Meditacija i kreativnost

Šta mislite o meditaciji?

Po meni meditacija nije ništa drugo do otvaranje prema sebi. Vreme kad ste u potpunom miru i skladu sa sobom, kad isključite svoj brbljivi mozak, koji najčešće ničemu ne služi sem da vas ograniči, uplaši ili čak zamori. Čast izuzecima.

Na Wikipediji kao definicija stoji: Meditacija (prema latinskom meditatio, razmišljanje, udubljivanje, usredotočenje) je duhovna vežba u kojoj meditant svoju pažnju usmerava prema određenom misaonom sadržaju. Meditacija je izvorno proizašla iz istočne mudrosti, i imala je izričito duhovno značenje. U današnje vrieme meditacija se sve više predstavlja i koristi kao sredstvo s ciljem odmora i opuštanja.”

kreativnost meditacija improvizacija

Vrlo je jednostavno, dovoljno je da se samo prepustite svom nesvesnom, svojoj inspiraciji, intuiciji, svojem Višem Ja. Pratite svoj tok, svoj dah, radoznalo i sa punim poverenjem gledajte gde će vas odvesti ovog puta. Potpuno fokusirani i u isto vreme mirni. “Pa to nije nimalo lako!” – znam, i zato je to malo truckavo za neke.

Srećom postoje te neke repetitivne radnje koje mogu da imaju isti učinak na vaše telo i um kao meditacija i ja ih nazivam- aktivna meditacija.

Dakle, i samo stvaralaštvo može da ima takav uticaj.

Iako ja lično volim meditaciju, postoji par razloga zašto je ova aktivna varijanta bolja. Na primer kada jednostavno ne možete da smirite misli, kada vam se sve obaveze koje imate stalno iznova vraćaju ili kad jednostavno imate previše ideja koje se vrzmaju po glavi. Pa čak i ako niste trenutno u najboljem odnosu sa svojom kreativnošću ili muzom, ovo može da izgleda kao nemoguća misija, ali baš zato će prijati i doneti odlične rezultate, na više polja.

Postoji samo par stvari na koje treba obratiti pažnju.

Trenutak stvaranja treba da bude spontan – Koliko je to moguće da ne bude isplanirano vreme rada, obzirom da najčešće treba izvršiti neke pripreme, ako ništa drugo uzeti sav materijal koji je potreban za rad. Pored toga sve ostalo treba da bude spontano.

Nema teme za rad  – Ako se odlučite za neki vid vizuelnih umetnosti samo pripremite materijal i počnite sa radom, bez ikakve ranije ideje, plana, nacrta, teme. Ako je u pitanju muzika prepustite se i neka vas melodija nosi. Potpuna improvizacija. Ako je vaše polje rada ovog puta pisana reči pustite misli da se bez ikakvog reda, smisla ili toka prenose na papir. Može da bude i “kucana” reč, ali ima neka posebna čarolija u pomeranju olovke preko papira. Moje iskustvo je da se i misli drugačije “slažu”.

Prihvatite greške – Ne plašite se da pogrešite, jer ovde ne postoje greške. Nije bitan  krajnji proizvod već sam proces stvaranja.  Nemojte slušati onaj mali unutrašnji glas koji će sigurno u jednom trenutku pokušati da vas sputa. Promoliće svoju ružnu malu glavu u najgorem trenutku. Pustite ga da blebeće i nastavite dalje.

Greške ne-po-sto-je u kreativnosti.

Ovim načinom stvaranja ćete porušiti svoja samonametnuta ograničenja, prevazićićete sebe, ućutkaćete svog dosadnog unutrašnjeg kritičara i prepustićete se trenutku.

Potpuno je oslobađajuće izaći iz okvira ustaljenog i očekivanog, a to je ono što pospešuje postojanje i razvoj kreativnosti.

I da ne zaboravim da ćete se osloboditi stresa i eliminisati negativne emocije, kao i povećati osećaj zadovoljstva, slobode i sreće. Malo li je?

 

Naravno da bih volela da čujem šta vi mislite o ovoj temi. Da li meditirate? Da li ste nekad probali da spojite svoje stvaralaštvo sa prisutnošću, tj. aktivnu meditaciju? Da li bi pokušali tako nešto? Podelite svoje mišljenje sa mnom putem komentara.

 

Srećno stvaranje.

 

P.S. Ako niste već videli napravila sam mini ebook Kreativni odmor – kako da brzo i lako napunite svoje baterije i pronađete insiraciju- koji možete da preuzmete kada se prijavite na newsletter.

P.P.S. Ako imate bilo kakvo pitanje ili sugestiju, pišite mi putem kontakt formulara ili na abramovicdusha@gmail.com – radujem se svakoj vašoj poruci.

13 thoughts on “Meditacija i kreativnost

 1. Buduci sam i sam isprobavao meditaciju, kako onu standardnu u lotos polozaju, tako i onu sa setanjem, dosao sam do zakljucka da od nje nemam nikakve izravne koristi. Tako da smatram da ona definitivno nije za svakoga i ne u ovom modernom svijetu punom stresa i frustracija. Za mene osobno bolje odgovara odmor dok radim nesto konstruktivno, kao npr. dok pisem tekstove, bavim se sportom, setam ili planinarim. Takve prakse najbolje su prolazile na istoku u neko davno doba, na nekoj zabacenoj planini ili u sumi, opcenito u divljoj prirodi, cim dalje od civilizacije.

  Liked by 1 person

  1. Meni prijaju obe varijante, ali sam došla do zaključka da nekad jednostavno ne mogu da smirim misli. Tada volim da trčim, sviram, radim nešto kreativno ili putujem (tipa vozim se po gradu ili okolini). I zaista se slažem da ne može svako da sedi mirno i meditira.

   Liked by 1 person

   1. Čak i oni koji rade u kancelarijama koje od njih očekuju da budu “na izvol’te” 24/7, mogu u tih 24h da nađu 10-ak minuta koje će posvetiti sebi. Za vežbanje, stvaranje, čitanje i bilo šta drugo što im veseli dušu. Jer bez toga, koja je svrha postojanja? A ta brzina sveta oko nas i smetnje su ništa drugo do prepreke u igrici. (Super Mario mi je u glavi)

    Liked by 1 person

 2. Meditacija nije izlomiti kolena u lotos, vec biti malo sam sa samim sobom u neki udobni polozaj. Meditiranje znaci usmeravanje samog sebe ka svoj najispravniji put. Kreativnost i meditiranje su kao brat i sestra. Pozdrav, lep blog.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s