Greške i kreativnost

Kako stojiš sa greškama? Da li te one sputavaju ili ti služe kao pokretač?

Svi  imamo problem sa greškama. One male još nekako i progutamo, preguramo dalje. Ali velike tipa „dve godine pišem knjigu/kompoziciju, stvaram, slikam… i ništa“ je već mnogo veći zalogaj.

Iako zvuči kao zdrav razum, bitno je napomenuti da uvek treba krenuti u projekat sa svešću da postoji mogućnost da ćeš napraviti grešku. Greške su tu da naučiš, ne da bi sama sebe ukopala duboko u crnilo i ništavilo. One nisu tu da te zaustave na tvom putu.

chuttersnap-478260-unsplash

Veliki kompozitori nisu imali samo remek dela, imali su puno i onih koje su smatrali neuspešnim ili lošim. Veliki slikari su imali puno skica, nacrta, slikali su preko slika koje su smatrali lošim. Mi znamo njihove velike uspehe, ali budi svesna da su i oni isto tako kao i ti pravili greške. Ali nisu dozvolili svojim greškama da im se nađu na putu.

Svi žele da odmah budu uspešni. Očekuju od sebe da će odmah biti dobri u onome što rade, i kada ne bude kako su zamislili odustaju. To je ustvari prava i jedina greška.  Ako sa nečim radiš prvi put ili si tek na početku, onda greške ne postoje. To je sve deo isprobavanja i učenja.

Ne povezuj se sa svojim delom. To nisi ti. To je samo tvoje trenutno stanje, tvoja trenutna sposobnost. Sve je podložno promeni.

Nema garancije u kreativnosti.

Prihvati svoje greške i uči iz njih.

Teško je jer se stalno očekuje da budeš „bez greške“.  Da radiš stvari kako treba, da voziš pravom stranom ulice, da pratiš društvene norme, da budeš u okvirima društva, da ne štrčiš (puno).  I onda kada najzad nađeš vreme za sebe i želiš da stvaraš, kada možeš da se opustiš u prostoru koji trpi greške i gde je eksperiment dobrodošao, gde je zaista sve dozvoljeno i gde možeš da budeš ko jesi, osećaš se kao da i tu moraš da budeš bez greške. Taj prelazak je težak. Nekom više, nekom manje. Tu dobro dođu rituali za početak stvaranja.

Nešto ćeš uraditi dobro, nešto loše. Loše može da zvuči negativno, ali ne mora da bude i zato je bitna istrajnost. Nekad je istrajnost bitnija od talenta. Mnogo puta sam naišla na talentovane ljude koji usled nedostatka istrajnosti napuštaju svoje talente i menjaju ih za neka druga interesovanja koja su naizgled jednostavnija.

Mnogi uspešni umetnici nisu od samog strata bili uspešni, ali su bili istrajni. Učili su na svojim greškama i napravili ih mnogo da bi kasnije bili cenjeni i smatrani za uspešne.

Jedan od najboljih primera je Tomas Edison koji je usavršio sijalicu tek posle mnogo pokušaja. Ali svi prethodni neuspesi ga nisu omeli u svojoj nameri. Kada su ga pitali kako je speo da pređe preko tolikog broja grešaka on je jednostavno odgovorio:

up to 50% off onour '19 collection

Dakle, ako nešto ne uspe iz prve to ne znači da je nešto pogrešno, nego da nešto  još dodatno treba naučiti, promeniti ili dodati.

Sačuvaj svoje „greške“ jer mogu da ti posluže kasnije kao inslipracija ili kao deo nečeg novog. I ovaj post je nastao namerno, a greškom ostao zaboravljen. No dočekao je svoj dan i ugledao svetlost interneta.

Da li voliš svoje greške i učiš od njih? Volela bih da čujem tvoje mišljenje, pa ga podeli sa mnom u komentaru.

 

Srećno stvaranje.

5 thoughts on “Greške i kreativnost

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s