Istrajnost

Danas je poslednji dan marta, a sa njim se završava i prvi Maštarium izazov. 30 dana smo zajedno stvarali, crtali i igrali se. Stvarali smo zajedno i svako za sebe. Rasli i učili o sebi, o drugima.

Moram da priznam da je bilo vrlo zanimljivo iskustvo i da je ovaj izazov bio potpuno drugačiji. Ja sam zaista puno toga sam naučila o sebi. Mnoge nove ideje su se rodile i sada su u procesu izrade (o tome neki naredni put).

rawpixel-com-463437-unsplash

Bilo je dana kada sam uživala i kada sam se po ceo dan igrala olovkom i bojama, a bilo je i onih kada me je mrzelo da se pokrenem. Oni dani kada bih se radije bavila drugim stvarima nego crtala. Ali na kraju dana kada uspem da se pokrenem, i da uradim ono što bih trebala, osećaj postignuća je potpuno nestvaran. Tada se  osećam kao da mogu sve na ovom Svetu, da mogu da pomeram planine, da mogu baš sve što poželim. I  nakon svih tih uspona i padova zaključak je jednostavan-

Ono najpotrebnije da bi se neki izazov sproveo do kraja je – istrajnost.

Snaga da nastavite dalje čak i ako vas mrzi, spava vam se ili nešto treće.  Želja da se oduprete problemima i/ili mrzovolji i prevaziđete prepreke.

Nikad ne znate šta vas čeka na putu kojim idete. Može da bude mirna šetnja pored mora, ali i strma uzbrdica puna kamenja i nesigurnog tla. Ne dozvolite da vas to spreči da napredujete. Možda ponekad treba ići okolo, ali nemojte odustati.

Ne postoji problem i/ili izazov koji je nemoguće prevazići ili rešiti. Ne postoji uspeh bez istrajnosti, a ona isto može da se vežba. Baš ovakvim izazovima. Uspešni nisu postali to što jesu slučajno. Oni su istrajali, oni su se borili za sebe i svoj uspeh. Uspešni nikada ne odustaju, zato se i nalaze tamo gde jesu.

Nekad može biti lakše, a nekad može da vam se desi da nikako ne ide. Prevaziđite to. Ako se desi da baš ne ide, pustite. Sačekajte malo, pa onda pokušajte ponovo.

Nekad nećete uspeti “iz cuga”, možda ćete morati da započnete par puta, da probate različite pristupe, ali ideja je samo da ne odustanete. Nije strašno ako na pola rešite da promenite nešto (ideju, tehniku…) ili preuredite ideju na kojoj radite. Sve je u konstantnom pokretu i promene su normalne. Samo stvarajte i pustite sebe da budete ko jeste. Savršeno nesavršeni i istrajni u nastojanju da istražite i izrazite sebe.

A kad uspete da prevaziđete ono što vas muči i kada postignete ono što želite, tada rastete. Stvarate nove sebe, istrajnije i jače.

Srećno stvaranje.

2 thoughts on “Istrajnost

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s