Pomodoro tehnika

Znaš onaj osećaj kad nešto treba da uradiš, ali nikako ne uspevaš da se organizuješ i da vreme koje imaš iskoristiš na najbolji mogući način?

Koliko god volela spontanost, meni tada spas predstavlja dobra organizacija, a jedna od  mojih dražih načina za upravljanje vremenom (naročito kad postoji mogućnost da odugovlačim i/ili skrenem sa puta), je Pomodoro tehnika. Svaki put se pokazala kao veoma učinkovita. Vrlo je jednostavna, ne iziskuje neke posebne pripreme, a u isto vreme je veoma efektivna.

Pomodoro-timer

Ovu tehniku osmislio je Frančesko Kirilo, a ime joj je dao po kuhinjskom tajmeru koji je često koristio kao student, a koji je bio u obliku paradajza, otud i ime Pomodoro (ital.).

Kako se koristi ova tehnika?

  1. Odaberi zadatak koji želiš da izvršiš (pisanje, čitanje, vežbanje, crtanje…) – Nešto što treba tvoju potpunu pažnju
  2. Postavi Pomodoro (tajmer) na 25 minuta
  3. Posveti se zadatku – Potpuno usmeri svoju pažnju samo na zadatak, dok god tajmer ne zazvoni. Ako se nečeg setiš, zapiši na neki papir pored sebe i nastavi da radiš. (Moj predlog je da ne koristiš telefon za zapisivanje podsetnika, da ne bi bila u iskušenju da proveriš usput društvene mreže i slično.)
  4. Kad Pomodoro zazvoni čekiraj svoj zadatak kao obavljen
  5. Napravi kratku pauzu – Pauziraj 3- 5 minuta (eventualno do 10). Prošetaj, napravi kafu, meditiraj, pleši, radi bilo šta što nema veze sa poslom koji radiš. Mozak će ti biti zahvalan, a onda je vreme za naredni korak
  6. Sad sve ponovi

Posle 4 cela ciklusa (Pomodora) napravi dužu pauzu od 15-30 minuta.

Baveći se ovim već duže vreme i pomalo istražujući naišla sam na dve struje. Jedna je malo “opuštenija” i sve što je potrebno je da se nabavi tajmer i krene sa radom.

Sa druge strane imamo one koji kažu da prvo treba isplanirati i napraviti Listu ciljeva. Ona je vezana za završavanje celokupnog zadatka, ako je neki veliki zadatak u pitanju, na pr. “Napisati knjigu”. Na osnovu nje se pravi Dnevna lista i ona se piše svaki put pre nego se počne sa radom. Tu pišeš kojim koracima ćeš se približiti ostvarenju Liste ciljeva, a tu pišeš i koliko Pomodora planiraš da potrošiš na svaki od ovih koraka.

I na kraju je Lista evaluacije, gde ćeš proveriti da li su Pomodori bili uspešni ili ti je nešto skrenulo pažnju na pola posla.  Samim tim ćeš lakše moći da sprečiš ometanje sledeći put kad sedneš da radiš.

Za koji god pristup, od ova dva, da se odlučiš, jedno je sigurno; Pomodoro je odličan i radi.

dayne-topkin-60559-unsplash
Photo by Dayne Topkin

A možda se još uvek pitaš,

Zašto je pomodoro tehnika dobra za tebe?

Povećaće ti fokus i produktivnost u radu.

Smanjiće mogućnost za odlaganjem izvršavanja zadataka.

Moćićeš da oceniš svoju efektivnost i potrošnju vremena za buduće projekte, kao i da jasnije postavljaš ciljeve i praviš planove.

Idejni tvorac ove tehnike predlaže da se tokom rada koriste papir, olovka i dobri stari tajmer, ali u današnje vreme postoje razne aplikacije sa Pomodoro tehnikom, a koje ti mogu pomoći pri radu. Pored aplikacija ima i mnoštvo Youtube videa koji su već prilagođeni za veći broj ciklusa tj. Pomodora.

Na primer ovaj.

Ili ako ne voliš da radiš/učiš sama ovaj, koji ima i muziku u pozadini.

Na tebi je samo da odabereš koji ti se način najviše sviđa. Nema više izgovora.

Da li povremeno koristiš neke tehnike za upravljanje vremenom? Kako ti organizuješ svoje radno vreme? Podeli sa mnom u komentaru.

 

Srećno stvaranje.

One thought on “Pomodoro tehnika

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s