Kreativna čudovišta – izazov

Da li ti se nekad desi da ti ništa ne pada na pamet koliko god da pokušavaš da iscediš nešto na papir? Dani kada kursor samo treperi? Nemaš pojma o čemu pričam? Blago tebi!

Ja spadam u one  smrtnike koji se ponekad susretnu sa blokadom, belim papirom- crnom rupom kreativnosti. Osećaš se zaglavljeno i ne znaš kako da mrdneš dalje. Sve što ti padne na pamet bude usisano u nepostojeće.

nong-vang-449097-unsplash
Photo by Nong Vang

Ta grozna crna rupa uvek ide ruku pod ruku sa kreativnim čudovištima. Ima ih u raznim oblicima, veličinama i bojama, sede ti na ramenu i zlurado se smeju, dok pokušavaš da potakneš sebe na stvaranje.

“Jok. Nema ničega…” Počinješ da očajavaš, dok ti u glavi odzvanja:

“Nemaš pojma!”

“Ti sebe smatraš kreativnom?!”

“Aaa, šta je TO?”

“Nadam se da ne planiraš da TO pokažeš nekom?”

“Krajnje je vreme da odustaneš!”

Vrlo ohrabrujuće, zar ne?

Oni se inače hrane tvojom nesigurnošću i sumnjom u sebe. I sve daju od sebe da, kad se pojave, tu i ostanu, da te što duže zadrže u tom stanju unutrašnje borbe.

Ali hajde danas da im se zajedno suprotstavimo. Hajde da ih zajedno pobedimo!

Kako, pitaš se?

Vrlo je jednostavno.

Kad primetiš da su stigli, brzo uzmi parče papira i zapiši barem 3 (a možeš i 10) stvari koje ti pričinjavaju zadovoljstvo, a koje bi danas mogla da uradiš.

Ja na primer volim da odem u šetnju ili na trčanje, da pustim neku veselu pesmu i igram i skačem po kući, da se smejem sa klincima, da napravim kupku i da se opustim, pojedem oooogromnu količinu sladoleda…

Sad kad imaš listu, uzmi i uradi ih. Ne moraš sve, ali što više to bolje.

Kreativnost mora da se puni, slično kao rezervoar kod automobila. Što je rezervoar prazniji, i naročito ako se upali rezerva, to je verovatnije da će mala čudovišta da se pojave.

Dakle, pazi na svoju zalihu kreativnosti. Ne daj joj da se isprazni. Kupi sebi sladoled.

Pozovi nekog ko te podržava u nastojanju da budeš kreativna/ kreativnija, čim osetiš da su se mala čudovišta pojavila u tvojoj glavi, i reci da želiš da odustaneš, da nemaš pojma šta da radiš. Pusti ih da te odgovore. Primi svu ljubav koju zaslužuješ.

Ali budi oprezna. Nemoj se obraćati za ovu vrstu pomoći nekom ko se i sam bori sa svojim čudovištima. Tako samo možeš da ih dobiješ još.

I nemoj postovati na društvene mreže. Možda ti, kao i ja, veruješ da su ljudi u osnovi dobri, ali skriveni iza avatara i nikad ne znaš sa kim imaš posla, a trenutak kada si osetljiva nije dobro vreme za eksperimentisanje. (OK,možda tamo imaš nekolicinu istomišljenika i bliskih prijatelja, pošalji im privatnu poruku.)

IMG_20180301_093014 (2)

Izazovi sebe.  Od danas i u narednih 30 dana svaki dan ćemo crtati, bojiti, praviti, slikati… Ti i ja zajedno.

Ne mora da bude savršeno. Bitno je da stvaraš i da se boriš za svoju kreativnost. Ne postoji nikakav zadatak. Nema nikakve teme. Šta god ti padne na pamet. Ako se zaglaviš, skokni na moj Instagram da vidiš kako ja napredujem.

Praksa da se igraš i svaki dan napraviš nešto  imaće višestruke benefite za tvoj život. Osetićeš porast samopouzdanja, hrabrosti i zalihe kreativnosti, a mala čudovišta će shvatiti da sa tobom nema šale.

Ne zaboravi da ona napadaju sve nas. Od tebe se jedino očekuje da im pružiš otpor i da preuzmeš nazad kontrolu nad svojim stvaralaštvom.

Ne odustaj od svoje kreativnosti!

Da li si se nekad susrela sa ovim malim čudovištima? Ako jesi kako se boriš protiv njih? Da li voliš kreativne izazove? Ako želiš, podeli sa mnom u komentaru.

 

Srećno stvaranje.

 

 

8 thoughts on “Kreativna čudovišta – izazov

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s