Istrajnost

Danas je poslednji dan marta, a sa njim se završava i prvi Maštarium izazov. 30 dana smo zajedno stvarali, crtali i igrali se. Stvarali smo zajedno i svako za sebe. Rasli i učili o sebi, o drugima.

Moram da priznam da je bilo vrlo zanimljivo iskustvo i da je ovaj izazov bio potpuno drugačiji. Ja sam zaista puno toga sam naučila o sebi. Mnoge nove ideje su se rodile i sada su u procesu izrade (o tome neki naredni put).

rawpixel-com-463437-unsplash

Bilo je dana kada sam uživala i kada sam se po ceo dan igrala olovkom i bojama, a bilo je i onih kada me je mrzelo da se pokrenem. Oni dani kada bih se radije bavila drugim stvarima nego crtala. Ali na kraju dana kada uspem da se pokrenem, i da uradim ono što bih trebala, osećaj postignuća je potpuno nestvaran. Tada se  osećam kao da mogu sve na ovom Svetu, da mogu da pomeram planine, da mogu baš sve što poželim. I  nakon svih tih uspona i padova zaključak je jednostavan-

Ono najpotrebnije da bi se neki izazov sproveo do kraja je – istrajnost.

Snaga da nastaviš dalje čak i ako te mrzi, spava ti se ili nešto treće.  Želja da se odupreš problemima i/ili mrzovolji i prevaziđeš prepreke.

Nikad ne znaš šta te čeka na putu kojim ideš. Može da bude mirna šetnja pored mora, ali i strma uzbrdica puna kamenja i nesigurnog tla. Ne dozvoli da te to spreči da napreduješ. Možda ponekad treba ići okolo, ali nemoj odustati.

Ne postoji problem i/ili izazov koji je nemoguće prevazići ili rešiti. Ne postoji uspeh bez istrajnosti, a ona isto može da se vežba. Baš ovakvim izazovima. Uspešni nisu postali to što jesu slučajno. Oni su istrajali, oni su se borili za sebe i svoj uspeh. Uspešni nikada ne odustaju, zato se i nalaze tamo gde jesu.

Nekad može biti lakše, a nekad može da ti se desi da nikako ne ide. Prevaziđi to. Ako se desi da baš ne ide, pusti. Sačekaj malo, pa onda pokušaj ponovo.

Nekad nećeš uspeti “iz cuga”, možda ćeš morati da započneš par puta, da probaš različite pristupe, ali ideja je samo da ne odustaneš. Nije strašno ako na pola rešiš da promeniš nešto (ideju, tehniku…) ili preurediš ideju na kojoj radiš. Sve je u konstantnom pokretu i promene su normalne. Samo stvaraj i pusti sebe da budeš ti. Savršeno nesavršena i istrajna u nastojanju da istražiš i izraziš sebe.

A kad uspeš da prevaziđeš ono što te muči i kada postigneš ono što želiš, ti tada rasteš. Stvaraš novu sebe, istrajniju i jaču.

Srećno stvaranje.

2 thoughts on “Istrajnost

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s