Voli sebe i radi ono što voliš

Da li ste se i vi u jednom trenutku našli na raskrsnici ne znajući šta želite da radite?

Možda se sad nalazite na tom mestu. Znate odakle dolazite i ne biste da se vratite, ali ne znate šta vas očekuje ako krenete napred. Sa jedne strane levo izgleda primamljivo, ali šta ako je bolje da skrenete desno? Kako da znate koji je vaš put. Kako da prepoznate ono što volite, svoju svrhu, svoju strast?

Frustrirajuće je kad ljudi kažu „samo prati svoju strast!“. Za početak da biste mogli da je pratite morate da znate šta je. A kad biste samo znali šta je to, zar ne?  No, nije ni tako teško pronaći je. To je proces koji može biti i kratak i dug, tako da dajte sebi dovoljno vremena. Ako ne uspete odmah, svakim danom ćete biti sve bliži. Ja najčešće sebi dam opciju „da prespavam“.

I još samo odmah da se ogradim, ja ne verujem u to da imamo samo jednu strast. Svi smo mi mešavina svega i svačega.  Vrlo je verovatno da vas privlače razne stvari. Neke čak i potpuno suprotne. Ja volim muziku i umetnost, ali volim i da kuvam. Obožavam da putujem, da sam fizički aktivna ali i da gledam filmove i čitam knjige. Volim da budem sama, ali znam da uživam u gužvi. Volim da ispitujem sebe i da razgovaram sa drugima. Zvuči haotično, ali sve to čini jednu vrlo skladnu celinu.

annie-spratt-167089

Budite otvoreni

Uđite u ceo proces bez očekivanja i sa željom da bolje upoznate sebe. Nemojte unapred  odlučiti da je teško i nemoguće naći svoju strast. Tako ćete se samo blokirati za moguće signale i/ili inspiraciju.

Prihvatite mogućnost da radite ono što volite. Okružite se ljudima koji su uspešni i zadovoljni svojim poslovima. Ako u svom okruženju nemate ljude koji su sledili svoju strast, možda je vreme da proširite i osvežite svoj krug prijatelja i pronađete neke nove inspirativne ljude. Inspiracija rađa inspiraciju.

Počnite od onoga što znate

Šta je ono što volite da radite? Ono što čini da zaboravite na vreme koje prolazi. Šta je ono što čini da osetite leptiriće u stomaku kad pomislite na to? Velika je verovatnoća da imate više takvih interesovanja . Ako niste sigurni šta volite, sigurno znate šta ne volite. Napravite spisak svega u čemu uživate i pokušajte da nađete nešto što ih sve povezuje. Ili napravite spisak onoga što ne volite, pa posle zapišite sve suprotno. Meni je pomoglo da pišem svoja interesovanja u krug, da bih mogla da napišem šta je to „nešto“ u centru.

Centar zbivanja

Šta je u centru? Šta je ono što objedinjuje sva vaša interesovanja? Može da se desi da čak i kad shvatite šta sve volite i uspete da napravite listu, ne uspete da formulišete svoj posao snova. Ali ako vaš posao iz snova ne postoji ne znači da ne možete da ga izmislite. Vi ste posebni i jedinstveni, pa samim tim i vaša strast.

Hobi ili posao

Najzad ste uspeli da shvatite šta je vaša strast i time biste voleli da se bavite do kraja života. Sledeće što treba da se zapitate je, da li to možete da naplatite? Ko je vaš idealni klijent? Da li će vam i dalje predstavljati zadovoljstvo kada vam to postane i zvanični posao? To je jedan od najtežih testova, prelazak u posao. Ako vam to ne predstavlja automatsko zadovoljstvo, ostanite neko vreme na nivou hobija, ali verovatnoća je da će se stvar pokrenuti sama od sebe. A možda ćete otkriti i da ne uživate dovoljno u tome. Onda to nije vaša prava strast. Vratite se korak u nazad i nastavite da tražite.

Budite hrabri

Nemojte odustati. Nekom ovaj proces bude lak i jednostavan. Neko zna od najranijeg doba čime želi da se bavi. A nekog interesuje sve i svašta, stalno menja interesovanja i/ili dodaje nova, i ne može da se odluči (been there, done that). Kad vam dođe da odustanete nastavite dalje. Nemojte dići ruke od sebe. Budite spremni na strah i otpor. Pronađite hrabrost i naćićete svoju strast. Uložite vreme i energiju u svoje danas da biste uživali u svom poslu sutra.

Svetu treba vaša strast, svrha, jedna i jedinstvena. Tako da ako niste zadovoljni time gde ste sad, usudite se da se pokrenete i da pronađete tu svoju posebnu magiju. I budite sigurni u jedno, kad je budete našli ona će vas voditi dalje.

Da li znate šta je vaša strast? Da li ste znali oduvek ili ste morali da je “tražite”? Kako ste je našli? Volela bih da čujem vaše mišljenje. Podelite ga sa mnom u komentaru.

Srećno stvaranje.

2 thoughts on “Voli sebe i radi ono što voliš

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s