7 greški koje kreativci prave

Greške su sastavni deo stvaranja i učenja. Ali neke te samo blokiraju. To su one koje možda praviš čak i nesvesno. To su zamke koje stoje duž kreativnog puta i u koje, ako ne paziš, možeš upasti i više puta.

Nemoj da te to zabrine ako se nalaziš na samom početku. Ove greške mogu da prave i oni koji već imaju postojeći biznis. Cilj je da ih prepoznaš i ispraviš kad primetiš da si se ponovo uplela i da ih potpuno izbrišeš sa svog kreativnog (i životnog) puta.

tadas-mikuckis-20931-unsplash
Photo by Tadas Mikuckis

Ovde su neke koje se vrlo često pojavljuju i ponavljaju. Da krenemo redom:

Porediš  svoj početak sa nečijom sredinom – U ljudskoj prirodi je da se poredi sa drugima. Najčešće je to neko ko je već  uspešan na polju kojim se baviš, i to je dobra stvar dok god to ne koristiš da sebe ubijaš u pojam. Ne zaboravi da niko nije odmah postao uspešan. Veštine se razvijaju i nemoj svoj početak porediti sa već uspešnima. Stremi ka tome da postaneš kao oni i postaćeš uspešna dok god radiš na sebi i ne odustaješ od svog puta. Svako od nas je bitan delić ovog Univerzuma, a ti imaš svoju priču i svoj put.

Ne navijaš za druge – Konkurencija nije nešto čega treba da se plašiš i ne predstavlja pretnju.  Istražuj i prati šta drugi rade, ali nemoj  na druge kreativce da gledaš sa ljubomorom i zavišću, več im postani navijač. Pruži ruku drugome i zajedno napravite neki projekat. Ili ako želiš i ako to rezonuje sa tobom promoviši tuđi rad. Nije stvar u tome šta ćeš ti dobiti, nego šta ćeš dati. Pomozi nekome ko je na početku. Budi podrška i dobićeš podršku.

Izoluješ se  –  Izolacija ide ruku pod ruku sa gledanjem na druge keativce kao na strašnu konkurenciju. Razumljivo je da se ponekad osamiš i da ti stvaralaštvo ponekad proguta vreme, ali pazi da ne izoluješ sebe potpuno od drugih ljudi.  Nemoj da ti to postane način života. I koliko god bila zagovornik da je potrebno imati vreme za sebe, činjenica je da se kreativnost povećava kad dobija stimulanse spolja. I ako si introvertna, kao ja, znam da to pomalo izgleda zastrašujuće, ali kreni malim koracima. Kontaktiraj nekog, napravi saradnju, razmeni ideje. Velike su šanse da će ti se svideti.

Prihvataš kritiku lično – Da se razumemo, niko ne veli kritiku. Ali ako se odvažiš da slediš svoj kreativni put moraš, što pre to bolje, da naučiš kako da je prihvataš. Ne prihvataj je lično. Svako ima svoje mišljenje i koliko god da se trudiš da svima udovoljiš to je nemoguće. Jednostavno, svako ima svoj život, svoju priču, svoj ukus, a ti ne stvaraš da bi zadovoljila druge nego da izraziš sebe. Ne dozvoli svom egu da se upliće i odvoj sebe od svog dela i/ili projekta.

Budi iskrena, da li ti zaista voliš baš sve na ovom svetu? Čak i suvo grožđe?!

Želiš da budeš savršena – Perfekcionizam je ono čemu svi težimo, ali ga je skoro nemoguće postignuti. Dozvoli sebi da napraviš grešku, putem koje možeš nešto i da naučiš. Nemoj da stigneš do kraja, a nikad ne završiš. Stalno će se pojavljivati nešto što može da bude bolje. Pusti svoj projekat da živi, podeli ga sa ljudima. Možda je potpuno savršen u svojoj nesavršenosti.

Perfekcionizam je siguran put do sledeće greške na spisku, a to je

Odugovlačiš – Moja omiljena zamka, crna rupa, greška nad greškama. I o njoj sam detaljno pisala ovde. Desi mi se još uvek ponekad da se zaglupim i da se zaglavim na samom startu, ali poenta je

Nemoj odlagati svoju sreću!

Nemoj čekati savršen trenutak za svoju kreativnost.  Svakodnevno nađi vreme koje ti je potrebno za rad, i nemoj toprihvatiti kao nešto o čemu može da se pregovara.

Ne razvijaš se – Bez obzira da li ti kreativnost predstavlja posao ili hobi moraš da ulažeš u sebe i u svoje veštine da bi napredovala. Istražuj nove stvari, nove tehnike, nove veštine. Vežbaj i usavršavaj već postojeće. Nikad ne možeš sve naučiti. Uvek ima nešto novo što može da se proba. Ili možda nešto staro na novi način? To je kreativnost.  Čitaj, gledaj, uči, upijaj znanje i energiju svuda oko sebe.

Nije bitno da li sviraš, pevaš, pišeš, slikaš, glumiš… Bitno je da se iznova vraćaš onome što voliš. Posveti mu vreme i bićeš nagrađena.

 

I na kraju ne zaboravi da je sve kreativnost. Ne postoji određeno vreme i mesto za to. Kao ni način primene.

Kreativnost je i kada skuvaš ručak od onoga što “nađeš”, kada smisliš novu bajku za laku noć, kada švrljaš dok telefoniraš. Zastani i primeti koliko divnih stvari postoji oko tebe. Tvoj izraz i tvoja kreativnost ne ostaju u sobi, studiu ili kancelariji kada izađeš. Ne prestaje kad spustiš instrument, olovku ili četkicu. Ona svuda ide sa tobom i čini tvoj život bogatim i šarenim.

 

Da li pronalaziš sebe među ovim greškama?  Podeli sa mnom u komentaru.

 

Srećno stvaranje.

2 thoughts on “7 greški koje kreativci prave

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s