Nađi inspiraciju u sebi    

Poslednjih par dana me je potpuno mrzelo da se pokrenem. Nisam imala ni snage, a ni volje ni za čim, sem da odmaram, da čitam i bavim se sobom. Ne mislim da je to loše. To je ljubav prema sebi, možda i najbitniji oblik ljubavi, jer ako ne volite sebe, ne možete voleti ni druge. A ljubav nam daje snagu.

Ja ponekad zaboravim koliko snage nosim u sebi. A vi?

Znate onaj glupi osećaj kada čekate da se nešto desi, ne biste li se pokrenuli. Čekate da vas neko drugi usreći, da se pojavi neka zvezda padalica i da zamislite želju koja će vam se ostvariti. A samo treba da se setite da je sve što vam treba već u vama i da ste baš vi ono što čekate.

Sva snaga, sva ljubav, sva inspiracija je već tu.

anunay-mahajan-545899-unsplash.jpg

I eto posle skoro dve nedelje sušnog perioda shvatih da nemam šta da čekam i reših da napišem taj post koji čekam da se desi. Ovaj post, koji je izašao sam od sebe, jer je toliko dugo čekao da se smislim i pokrenem.

No. ne uspevaju uvek iste stvari. Nekad morate i da se dovijate, a ovde su one koje meni pomažu. I koje su vrlo lake i jednostavne, a rezultat može biti fantastičan.

Promenite neku naviku koja vam ničemu ne služi i koja vam ne koristi i/ili uvedite neku novu koja može da vam koristi umesto nje. – Svi smo mi, hteli ili ne, robovi navika. Neke nam pomažu, a neke i ne. Super stvar kod navika je da uvek možete da dodate neku novu, ili da prestanete sa nekom koja vam ne koristi. Jednostavan način da na brzinu promenite nešto je da na primer promenite put do posla ili prodavnice. Ako uvek idete istim putem pređite barem na drugu stranu ulice, ili idite peške ako nije predaleko. Ja sam rešila da ustajem ranije i da iskoristim ove divne dane koji su pred nama.

Pružite sebi dan bez stresa. – Znam da zvuči lakše nego što jeste, ali barem pokušajte. Uvek prija da se malo zastane. Možete na primer da smanjite upotrebu kompa ili telefona, ili da jedan dan provedete bez društvenih mreža. Makar i pola sata odmora može nekad da bude dovoljno. Ili ceo jedan spa dan, što da ne?

Uživajte u nečemu što ste ranije napravili. – Podsetite se svojih uspešnih projekata (snimak, pesma, slika, video, tekst…). Uvek postoji nešto što ste dobro uradili. I znam, uvek postoji nešto što može bolje, ali bilo bi dosadno biti savršen, zar ne?

Probajte nešto novo i uživajte u razvoju svojih sposobnosti. – Ja obožavam da učim. Ranije sam želela sve sad i odmah, ali sa godinama dođe i to uživanje u procesu. Svakog dana ste za mrvicu bolji i uspešniji u onome čime se bavite. A posebno zadovoljstvo je razvijati svoje sposobnosti i isprobavati nove stvari.

Prepustite se muzici. – Muzika je potpuno fantastična i oslobađajuća, zar ne? Pevajte koliko vas grlo nosi, pevajte pod tušem, svirajte, igrajte i još pevajte… Život je muzika, i svako od nas ima svoju pesmu.

Prepoznajte u sebi  veštine i sposobnosti koje primećujete kod drugih ljudi. – Da li vam se nekad desi da pomalo zavidite nekim drugim ljudima na nekim veštinama, a da niste ni svesni da ih i vi sami imate? Budite nežni i pohvalite sebe za svoje uspehe, za svoje sposobnosti. Potapšite sebe po ramenu za svoja postignuća, pa i za greške. One nas čine boljim. A možete i da se nagradite nečim lepim, neće da škodi.

Izrazite se kreativno. – Čak iako se ne osećate inspirisano stvorite nešto. Prepustite se i posmatrajte šta će izaći iz vaših ruku i vašeg srca. Ovaj post nije nimalo poseban, ali je pokretanje sa mrtve tačke i uživam u svakom slovu.

Učinite dobro delo. – Ne mora to da bude nešto “veliko”, mada ja smatram da ne postoji razlika između pridržavanja vrata sa osmehom (bitan detalj) ili uplate novca na račun. Svaki put kad pomognem nekome osetim neki nalet pozitivne energije. Ima nešto posebno u deljenju energije sa drugim ljudima.

Zastanite i osvrnite se na sve što ste postigli u životu i kako ste promenili svet oko sebe. – Vi ste jedna jedina, jedinstvena, unikatna, neponovljiva osoba na ovom svetu. Niko drugi nema vaš set sklonosti, veština, znanja, umeća, iskustava, emocija. Svaki vaš  potez ima neki uticaj na vaše okruženje. Sve što ste stvorili, osmislili i preneli ljudima oko sebe je promenilo svet u kojem živite. Svet u kojem svi mi živimo.

Hvala vam.

Nekad inspiracija dođe iznenada, a nekada je čekate danima. Nekad bude u spoljnim uticajima, a nekad  je pronađete u sebi. Sve je to manje bitno. Bitno je da mi nastavljamo da stvaramo i budemo svoji.

Srećno stvaranje.

3 thoughts on “Nađi inspiraciju u sebi    

  1. Juce sam “slucajno” otkrila tvoj blog I zaista je poseban. Citajuci postove sam osetila neku novu, osvezavajucu energiju I zapocela izazov od mesec dana, da svakoga dana nesto nacrtam, nazvrljam ili napisem. Osecaj je predivan! Hvala ti na tome! Sve najbolje ti zelim!

    Liked by 1 person

    1. Hvala na čitanju i izuzetno mi je drago da sam te inspirisala da kreneš. To je i cilj Maštariuma. Čitamo se i družimo. A ako zafali inspiracija ili negde zaškripi, tu sam. 🙂

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s