Kako trošimo vreme

Skuvala sam kafu i sela da pišem. Pripremila sam i tajmer, a onda sam pomislila „samo da vidim šta ima novo na…“.

Poslednjih dana često se vrtim oko toga, kako i na šta trošim vreme. Možda i ti nekad nisi svesna koliko vremena ti ode na „sitno“, na zanimacije koje ti samo odvlače pažnju.

Da li se i tebi dešava da ti vreme prođe, a da ne primetiš? Da ti iscuri kao pesak kroz prste? Da li želiš da sprečiš to rasipanje, a da pritom povećaš svoju produktivnost?

age-barros-425560-unsplash
Photo by Agê Barros

Naravno, na kraju se uvek sve svede na dobru organizaciju vremena. No, nekad nam baš to najteže pada. Ovde su neki od načina koji mogu da ti pomognu da se lakše organizuješ i povećaš svoju produktivnost.

Isplaniraj svoje vreme dugoročno – Šta je to što želiš da postigneš u naredna tri meseca? Koji je najbolji rezultat koji možeš da očekuješ i kojim koracima možeš da stigneš do njega. Ovde stavi sve ideje koje ti padnu na pamet, a pomoću kojih bi mogla da postigneš željeno. Napravi okvirni plan i podeli ga na nedelje. Nedeljne planove podeli na dnevne zadatke kako budeš napredovala. Usput će postajati jasnije šta treba, šta je najbolje i šta je sledeće da se uradi.

Zaštiti se od rasipanja vremena – Budi svesna na šta trošiš svoje vreme i gde ide tvoja pažnja.  Nekad i ne primetiš koliko vremena potrošiš bez veze ( društvene mreže, Internet,  TV…).  Zaštiti svoje radno vreme i svoj radni prostor da bi bila produktivnija. Isključi ton na telefonu, zanemari društvene mreže i notifikacije. Iskoristi Pomodoro tehniku ili dobru staru snagu volje.

Multitasking – U jednom periodu raditi više stvari od jednom je predstavljano kao prednost. Uvrženo mišljenje je bilo da ti to dodaje vrednost. Ali stvarnost je da kada radiš više stvari u isto vreme, ni jednu ne radiš sa dovoljno pažnje i posvećenosti. Izvršavaj zadatke jedan po jedan, sa punom pažnjom. Izvršićeš ih lakše, brže i sa više zadovoljstva.

Podela –Podeli svoj kalendar na stvari koje moraju da se obave (posao, škola, trening, nabavka i sl.) i na stvari koje želiš da radiš (čitanje, pisanje, slikanje, šetnja, bioskop…). Stavi sve što želiš i napravi nacrt idealne nedelje. Ako ih imaš neke jutarnje ili večernje rituale, dodaj i njih u svoj raspored.

Na kraju ne zaboravi na tri veoma bitne stvari.

Budi flexibilna – Iako su planovi i rasporedi super stvar, nemoj da im robuješ.  Prilagodi se situaciji i nemoj se prekorevati ako nekad i ne ispuniš sve što si zamislila. A verujem da ponekad znaš i da preteraš sa onim što očekuješ da postigneš u samo 24 časa, zar ne?

Ostavi vreme za sebe –Bez obzira da li je to kafa sa prijateljima, odlazak na neki tretman ili čitanje knjige, bitno je da ugodiš sebi i izdvojiš vreme za sebe. Tako ćeš podići svoje raspoloženje, a samim tim i produktivnost.

Ne zaboravi kako želiš da se osećaš – Iako je ovde na kraju, to je odlična polazna tačka. Ništa ne vrede silni, detaljni planovi, ako se na kraju ne osećaš zadovoljno. Dozvoli sebi da pratiš svoje emocije i da slušaš sebe dok koračaš kroz svoj dan. A možeš i svom danu da “zadaš” određeno željeno osećanje. Možda zvuči luckasto, ali radi.

 

Kako se ti organizuješ sa svojim radnim zadacima? Da li imaš striktni raspored, potpuno haotičnu stvaralačku slobodu ili si ipak negde u zlatnoj sredini? Ili možda imaš neki super predlog kako da povećamo produktivnost? Ako želiš, podeli sa mnom u komentaru.

 

Srećno stvaranje.

10 thoughts on “Kako trošimo vreme

  1. Ustaj ranije! Mozda sam pojedinac, ali rano ustajanje mi je povecalo produktivnost.
    Budim se u 4.30h i do 7 ujutro obavim dobar dio pisanja, organizacije i drugog posla prije no sto odem na posao.

    Liked by 1 person

  2. Što se organizacije tiče nekako sam neusklađena 😀 Jedan dan sve izorganizujem i ispoštujem to, ali već sledeći dan… hehehehe…. sve je stvar izbora i radi onako kako ti prija. Neko je napisao ovde u komentaru da nam internet krade vreme i donekle se slažem 🙂

    Liked by 2 people

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s