Sindrom uljeza

Da li ste ikad imali osećaj kao da vas je neko ubacio u pogrešan film? Da ne znate šta radite tu i da će svi oko vas u jednom trenutku shvatiti da ste vi ustvari uljez, da ne pripadate tu? Ne zaslužuješte vi to radno mesto, ili tu ponudu. Odakle im uopšte ideja da vi imate dovoljno znanja i talenta za tako nešto?! Ko ste vi da se družite sa uspešnima? Uostalom, vi ste ionako uspeli samo zato što imate više sreće nego pameti i jednostavno ste bili na pravom mestu u pravo vreme.

Taj grozni sindrom uljeza. Ne znate o čemu pišem? Blago vama, spadate u manjinu svetske populacije, jer ovo stanje je, barem jednom u toku života, osetilo oko 70% stanovnika Zemlje. Sad slobodno nastavite da uživate u svim svojim bogatstvima i talentima, i možete da preskočite ovaj tekst, ili pročitajte iz puke radoznalosti. A ako se prepoznajete ne brinite niste sami.

andrea-reiman-256853-unsplash

Impostor sindrom ili sindrom uljeza je vrlo stvaran. Prvi put  je pomenut 1978. u kliničkim istraživanjima psihologa Pauline Clanse i Suzane Imes, a 1985. godine je Pauline Clanse objavila i prvu knjigu o ovom fenomenu.

Ono što karakteriše sindrom uljeza je intenzivni osećaj da sve pohvale i nagrade za dobro urađeni posao nisu zaslužene i brigu da će drugi ljudi otkriti da ste vi prevarant. Što je izraženiji taj osećaj lakše odbacujete pohvalu i komplimente za urađeno. Niste zadovoljni poslom, što rezultira slabijom produktivnošću. Pored toga ne osećate ni zadovoljstvo postignutim rezultatima. Čak možete da osećate strah, sumnju u sebe i svoje sposobnosti, i da se trudite da izbegnete razgovor o svojim uspesima.

Iako podseća na manjak samopouzdanja, ipak ima razlike. Ako imate manjak samopouzdanja, ne postižete uspeh jer vas koče neke nesigurnosti, a ako se osećate kao uljez, onda ste već uspešni, ali ne prihvatate da ste taj uspeh zaslužili.

Naročito je izražen ako pokušavate da pokrenete neku novu priču za sebe. Osećate da to treba da radite, ali nemate školu, nemate iskustvo, ne znate ljude… “Ja ne pripadam ovde.” “ko sam ja da pišem o tome?” “ti sebe zoveš umetnikom?”…

Dobra stvar je što uvek postoji način da ga prevaziđete, ili barem minimalizujete za početak.

Priznajte sebi problem

Pre svega priznajte da nešto morate da promenite. Kad izvučete svog uljeza na svetlo dana, znaćete kako da mu doskočite. Koliko god vam bilo neprijatno, razgovor sa nekim od poverenja može mnogo da vam pomogne. Rešenja se nekad sama nametnu kad naglas izgovorite svoje misli i ono što vas muči.

Promenite svoje misli

Sledeći put kad uhvatite svog uljeza na delu, promenite svoje misli. Ako pomislite “ja to ne znam da uradim” dodajte JOŠ, “Ja to ne znam da uradim još, ali daću sve od sebe da naučim i uradim”. Pa niko se naučen nije rodio, a ni savršen.

Niko nije savršen

To znate i sami, ali i dalje pokušavate da to dostignete. A možda se ponekad čak i ljutite na sebe što niste perfektni. Sindrom uljeza i perfekcionizam idu tako dobro zajedno. Čak mislim da nedeljom idu zajedno na kafu, koliko se dobro slažu. Vreme je da im kažete zbogom. “Hvala lepo. Bilo je zabavno družiti se sa vama, ali mi više niste potrebni. Nađite nekog drugog za zezanje, ja imam nešto pametnije da radim nego da gubim vreme sa vama.” Ipak je mnogo bolje da nešto zaista i uradite, nego da čekate da bude savršeno.

Podsetite se svojih uspeha

Sigurno postoje stvari koje ste postigli i na koje možete da budete ponosni. Neke stvari za koje se ne osećate kao “lažnjak” i kao da nosite tuđe lovorike. Podsetite se svojih uspeha, ili još bolje napravite listu svojih postignuća. To je ogroman udarac u glavu svakom uljezu.

Budite pozitivni.

Svaki korak koji napravite na putu izbavljenja od ovog sindroma isplatiće vam se višestruko. Osećaćete se srećnije i zadovoljnije. Biće vam lakše da prihvatite pohvalu i što je još bitnije bićete motivisaniji, i samim tim produktivniji. Niko ne kaže da je lako, ali vredi. Tu ste gde jeste, jer to zaslužujete. Vi ste jedni jedini, uspešni, sposobni i talentovani.

Da li ste se nekad susreli sa ovim osećajem ili spadate u onih 30% svetske populacije? Podelite svoje iskustvo sa mnom putem komentara.

Srećno stvaranje. 

2 thoughts on “Sindrom uljeza

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s