7 kreativnih vežbi za svaki dan

Danas sam ničim izazvana provela par sati igrajuči se bojama.  Bez ikakvog povoda, bez ikakve teme. Četkica, tempere i velika količina belog papira koji jedva čeka da promeni svoju svrhu. Potpuno uživanje. A onda sam rešila da sebi zadam par vežbica.

Ja uživam u ovim vežbama. To je isto kao kad odeš u teretnu ili na trčanje, radiš na svojim kreativnim “mišićima” i kreativnom mišljenju.  U današnjem vremenu ta veština ti je potrebna bez obzira da li si  umetnik, stvaraš iz hobija ili dolaziš iz sveta biznisa.

Kreativne vežbe pomažu da fleksibilnije razmišljaš, da promeniš ugao gledanja i pristup radu, smanjuju stah kad se upuštaš u neke nove izazove i radiš sa više elana. Pred tobom je par onih koje se meni sviđaju. Neke koje praktikujem i neke koje planiram da isprobam u danima koji slede.

kelly-sikkema-580858-unsplash
Photo by Kelly Sikkema

Pa da krenemo redom:

20 načina

Nacrtaj jednu stvar na 20 različitih načina (auto, kolač, oblak, cvet, svog ljubimca…). Bez očekivanja i bez ocenjivanja rezultata.

30×1

Druga varijanta prethodne vežbe je da svakog dana u toku jednog meseca crtaj po jednu verziju iste stvari.

Prepusti se muzici

Sledeći put kad budeš išla na neki koncert ponesi svoj blok za crtanje (notes, tablet…) i pusti muzici da te vodi dok crtaš. – ovo možeš da praktikuješ i kod kuće, samo pusti muziku i prepusti se svojoj kreativnosti.

Šetnja u prirodi

Izađi u šetnju, sakupi grančice i napravi nešto od njih. Ako ti ništa drugo ne padne na pamet, ispiši svoje ime grančicama. Posle slikaj da bi sačuvala svoju vežbu.

Jednopotezni crtež

Nacrtaj nešto ne podižući olovku sa papira. – Uvek zabavna vežba. Posle crtanja možeš da dodaš boje i da dodaš drugi nivo ovoj vežbi.

Dobri, stari kolaž

Iseckaj gomilu papira (magazini, novine, katalozi…) i napravi kolaž. – super zabavno.

Upijanje tuđeg stvaralaštva

Odaberi neku sliku, skulpturu ili nešto drugo što ti se sviđa i što te inspiriše i naravi svoju verziju tog dela. Možeš ovu vežbu da spojiš sa odlaskom u muzej gde ćeš pronaći svoju inspiraciju za vežbu.

maria-fernanda-gonzalez-575126-unsplash
Photo by Maria Fernanda Gonzalez

Da bi ti ovakve kreativne  vežbe prešle u navku potrebno je da svakog dana odvojiš 15-ak minuta svog vremena i svakog dana isprobaj neku novu vežbu ili nešto uradi na drugačiji način.

Nadam se da ti se sviđaju i da ćeš isprobati neku od ovih vežbi. Ovog puta su bile vežbe za crtanje, a sledećeg puta će biti neke sa rečima. Do tada ako imaš neki predlog, pitanje ili sugestiju vezano za kreativne vežbe piši mi u komentarima.

Srećno stvaranje.

4 thoughts on “7 kreativnih vežbi za svaki dan

  1. Teretana za mozak. 😉 Ni sama ne znam čime sam se sve u životu bavila, šta sam sve probala, napravila, naučila. Dobra ideja da krenem u nešto novo. Hvala 💝

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s