Slavi svoje uspehe

Prethodna nedelja je bila vrlo turbulentna. Imali smo sve: radost, prehladu, ushićenje, neplanirane troškove, radosne vesti, iznenadna putovanja i naravno sve ostale standardne životne zanimljivosti. A ja sam uz sve to uspela da ispoštujem raspored. I niko ništa nije rekao. Čak ni sama sebi nisam rekla “Bravo ja”. Barem sam mogla da se potapšem po ramenu i da onda nastavim dalje. Ali ništa.

A ustvari, moraš slaviti svoje pobede. Ako ti nećeš, ko će? Nagradi sebe kada pobediš. Pohvali sebe kada uspeš u nečemu. Zašto ne bi to uvela kao novu naviku?

rawpixel-com-191157
Photo by rawpixel.com

Pretpostavljam da slaviš mnogo toga (rođendane, Slave, imendane, godišnjice, razne Nove godine i državne praznike…), ali kada treba sebe da nagradiš i da proslaviš  lični uspeh, to se ne dešava. A možda ne bi bilo loše da to uvedeš u praksu, obzirom da može da ima veoma pozitivni uticaj na tvoje samoouzdanje, a  samim tim na produktivnost.

Evo par razloga zašto je bitno proslavljati svoje uspehe bez obzira koliko mali bili:

Razmišljaj kao uspešni – Kada se pozicioniraš kao pobednik u svojim očima, otvaraju ti se mnogi putevi na putu ka uspehu. Tvoj stav postaje tvoja realnost. Da bi stigla do vrha stepeništa moraš napraviti prvi korak. Ali ne zaboravi da na svakom zastaneš i primetiš šta si postigla. Pohvali sebe. Malo tapšanja po ramenu nikom nije škodilo.

Razvijaj svoje samopouzdanje – Ako budeš potvrđivala sebi da si uspešna i talentovana to će napraviti značajnu razliku u količini tvog samopouzdanja. Umesto da umanjuješ svoje zasluge, da ih pripisuješ sreći ili (u najgorem slučaju) pripisuješ tvoj uspeh drugima, bitno je da ih primetiš. I da proslaviš. Svoj uspeh postignut svojim zaslugama. I neka ti budu podsetnik da možeš da uspeš- jer već jednom jesi.

Povećanje motivacije – Kada ostanemo bez motivacije jako lako dolazi do zasićenja. Više ne želiš da radiš nešto što ti je ranije predstavljalo zadovoljstvo. I to može da se izbegne ako sebi pripišeš zasluge za uspeh koji si postigla. Koliko god mali bio, on će tvoju motivaciju održati na visokom nivou.

Dobro raspoloženje – Svaki put kad nešto slaviš ili se dobro provodiš osećaš se sjajno, zar ne? Razlog za to je vrlo jednostavan. Kada se veselimo pojačava se lučenje dopamina, a tada ćeš imati više želje da napraviš sledeći korak, i tako u krug. Upadaš u začarani krug uspeha, slavljenja postignutog i dobrog raspoloženja.

Inspiriši druge – I na kraju, tvoj odnos prema tvom uspehu i tvoja navika da proslavljaš svoja postignuća može da inspiriše druge. Kada ti se drugi pridruže u slavlju i kada postanu deo tvoje radosti i oni će osetiti motivaciju da nešto urade po pitanju svojih ciljeva. A lančana reakcija uspeha i radosti i nije loša, zar ne? A još kad svi zajedno počnete da smišljate nove zajedničke ciljeve i projekte, samo nebo je granica.

 

Bez obzira da li rešiš da proslaviš sama ili sa prijateljima, da odes do bioskopa, kupiš kolač ili one cipele koje gledaš već neko vreme, bitno je jedino da uradiš nešto za sebe. Da potapšeš sebe po ramenu i da kažeš sebi “Bravo!”. Postani svoj najodaniji navijač i raduj se svojim uspesima.

 

Raduj se onome što želiš sebi, a verujem da želiš da budeš uspešna.

 

Ja ponekad znam da se počastim, ali moram da priznam da često i zaboravim. To mi je na spisku novih navika za ovu godinu. Da li ti nekad nagradiš sebe? Ili uvek? Koji je tvoj omiljeni način da se nagradiš napiši mi u komentaru.

 

Srećno stvaranje.

 

One thought on “Slavi svoje uspehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s