7 greški koje kreativci prave

Greške su sastavni deo stvaranja i učenja. Ali neke vas samo blokiraju. To su one koje možda pravite čak i nesvesno. To su zamke koje stoje duž kreativnog puta i u koje, ako ne pazite, možete upasti i više puta.

Nemojte da vas to brine ako se nalazite na samom početku. Ove greške mogu da prave i oni koji već imaju postojeći biznis. Cilj je da ih prepoznate i ispravite kad primetite da ste se ponovo upleli, te da ih potpuno izbrišete sa svog kreativnog (i životnog) puta.

tadas-mikuckis-20931-unsplash
Photo by Tadas Mikuckis

Ovde su neke koje se vrlo često pojavljuju i ponavljaju. Da krenemo redom:

Poredite svoj početak sa nečijom sredinom – U ljudskoj prirodi je da se poredi sa drugima. Najčešće je to neko ko je već  uspešan na polju kojim se bavite, i to je dobra stvar dok god to ne koristite da sebe ubijate u pojam. Ne zaboravite da niko nije odmah postao uspešan. Veštine se razvijaju i nemojte svoj početak porediti sa već uspešnima. Stremite ka tome da postanete kao oni i postaćete uspešni dok god radite na sebi i ne odustajete od svog puta. Svako od nas je bitan delić ovog Univerzuma, a vi imate svoju priču i svoj put.

Ne navijate za druge – Konkurencija nije nešto čega treba da se plašite i ne predstavlja pretnju.  Istražujte i pratite šta drugi rade, ali nemojte na druge kreativce gledati sa ljubomorom i zavišću, već im postanite navijač. Pružite ruku drugome i zajedno napravite neki projekat. Ili ako želite i ako to rezonuje sa vama promovišite tuđi rad. Nije stvar u tome šta ćete dobiti, nego šta ćete dati. Pomozite nekome ko je na početku. Budite podrška i dobićete podršku.

Izolujete se  –  Izolacija ide ruku pod ruku sa gledanjem na druge keativce kao na strašnu konkurenciju. Razumljivo je da se ponekad osamite i da vam stvaralaštvo ponekad proguta vreme, ali pazite da ne izolujete sebe potpuno od drugih ljudi.  Nemojte da to preuzmete kao način života. I koliko god bila zagovornik da je potrebno imati vreme za sebe, činjenica je da se kreativnost povećava kad dobija stimulanse spolja. I ako ste introvertni, kao ja, znam da to pomalo izgleda zastrašujuće, ali krenite malim koracima. Kontaktirajte nekog, napravite saradnju, razmenite ideje. Velike su šanse da će vam se svideti.

Prihvatate kritiku lično – Da se razumemo, niko ne voli kritiku. Ali ako se odvažite da sledite svoj kreativni putm morate, što pre to bolje, da naučite kako da je prihvatite. Ne prihvatajte je lično. Svako ima svoje mišljenje i koliko god da se trudite da svima udovoljite to je nemoguće. Jednostavno, svako ima svoj život, svoju priču, svoj ukus, a vi ne stvarate da biste zadovoljili druge nego da izrazite sebe. Ne dozvolite svom egu da se upliće i odvojte sebe od svog dela i/ili projekta.

Budite iskreni, da li vi zaista volite baš sve na ovom svetu? Čak i suvo grožđe?!

Želite da budete savršeni – Perfekcionizam je ono čemu svi težimo, ali ga je skoro nemoguće postignuti. Dozvolite sebi da napravite grešku, pomoću koje možete nešto i da naučite. Nemojte da odustanete na kraju. Stalno će se pojavljivati nešto što može da bude bolje. Pustite svoj projekat da živi, podelite ga sa ljudima. Možda je potpuno savršen u svojoj nesavršenosti.

Perfekcionizam je siguran put do sledeće greške na spisku, a to je

Odugovlačite – Moja omiljena zamka, crna rupa, greška nad greškama. I o njoj sam detaljno pisala ovde. Desi mi se još uvek ponekad da se zaglupim i da se zaglavim na samom startu, ali poenta je

Nemojte odlagati svoju sreću!

Nemojte čekati savršen trenutak za svoju kreativnost.  Svakodnevno nađite vreme koje vam je potrebno za rad, i nemojte to prihvatiti kao nešto o čemu može da se pregovara.

Ne razvijate se – Bez obzira da li vam kreativnost predstavlja posao ili hobi morate ulagati u sebe i u svoje veštine da biste napredovali. Istražujte nove stvari, nove tehnike, nove veštine. Vežbajte i usavršavajte već postojeće. Nikad ne možete sve naučiti. Uvek ima nešto novo što može da se proba. Ili možda nešto staro na novi način? To je kreativnost.  Čitajte, gledajte, učite, upijajte znanje i energiju svuda oko sebe.

Nije bitno da li svirate, pevate, pišete, slikate, glumite… Bitno je da se iznova vraćate onome što volite. Posvetite mu vreme i bićete nagrađeni.

I na kraju ne zaboravite da je sve kreativnost. Ne postoji određeno vreme i mesto za to. Kao ni način primene.

Kreativnost je i kada skuvate ručak od onoga što “nađete”, kada smislite novu bajku za laku noć, kada švrljate dok telefonirate. Zastanite i primetite koliko divnih stvari postoji oko vas. Vaš izraz i vaša kreativnost ne ostaju u sobi, studiu ili kancelariji kada izađete. Ne prestaje kad spustite instrument, olovku ili četkicu. Ona svuda ide sa vama i čini vaš život bogatim i šarenim.

Da li pronalazite sebe među ovim greškama?  Podelite sa mnom u komentaru.

Srećno stvaranje.

2 thoughts on “7 greški koje kreativci prave

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s