Spontanost

Da li dozvoljavate sebi da budete spontani? Da li se nekad prepustite kreativnosti i zaboravite na vreme? Da li nekad izbegnete planiranje cele radne nedelje unapred, ili barem jedan dan?

brandon-wong-418666-unsplash
Photo by Brandon Wong

Ja sam ranije imala naviku da dozvoljavam putu da me sam vodi. Znala bih gde idem, ali ne i kako ću do tamo stići. Kad bih došla na raskrsnicu prešla bih put tamo gde je zeleno svetlo, ili gde nema automobila (ako nema semafora). A ako je svuda crveno i/ili gužva? – onda bih odlučivala u poslednjem trenutku.

Sad uživam u tome da nemam dane koji su uklesani u kamenu. Znam, može mi se i znam da nije lako biti spontan kad imaš posao od 9 do 5, ali uvek ima barem malo  prostora. Spontanost je ono što život čini posebnim. Kada ste spontani onda ste u potpunom skladu sa samom sobom. Tada svi kreativni sokovi nesmetano teku.

Moja poslednja dva dana su bila potpuno kreativna i inspirativna. Podsetila sam se koliko sponatanost može da pomogne u pokretanju kreativnost. Jedan od onih dana kada ne možete da dočekate da sve izbacite na papir i kada se ideje utrkuju. Bez preterivanja ceo jedan projekat je nastao u jednom dahu. A tako je nastao i ovaj post.

A spontanost je glavni krivac za razvoj kreativnosti i tada ideje zaista iskaču sa svih strana.

Zašto?

Jednostavno, sve je novo i sveže. Izlazite iz ustaljenih pokreta, tokova i misli, a to je odlična motivacija za kreativnu akciju. Spontani ljudi su srećni, zadovoljni i prihvataju sebe u potpunosti.

Svi smo mi bili spontani kao deca. Deca uvek kažu šta misle i šta žele. Uvek imaju vremena da se igraju, da se zagledaju u baru ili da zagrle drvo (dok vi stojite sa strane i tapkate nogom, a u glavi vam odzvanja “Zakasnićemo, zakasnićemo…”).

Onda ta ista deca u jednom trenutku prođu kroz kalupe savremenog društva i društvenih normi i ta spontanost  je ugušena.. Kod nekoga više, kod nekoga manje.

Ali vi i dalje jeste to dete. I dalje želite da budete slobodni, u skladu sa sobom i da slušate svoje unutrašnje dete. Jer kad se “ne slušate” osećate se zatočeno i u grču. Kao da se borite sami protiv celog sveta.

Možda vam  je teško da se opustite i da budete potpuno spontani u javnosti i to je skroz ok. Na tome se radi i  tu ima dosta aspekata koji treba da se poklope, a to je za neku drugu priču. Sad je bitno da budete iskreni prema sebi i u potpunom skladu kad ste u sigurnom okruženju, kada želite da stvarate i da se prepustite svom kreativnom izražavanju.

Srećno stvaranje i uživajte u spontanosti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s