavlju i kada postanu deo vaše radosti i oni će osetiti motivaciju da nešto urade po pitanju svojih ciljeva. A lančana reakcija uspeha i radosti i nije loša, zar ne? A još kad svi zajedno počnete da smišljate nove zajedničke ciljeve i projekte, granica nema.

Bez obzira da li rešite da proslavite sami ili sa prijateljima, da odete do bioskopa, kupite kolač ili one cipele koje gledate već neko vreme, bitno je jedino da uradite nešto za sebe. Da potapšete sebe po ramenu i da kažete sebi “Bravo!”. Postanite svoj najodaniji navijač i radujte se svojim uspesima.

Radujte se onome što želite sebi, a verujem da želite da budete uspešni.

Ja ponekad znam da se počastim, ali moram da priznam da često i zaboravim. To mi je na spisku novih navika za ovu godinu. Da li vi nekad nagradite sebe? Ili uvek? Koji je vaš omiljeni način da se nagradite, napišite mi u komentaru.

Srećno stvaranje.

One thought on “Slavi svoje uspehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s