Nađi inspiraciju u sebi    

Poslednjih par dana me je potpuno mrzelo da se pokrenem. Nisam imala ni snage, a ni volje ni za čim, sem da odmaram, da čitam i bavim se sobom. Ne mislim da je to loše. To je ljubav prema sebi, možda i najbitniji oblik ljubavi, jer ako ne voliš sebe, ne možeš voleti ni druge. A ljubav nam daje snagu.

Ja ponekad zaboravim koliko snage nosim u sebi. A ti?

Znaš onaj glupi osećaj kada čekaš da se nešto desi, ne bi li se pokrenula. Čekaš da te neko drugi usreći, da se pojavi neka zvezda padalica i da zamisliš želju koja će ti se ostvariti. A samo treba da se setiš da je sve što ti treba već u tebi i da si baš ti ono što čekaš.

Sva snaga, sva ljubav, sva inspiracija je već tu.

anunay-mahajan-545899-unsplash.jpg

I eto posle skoro dve nedelje sušnog perioda shvatih da nemam šta da čekam i reših da napišem taj post koji čekam da se desi. Ovaj post, koji je izašao sam od sebe, jer je toliko dugo čekao da se smislim i pokrenem.

No. ne uspevaju uvek iste stvari. Nekad moramo i da se dovijamo, a ovde su one koje meni pomažu. I koje su super lake i jednostavne, a rezultat može biti fantastičan.

Promeni neku naviku koja ti ničemu ne služi i koja ti ne koristi i/ili uvedi neku novu koja može da ti koristi umesto nje. – Svi smo mi, hteli ili ne, robovi navika. Neke nam pomažu, a neke i ne. Super stvar kod navika je da uvek možeš da dodaš neku novu, ili da prestaneš sa nekom koja ti ne čini uslugu. Jednostavan način da na brzinu promeniš nešto je da na primer promeniš put do posla ili prodavnice. Ako uvek ideš istim putem pređi barem na drugu stranu ulice, ili idi peške ako nije predaleko. Ja sam rešila da  ustajem ranije i da iskoristim ove divne dane koji su pred nama.

Pruži sebi dan bez stresa. – Znam da zvuči lakše nego što jeste, ali barem pokušaj. Uvek prija da se malo zastane. Možeš na primer da smanjiš upotrebu kompa ili telefona, ili da jedan dan provedeš bez društvenih mreža. Makar i pola sata odmora može nekad da bude dovoljno. Ili ceo jedan spa dan, što da ne?

Uživaj u nečemu što si ranije napravila. – Podseti se svojih uspešnih projekata (snimak, pesma, slika, video, tekst…). Uvek postoji nešto što si dobro uradila. I znam, uvek postoji nešto što može bolje, ali bilo bi dosadno biti savršena, zar ne?

Probaj nešto novo i uživaj u razvoju svojih sposobnosti. – Ja obožavam da učim. Ranije sam želela sve sad i odmah, ali sa godinama dođe i to uživanje u procesu. Svakog dana smo za mrvicu bolji i uspešniji u onome čime se bavimo. A posebno zadovoljstvo je razvijati svoje sposobnosti i isprobavati nove stvari.

Prepusti se muzici. – Muzika je potpuno fantastična i oslobađajuća, zar ne? Pevaj koliko te grlo nosi, pevaj  pod tušem, sviraj, igraj i još pevaj… Život je muzika, i svako od nas ima svoju pesmu.

Prepoznaj u sebi  veštine i sposobnosti koje primećuješ kod drugih ljudi. – Da li ti se nekad desi da pomalo zavidiš nekim drugim ljudima na nekim veštinama, a da nisi ni svesna da ih i ti sama imaš? Budi nežna i pohvali sebe za svoje uspehe, za svoje sposobnosti. Potapši sebe po ramenu za svoja postignuća, pa i za greške. One nas čine boljim. A možeš i da se nagradiš nečim lepim, neće da škodi.

Izrazi se kreativno. – Čak iako se ne osećaš inspirisano stvori nešto. Prepusti se i posmatraj šta će izaći iz tvojih ruku i tvog srca. Ovaj post nije nimalo poseban, ali je pokretanje sa mrtve tačke i uživam u svakom slovu.

Učini dobro delo. – Ne mora to da bude nešto “veliko”, mada je smatram da ne postoji razlika između pridržavanja vrata sa osmehom (bitan detalj) ili uplate novca na račun. Ja svaki put kad pomognem nekome osetim neki nalet pozitivne energije. Ima nešto posebno u deljenju energije sa drugim ljudima.

Zastani i osvrni se na sve što si postigla u životu i kako si promenila svet oko sebe. – Ti si jedna jedina, jedinstvena, unikatna, neponovljiva osoba na ovom svetu. Niko drugi nema tvoj set sklonosti, veština, znanja, umeća, iskustava, emocija. Svaki tvoj potez ima neki uticaj na tvoje okruženje. Sve što si stvorila, osmislila i prenela ljudima oko sebe je promenilo svet u kojem živiš. Svet u kojem svi mi živimo.

Hvala ti.

Nekad inspiracija dođe iznenada, a nekada je čekaš danima. Nekad bude u spoljnim uticajima, a nekad  je pronađeš u sebi. Sve je to manje bitno. Bitno je da mi nastavljamo da stvaramo i budemo svoji.

Srećno stvaranje.

 

3 thoughts on “Nađi inspiraciju u sebi    

  1. Juce sam “slucajno” otkrila tvoj blog I zaista je poseban. Citajuci postove sam osetila neku novu, osvezavajucu energiju I zapocela izazov od mesec dana, da svakoga dana nesto nacrtam, nazvrljam ili napisem. Osecaj je predivan! Hvala ti na tome! Sve najbolje ti zelim!

    Liked by 1 person

    1. Hvala na čitanju i izuzetno mi je drago da sam te inspirisala da kreneš. To je i cilj Maštariuma. Čitamo se i družimo. A ako zafali inspiracija ili negde zaškripi, tu sam. 🙂

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s