Da li nerad može da poveća produktivnost?

Da li ste ikada dopustili da vam dan samo prođe? Da vam proklizi kroz prste, a da ništa niste obavili?

Imam utisak da mi je tako prošlo poslednjih par dana. Iako se “radilo” na raznim stranama, značajan deo vremena samo provela samo gledajući i osećajući ono što je oko  mene. Ja ne gledam na to kao na uzalud potrošeno vreme, samo sam ga iskoristila na novi, drugačiji način. Ideja je pratiti sadašnji trenutak. Biti prisutna.

cristina-gottardi-406961-unsplash
Sea view – Photo by Cristina Gottardi

“Meditacija je čista pažnja bez razmišljanja, bez uplitanja. To je samo obraćanje pažnje…Ali zar obraćanje pažnje nije radnja? Ne, ali samo ako je pažnja bez ikakve nade, straha, očekivanja, emocija. Sama pažnja, je u stvari, jedina aktivnost čijim bavljenjem ne radimo ništa.” – Zen sveštenik Steve Hagen

U ovom blesavom vremenu očekuje se da uvek negde žurite, nešto radite, nemate vreme za sebe. Uvek je nešto bitnije od bitnog, a zaboravljate šta je najbitinije. Vi!

Prestanite da se vrtite u krug, zastanite i pustite svojim mislima da se uspore, smire, možda čak i stanu. Naićićete na divnu prazninu, na prostor bez granice, na beskraj. Odmorite se, vratite se sebi.

Sad se verovatno pitate kakve ovo ima veze sa kreativnošću?

Zapravo nikakve.

Stvar je u tome da ne morate uvek da imate kontrolu. Nekad ne možete znati šta vas sve čeka. Ako radite više, jače, teže, ne znači da ćete uspeti da uradite ono što želite. A pošto ne možete baš uvek da dignete ruke od svega i odete na odmor, možete barem da zastanete malo u sadašnjem trenutku. Kako se vaša kreativna energija smanjuje tako se uvećava frustracija i ako ne pripazite na sebe možete lako da izgorite -zapadnete u kreativni ćorskokak.

No, da napomenem, nisam u fazonu da odete na vrh neke planine (za-u-vek), ali ako ste posvećeni svom stvaralaštvu, svom radu i napretku, ne možete sve to postići samo mukotrpnim radom (možda i možete, ali pitanje je cene koju morate platiti za to). Koliko god zvučalo nepraktično i besmisleno, za vaš kreativni proces je “ne raditi ništa” nekada najproduktivniji način rada. Udaljite se od bilo kog aspekta svog posla, naravite roštilj sa prijateljima, sedite na plaži sa omiljenim pićem u ruci, ili odgledajte film sa brdom kokica (ili jagoda), i samo uživajte i osećajte se dobro u svojoj koži.

andrea-enriquez-cousino-3278-unsplash
A white Ferris wheel with rainbow colored passenger cars in Tibidabo – Photo by Andrea Enríquez Cousiño

Koje dobrobiti možete očekivati od nerada?

Shvatanje koliko ste bili napeti ili nervozni. Ovo vam samo dođe posle nekog vremena. Jednostavno se osećate lakše i poletnije. Bez obzira da li nešto radite za relaksaciju ili ne (meditacija, vežbe disanja, duge šetnje…) osećaj napetosti jednostavno iščili iz tela. (Ako ne osetite ovakav pomak i posle par dana, možda je vreme za odmor?!)

Kada se izdvojite od svojih svakodnevnih muka, one postaju manje i ponekad čak smešne. Počinjete da uviđate šta je ono zaista bitno u vašem svetu. Počinjete da obraćate pažnju na ono što vas okružuje, na dubinu zelene boje trave ili plavetnila neba. Obraćate pažnju na zvuke oko sebe, na mir, na mirise… Na svoj dah. Perspektiva se menja.

Mozganje je precenjeno. Ja sam ranije bila ubeđena da to što stalno razmišljam i mozgam o nečemu je moja prednost, da tu leži moja “vrednost”. Ali na kraju u glavi imate samo gomilu buke, brbljanja, ne sređenih misli i ideja. Kada naučite da usporite, ideje se slažu same od sebe, sledeći korak postaje vidljiv i jednostavan, nešto na čemu radite već duže vreme dobije svoje rešenje. A najzabavnije od svega je što se time uopšte ne bavite. Bez mozganja, bez sati i sati razmišljanja nailazite na rešenja.

Smatram da je to sasvim dovoljno da zasučete rukave i ne radite ništa.

Da li praktikujete nekad nerad u svom životu i da li primećujete neke dobrobiti od njega? Volela bih da čujem vaša mišljenja, pa ga podelite sa mnom u komentaru.

Srećno stvaranje.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s