Kreativni retreat

Da li i ti u poslednje vreme gde god se okreneš naiđeš na  ponudu za nekakav odmor? Ja imam utisak da su takve ponude na svakom ćošku.  Spa/wellness vikend? Retreat na nekom tropskom ostrvu ili u banji? Krstarenje ili možda 7 dana u nekoj prirodi dok radiš jogu?

Pošto mi iskaču na svakom koraku, ja sam rešila da budem u toku i da sama sebi priredim jedan takav odmor. Jedno mini povlačenje od posla i života.  Sela sam u kola i uputila se na jug. Par dana detoxa mozga i odmora od Interneta (ne potpuno pošto je izazov u toku).  Samo prijatelji, dobra domaća hrana i pomalo crtanja. Milina.

bridget-shevlin-400544-unsplash
Photo by Bridget Shevlin

“A šta ti je taj retreat?”

Retreat je u bukvalnom prevodu, utočište ili povlačenje i od davnina se praktikuje u mnogim religijama kao deo duhovnog puta.

Savremenom društvo je to prilagodilo svojim potrebama, te je retreat postao sinonim za mini odmor, tokom kojeg  je glavni akcenat na odvajanju od stresa i svakodnevnih problema prouzrokovanih poslom. To je vreme koje posvetiš puštanju napetosti, opuštanju uma i uzdizanju duha. Ono što ja nazivam punjenje baterija.

A kreativni retreat je vreme koje posvećuješ sebi i svojim potrebama. Kada slušaš svoju intuiciju i puštaš inspiraciju da neometano uplovi u tvoj život. Vreme da produbiš shvatanje sebe ili da razbiješ blokade koje te koče u stvaralačkom procesu.

I da ne pomisliš odmah kako je sve ovo besmisleno, jer nemaš vremena, godišnji ćeš moći da uzmeš  tek za par meseci i slično, ovaj mini odmor može da se sprovodi stalno. Bukvalno.  Nema potrebe da putuješ u banju ili na Tajland. Nije obavezno da ideš na neku planinu, gde bi  7 dana meditirala i radila asane, da bi se smatralo da si otišla na retreat (mada ako voliš i praktikuješ, samo izvoli, neće da škodi). Stvori sama svoju oazu.

Sasvim je dovoljno da posvetiš sebi samo jedan dan ili možda samo jedno posle podne. Ostavi kompjuter, isključi telefon i uživaj. Ili idi u šetnju. A možeš i da otputuješ negde na dan, ili dva.  Ni to neće da škodi.

Kreativno utočište je sigurno mesto i vreme za tvoju kreativnost. I moj savet ti je da  obratiš pažnju na još par stvari.

Izbegavaj satove. Pusti vreme da teče bez da ga upravljaš. Na početku će potreba da sve kontrolišeš biti jaka, ali će lagano proći i moćićeš da uživaš u nesputanom protoku vremena.

Jedi hranu koju voliš.

Igraj se.

Gledaj.

Slušaj.

Ne radi ništa.

 

Pusti inspiraciji da te vodi, bez kontrole i bez očekivanja rezultata.

 

Srećno stvaranje.

 

 

 

4 thoughts on “Kreativni retreat

  1. Kreativni retreat? Je li to ono kad sjedneš za laptop, otvoriš bocu vina, pustiš nešto dobro da svira i pišeš satima? (pa otvoriš još jednu bocu vina…) 😉

    Liked by 2 people

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s