Gde naći inspiraciju

Inspiracija je svuda oko nas. Nekad se lagano prikrada. Nekad te zaskoči na sred ulice, a nekad ti samo očeše rame i projuri pored, pa moraš da dograbiš bilo šta da je zapišeš ili snimiš, da ne zaboraviš jer možda neće hteti da ostane još koji minut.

Meni se dešavalo da obigravam oko nje, molim je da popije kafu sa mnom, a ona samo okrene glavu i tvrdi prazar. Onda ja zaključim da verovatno više nikada neće želeti da se družimo, i u trenutku kad već razmišljam šta ću sa sobom, ona dođe i počne da se umiljava kao mače.

Ali nikad je nisam pitala odakle dolazi?

billy-huynh-327754-unsplash
Photo by Billy Huynh

Elizabet Gilbert piše da ideje žive zajedno sa nama na ovoj planeti. One su živa, bestelesna bića i njihova jedina potreba je da budu manifestovane, ostvarene. To mogu da izvedu jedino kroz saradnju sa čovekom. Taj trenutak kada je čovek otvoren za ideju i kada se spoje je ustvari ono što mi nazivamo inspiracija.

Odakle god da dolaze ideje i šta god da jesu, ono što jeste je da se najčešće pojavljuju kada si opuštena. Onda te kreativne ideje zaskaču sa svih strana. I to je divan osećaj, ali ako si pod teretom današnjeg ubrzanog načina života i pod stresom, možda teže dovodiš sebe do opuštenog stanja i otvorenosti za inspiraciju.

A nekad moraš i da je moliš da obrati pažnju na tebe. Da je tražiš. Svakom može da naiđe period kada nema volje, ali ako ima imalo želje da se pokreneš i otvoriš ovde je par predloga kako i gde možeš ponovo da nađeš svoju inspiraciju, da pokreneš te kreativne tokove.

Vreme u prirodi – Ovo je definitivno moj omiljeni način za povezivanje sa sobom i opuštanje. Nebitno je da li šetaš po parku u centru grada, kroz šumu, ili sediš na plaži, samo se opusti i upijaj svet oko sebe.

Inspirativni ljudi – Okruži se onima koji imaju interesovanja slična tvojima, ili ako takvi manjkaju sa energičnim i pozitivnim ljudima. Slušaj, gledaj, pričaj, smej se.

Piši – Nekada više prija da se povučeš u sebe i da porazgovaraš sa svojim unutrašnjim ja. Piši sve što ti padne na pamet, nemoj da upravljaš samo pusti svoju ruku da ispisuje tok tvojih misli. Možeš vrlo prijatno da se iznenadiš količinom novih ideja.

Hobi – Ako imaš neki hobi posveti se njemu. Provedi vreme uživajući i opuštajući se uz svoju omiljenu aktivnost. Ako ti je posao isti kao i hobi, odaberi nešto drugo sa ovog spiska.

Uči nešto novo – Ja verujem da sa svakom novom veštinom ili novim saznanjem obogaćujemo sebe i svoj život. Učenje novih stvari isto tako može da pokrene lavinu novih ideja. Nađi novo zabavno štivo i uloži u sebe.

Lista stvari koje voliš – Ako ima puno stvari koje voliš da radiš, zapiši ih. Samo zapisivanje će već da ti pokrene mehanizam, a posle odaberi par stavki sa spiska i provedi dan u igranju. Poenta svega je da se opustiš i pokreneš.

Inspiraciona tabla – Kad smo već kod listi i skupljanje inspirativnih slika ili tekstova može da bude od koristi. Pinterest je odličan za to. Napravi svoju tablu za inspiraciju, tablu ideja. Naravno sve ovo možeš da uradiš i u fizičkom obliku.

Uradi nešto novo – Da li već dugo želiš da kreneš u školu plesa ili možda da učiš neki novi strani jezik? Uradi to. To će da te izbaci iz ustaljenog toka i da potpuno prodrma tvoj svet.

Slušaj – Podcast, audio knjige, video, muzika sve je to danas na samo jedan klik od nas. Slušaj ljude ili muziku koji te inspirišu i koji imaju snagu da te pokrenu.

Istražuj – Otkrivaj svet oko sebe, novu muziku, knjige, filmove, slike, muzeje, gradove… Isto kao i učenje, uloži u sebe i upijaj drugačije stimulanse.

Opusti se – Na koji god način želiš. Napuni kadu, lezi i uživaj. Meditiraj. Spremi sebi omiljeno jelo, ili izvedi sebe u restoran. Neguj i voli sebe. Uživaj i budi strpljiva.

debby-hudson-544846-unsplash
Photo by Debby Hudson

Nekada nije dovoljno da samo sedimo i čekamo da se inspiracija pojavi sama od sebe. Ja volim da joj dam podstrek, da joj pokažem da je dobrodošla.

Da li ti imaš neki način da uhvatiš svoju inspiraciju? Da li je tražiš kad je nema ili čekaš da se pojavi? Šta još možemo da dodamo na ovaj spisak?

Podeli sa mnom u komentaru.

 

Srećno stvaranje.

 

6 thoughts on “Gde naći inspiraciju

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s