Kako pisati haiku

Da budem iskrena, ja nisam ljubitelj poezije. Definitivno više volim prozu. No, skoro sam naišla na neku haiku pesmu, i prvi put sam zaista zastala da malo razmislim o samoj pesmi, ali i o konceptu. Ne moram ni da kažem da sam se potpuno oduševila, otud i ovaj post.

 

masaaki-komori-623500-unsplash
Photo by Masaaki Komori

Vetar kroz lišće

I ptica veseli poj –

Plavi Košutnjak

Haiku pesma, iako tako kratka i naizgled jednostavna u sebi krije znatno veću priču i težinu.

Potiče iz Japana i predstavlja najkraći oblik poezije na celom svetu.

Pravila ima malo, ali samim postojanjem istih ovaj stil pisanja je vrlo izazovan. Neka od tih pravila su:

Nema naslov – Haiku pesma po pravilu nema naslov.

5-7-5 – Pesma se sastoji od tri stiha, gde prvi ima 5 slogova, drugi 7, i treći ponovo 5. Iako se najčešće koristi 17 slogova ponekad haiku pesma može da bude sastavljena i od 12 do 20 slogova.

Ne postoji JA – Iako pesma predstavlja pesnikov doživljaj, pesnik potpuno uranja u objekat pesme i postaje jedno sa njim, tako da nema ličnog, nema isticanja ega.

Priroda – Jedna od glavih tema koje haiku pesnici obrađuju je upravo priroda i čovek u njoj. Priroda uvek pruža neki novi doživljaj. Pesnik dopušta prirodi da govori kroz njega.

Godišnje doba – Pesma u sebi sadrži reč koja obeležava godišnje doba u kojem je pesma nastala. Te reči mogu predstavljati i nešto vezano za prirodu, aktivnosti ili čak same nazive za godišnja doba.

Vreme – Haiku se piše ovde i sada. Sadašnji trenutak je sve što treba. Nema prepravljanja, brisanja i pisanja. Pesnik obraća pašnju na dešavanja oko sebe i to beleži. Poenta je biti potpuno prisutan i svestan sadašnjeg trenutka.

Jednostavnost – U haiku poeziji nema ukrašavanja. Nema dodavanja i raskoši.  Zato se pažljivo biraju reči koje se koriste.


A ako želiš da se isprobaš u pisanju haiku poezije evo još par saveta:

Sadašnjost je merilo haiku iskustva; budite uvek svesni sadašnjeg trenutka.Imajte uvek na umu da je priroda predmet haikua. Nosite sa sobom beležnicu da biste uhvatili svoja haiku isk

Najbolji način da pokreneš sebe i svoje pisanje haiku poezije je da što više čitaš i razmišljaš kroz haiku. Preporučujem da kreneš redom sa najpoznatijim pesnicima a to su Matsuo Bashō (1644.-1694.), Yosa Buson (1716.-1783.), Kobayashi Issa (1763.-1827.) i Masaoka Shiki (1867. – 1902.).

Ja definitivno planiram da se malo više pozabavim ovim.

A ti? Da li voliš da čitaš haiku ili poeziju uopšte? Svaki predlog za čitanje je dobrodošao, pa podeli sa mnom u komentarima.

 

Srećno stvaranje.

2 thoughts on “Kako pisati haiku

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s