Sindrom uljeza

Da li si ikad imala osećaj kao da te je neko ubacio u pogrešan film? Da ne znaš šta radiš tu i da će svi oko tebe u jednom trenutku shvatiti da si ti ustvari uljez, da ne pripadaš tu? Ne zaslužuješ ti to radno mesto, ili tu ponudu. Odakle im uopšte ideja da ti imaš dovoljno znanja i talenta za tako nešto?! Ko si ti da se družiš sa uspešnima? Uostalom, ti si ionako uspela samo zato što imaš više sreće nego pameti i jednostavno si bila na pravom mestu u pravo vreme.

Taj grozni sindrom uljeza. Ne znaš o čemu pišem? Blago tebi, spadaš u manjinu svetske populacije, jer ovo stanje je, barem jednom u toku života, osetilo oko 70% stanovnika Zemlje. Sad slobodno nastavi da uživaš u svim svojim bogatstvima i talentima, i možeš da preskočiš ovaj tekst, ili pročitaj iz puke radoznalosti. A ako se prepoznaješ ne brini nisi sama.

andrea-reiman-256853-unsplash
Photo by Andrea Reiman

Impostor sindrom ili sindrom uljeza je vrlo stvaran. Prvi put  je pomenut 1978. u kliničkim istraživanjima psihologa Pauline Clanse i Suzane Imes, a 1985. godine je Pauline Clanse objavila i prvu knjigu o ovom fenomenu.

Ono što karakteriše sindrom uljeza je intenzivni osećaj da sve pohvale i nagrade za dobro urađeni posao nisu zaslužene i brigu da će drugi ljudi otkriti da si ti prevarant. Što je izraženiji taj osećaj lakše odbacuješ pohvalu i komplimente za urađeno. Nisi zadovoljna poslom, što rezultira slabijom produktivnošću. Pored toga ne osećaš ni zadovoljstvo postignutim rezultatima. Čak možeš da osećaš strah, sumnju u sebe i svoje sposobnosti, i da se trudiš da izbegneš razgovor o svojim uspesima.

Iako podseća na manjak samopouzdanja ipak ima razlike. Ako imaš manjak samopouzdanja ne postižeš uspeh jer te koče neke nesigurnosti, a ako se osećaš kao uljez onda si već uspešna, ali ne prihvataš da si taj uspeh zaslužila.

Naročito je izražen ako pokušavaš da pokreneš neku novu priču za sebe. Osećaš da to treba da radiš, ali nemaš školu, nemaš iskustvo, ne znaš ljude… “Ja ne pripadam ovde.” “ko sam ja da pišem o tome?” “ti sebe zoveš umetnikom?”…

Dobra stvar je što uvek postoji način da ga prevaziđeš, ili barem minimalizuješ za početak.

Priznaj sebi problem

Pre svega priznaj da nešto moraš da promeniš. Kad izvučeš svog uljeza na svetlo dana, znaćeš kako da mu doskočiš. Koliko god ti bilo neprijatno, razgovor sa nekim od poverenja može mnogo da ti pomogne. Rešenja se nekad sama nametnu kad naglas izgovorimo svoje misli i ono što nas muči.

Promeni svoje misli

Sledeći put kad uhvatiš svog uljeza na delu, promeni svoje misli. Ako pomisliš “ja to ne znam da uradim” dodaj JOŠ, “Ja to ne znam da uradim još, ali daću sve od sebe da naučim i uradim”. Pa niko se naučen nije rodio, a ni savršen.

Niko nije savršen

To znaš i sama, ali i dalje pokušavaš da to dostigneš. A možda se ponekad čak i ljutiš na sebe što nisi perfektna. Sindrom uljeza i perfekcionizam idu tako dobro zajedno. Čak mislim da nedeljom idu zajedno na kafu, kako se dobro slažu. Vreme je da im kažeš zbogom. “Hvala lepo. Bilo je zabavno družiti se sa vama, ali mi više niste potrebni. Nađite nekog drugog za zezanje, ja imam nešto pametnije da radim nego da gubim vreme sa vama.” Ipak je mnogo bolje da nešto zaista i uradiš, nego da čekaš da bude savršeno.

Podseti se svojih uspeha

Sigurno postoje stvari koje si postigla i na koje možeš da budeš ponosna. Neke stvari za koje se ne osećaš kao lažnjak i kao da nosiš tuđe lovorike. Podseti se svojih uspeha, ili još bolje napravi listu svojih postignuća. To je ogroman udarac u glavu svakom uljezu.

Budi pozitivna.

Svaki korak koji napraviš na putu izbavljenja od ovog sindroma isplatiće ti se višestruko. Osećaćeš se srećnije i zadovoljnije. Biće ti lakše da prihvatiš pohvalu i što je još bitnije bićeš motivisanija i samim tim produktivnija. Niko ne kaže da je lako, ali vredi. Tu si gde jesi, jer to zaslužuješ. Ti si jedna jedina, uspešna, sposobna i talentovana.

Da li si se nekad susrela sa ovim osećajem ili spadaš u onih 30% svetske populacije? Podeli svoje iskustvo sa mnom putem komentara.

Srećno stvaranje. 

 

2 thoughts on “Sindrom uljeza

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s