Voli sebe i radi ono što voliš

Da li si se i ti u jednom trenutku našla na raskrsnici ne znajući šta želiš da radiš? Možda se sad nalaziš na tom mestu. Znaš odakle dolaziš i ne bi da se vratiš, ali ne znaš šta te očekuje ako kreneš napred. Sa jedne strane levo izgleda primamljivo, ali šta ako je bolje da skreneš desno? Kako da znaš koji je tvoj put. Kako da prepoznaš ono što voliš, svoju svrhu, svoju strast?

Frustrirajuće je kad ljudi kažu „samo prati svoju strast!“. Za početak da bi mogla da je pratiš moraš da znaš šta je. A kad bi samo znala šta je to, zar ne?  No, nije ni tako teško pronaći je. To je proces koji može biti kratak, ali i vrlo dug, tako da daj sebi dovoljno vremena. Ako ne uspeš odmah, svakim danom ćeš biti sve bliža. Ja najčešće sebi dam opciju „da prespavam“.

I još samo odmah da se ogradim, ja ne verujem u to da imamo samo jednu strast. Svi smo mi mešavina svega i svačega.  Vrlo je verovatno da te privlače razne stvari. Neke čak i potpuno suprotne. Ja volim muziku i umetnost, ali volim i da kuvam. Obožavam da putujem, da sam fizički aktivna ali i da gledam filmove i čitam knjige. Volim da budem sama  ali znam da uživam u gužvi. Volim da ispitujem sebe i da razgovaram sa drugima. Zvuči haotično, ali sve to čini jednu vrlo skladnu celinu.

annie-spratt-167089
Photo by Annie Spratt

Budi otvorena

Uđi u ceo proces bez očekivanja i sa željom da bolje upoznaš sebe. Nemoj unapred već odlučiti da je teško i nemoguće naći svoju strast. Tako ćeš se samo blokirati za moguće signale i/ili inspiraciju.

Prihvati mogućnost da radiš ono što voliš. Okruži se ljudima koji su uspešni i zadovoljni svojim poslovima. Ako u svom okruženju nemaš puno primera koji su sledili svoju strast, možda je vreme da proširiš i osvežiš svoj krug prijatelja i pronađeš neke nove inspirativne ljude.  Inspiracija rađa inspiraciju.

Počni od onoga što znaš

Šta je ono što voliš da radiš? Ono što čini da zaboraviš na vreme koje prolazi. Šta je ono što čini da osetiš leptiriće u stomaku kad pomisliš na to? Velika je verovatnoća da imaš više takvih interesovanja . Ako nisi sigurna šta voliš, sigurno znaš šta ne voliš. Napravi spisak svega u čemu uživaš i pokušaj da nađeš nešto što ih sve povezuje. Ili napravi spisak onoga što ne voliš, pa posle zapiši sve suprotno. Meni je pomoglo da pišem svoja interesovanja u krug, da bih mogla da napišem šta je to „nešto“ u centru.

Centar zbivanja

Šta je u centru? Šta je ono što objedinjuje sva tvoja interesovanja? Može da se desi da čak i kad shvatiš šta sve voliš i uspeš da napraviš listu,  da ne uspeš da formulišeš svoj posao snova. Ali ako tvoj posao iz snova ne postoji ne znači da ne možeš da ga izmisliš. Ti si posebna i jedinstvena, pa samim tim i tvoja strast.

Hobi ili posao

Najzad si uspela da shvatiš šta je tvoja strast i time bi volela da se baviš do kraja života. Sledeće što treba da se zapitaš je da li to možeš da naplatiš? Ko je tvoj idealni klijent? Da li će ti i dalje predstavljati zadovoljstvo kada ti to postane i zvanični posao? To je jedan od najtežih testova, prelaz u posao. Ako ti to ne predstavlja automatsko zadovoljstvo, ostani neko vreme na nivou hobija, ali verovatnoća je da će se stvar pokrenuti sama od sebe. A možda ćeš otkriti i da ne uživaš dovoljno. Onda to nije tvoja prava strast. Vrati se korak u nazad i nastavi da tražiš.

Budi hrabra

Nemoj da odustaneš. Nekom ovaj proces bude lak i jednostavan. Neko zna od najranijeg doba čime želi da se bavi. A nekog interesuje sve i svašta, stalno menja interesovanja i/ili dodaje nova, i ne može da se odluči (been there, done that). Kad ti dođe da odustaneš nastavi dalje. Nemoj da digneš ruke od sebe. Budi spremna na strah i otpor. Pronađi hrabrost i naćićeš svoju strast. Uloži vreme i energiju u svoje danas da bi uživala u svom poslu sutra.

 

Svetu treba tvoja strast, svrha, jedna i jedinstvena. Tako da ako nisi zadovoljna time gde si sad, usudi se da se pokreneš i da pronađeš tu tvoju posebnu magiju. I budi sigurna u jedno, kad je budeš našla ona će te voditi dalje.

 

Da li znaš šta je tvoja strast? Da li si znala oduvek ili si morala da je “tražiš”? Kako si je našla? Volela bih da čujem tvoje mišljenje. Podeli ga sa mnom u komentaru.

 

Srećno stvaranje.

2 thoughts on “Voli sebe i radi ono što voliš

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s