Da li nerad može da poveća produktivnost?

Da li si ikada dopustila da ti dan samo prođe? Da ti proklizi kroz prste, a da ništa nisi obavila?

Imam utisak da mi je tako prošlo poslednjih par dana. Iako se “radilo” na raznim stranama, značajan deo vremena samo provela samo gledajući i osećajući ono što je oko  mene. Ja ne gledam na to kao na uzalud potrošeno vreme, samo sam ga iskoristila na novi, drugačiji način. Ideja je pratiti sadašnji trenutak. Biti prisutna.

cristina-gottardi-406961-unsplash
Sea view – Photo by Cristina Gottardi

“Meditacija je čista pažnja bez razmišljanja, bez uplitanja. To je samo obraćanje pažnje…Ali zar obraćanje pažnje nije radnja? Ne, ali samo ako je pažnja bez ikakve nade, straha, očekivanja, emocija. Sama pažnja, je u stvari, jedina aktivnost čijim bavljenjem ne radimo ništa.” – Zen sveštenik Steve Hagen

 

U ovom blesavom vremenu očekuje se da uvek negde žuriš, nešto radiš, nemaš vremena za sebe. Uvek je nešto bitnije od bitnog, a zaboravljaš šta je najbitinije. Ti!

Prestani da se vrtiš u krug, zastani i pusti svojim mislima da se uspore, smire, možda čak i stanu. Naićićeš na divnu prazninu, na prostor bez granice, na beskraj. Odmori se, vrati se sebi.

Sad se verovatno pitaš kakve ovo ima veze sa kreativnošću?

Zapravo nikakve.

Stvar je u tome da ne moraš uvek da imaš kontrolu. Nekad ne možeš da znaš šta te sve čeka. Ako radiš više, jače, teže, ne znači da ćeš uspeti da uradiš ono što želiš. A pošto ne možeš baš uvek da digneš ruke od svega i odeš na odmor, možeš barem da zastaneš malo u sadašnjem trenutku. Kako se tvoja kreativna energija smanjuje tako se uvećava frustracija i ako ne pripaziš na sebe možeš lako da izgoriš -zapadneš u kreativni ćorskokak.

No, da napomenem, nisam u fazonu da odeš na vrh neke planine (za-u-vek), ali ako si posvećena svom stvaralaštvu, svom radu i napretku, ne možeš sve to postići samo mukotrpnim radom (možda i možeš, ali pitanje je cene koju moraš da platiš za to). Koliko god zvučalo nepraktično i besmisleno, za tvoj kreativni proces je “ne raditi ništa” nekada najproduktivniji način rada. Udalji se od bilo kog aspekta svog posla, naravi roštilj sa prijateljima, sedi na plaži sa omiljenim pićem u ruci, ili odgledaj film sa brdom kokica (ili jagoda), i samo uživaj i osećaj se dobro u svojoj koži.

andrea-enriquez-cousino-3278-unsplash
A white Ferris wheel with rainbow colored passenger cars in Tibidabo – Photo by Andrea Enríquez Cousiño

Koje dobrobiti možeš da očekuješ od nerada?

Shvatanje koliko si bila napeta ili nervozna. Ovo ti samo dođe posle nekog vremena. Jednostavno se osećaš lakše i poletnije. Bez obzira da li nešto radiš za relaksaciju ili ne (meditacija, vežbe disanja, duge šetnje…) osećaj napetosti jednostavno iščili iz tela. (Ako ne osetiš ovakav pomak i posle par dana, možda je vreme za odmor?!)

Kada se izdvojiš od svojih svakodnevnih muka, one postaju manje i ponekad čak smešne. Počinješ da uviđaš šta je ono zaista bitno u tvom svetu. Počinješ da obraćaš pažnju na ono što te okružuje, na dubinu zelene boje trave ili plavetnila neba. Obraćaš pažnju na zvuke oko tebe, na mir, na mirise… Na svoj dah. Perspektiva se menja.

Mozganje je precenjeno. Ja sam ranije bila ubeđena da to što stalno razmišljam i mozgam o nečemu je moja prednost, da tu leži moja “vrednost”. Ali na kraju u glavi imaš samo gomilu buke, brbljanja, ne sređenih misli i ideja. Kada naučiš da usporiš, ideje se slažu same od sebe, sledeći korak ti postane vidljiv i jednostavan, nešto na čemu radiš već duže vreme dobije svoje rešenje. A najzabavnije od svega je što se time uopšte ne baviš. Bez mozganja, bez sati i sati razmišljanja nailaziš na rešenja.

Smatram da je to sasvim dovoljno da zasučeš rukave i ne radiš ništa.

Da li praktikuješ nekad nerad u svom životu i da li primećuješ neke dobrobiti od njega? Volela bih da čujem tvoje mišljenje pa ga podeli sa mnom u komentaru.

 

Srećno stvaranje.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s