Zašto imati mentora?

Da li se nekad osećate sami?

Kako bi bilo sjajno kada bi neko mogao da vas drži za ruku kada niste sigurni? Da vas posavetuje u trenucima kada treba da se odlučite kuda dalje? Da vam kaže da li ta ideja o kojoj razmišljate već danima vredi? 


Kreativci su često sami na svom putu. Kad se završi školovanje ostanete sami. Stojite na raskrsnici, u mraku i pitate se gde dalje. Kao da nije dovoljno što ste rešili da krenete tim kreativnim putem, a on još plus nije ni osvetljen. Pih.

Tu mentor predstavlja spas, jer svojim znanjem može da obasja taj mračni put i da značajno skrati vreme putovanja, dok usput odgovora na pitanja koja imate. (Što je mnogo bolja varijanta nego da bauljate sami, zar ne?)

Odluka da se upustite u mentorski odnos nije znak slabosti već snage i spremnosti da napredujete.

Mentor je neko ko je autoritet u svojoj oblasti, i ko svojim znanjem, iskustvom i vremenom pomaže svom štićeniku da napreduje u svom poslu i dostigne svoje ciljeve.  

Vrlo je bitno da u jedan takav odnos uđete sa puno poverenja i da budete spremni da čujete i nešto što vam se možda i neće svideti. Jer mentor može jasnije da vidi gde ste jaki, a na čemu biste trebali da radite i šta da usavršavate.

Zato pre nego što počnete da tražite mentora razmislite o sledećim pitanjima:

  • Zašto vam treba mentor?
  • Na kojim poljima želite da se usavršite?
  • Koje ciljeve želite da postignete?
  • Ako se nalazite na raskršću i nemate ciljeve, koje su vam opcije?
  • Ko su sve potencijalni mentori i zašto baš oni?
  • Koja su vaša očekivanja od ovog odnosa?

Kada budete imali odgovore na sva ova pitanja, nađite nekog ko vam odgovara. Nekog ko ima iste vrednosti kao vi. Možda čak osobu koja podseća na ono kako zamišljate sebe u budućnosti.

Bez presije.

Mentorski odnos treba da bude užitak, ne moranje. Svaki susret treba da vas inspiriše i motiviše da napredujete. Bez vaše istinske želje da napredujete i predanosti teško da će odnos zaživeti.

Koji su benefiti mentorskog odnosa? 

Znanje i informacije

Prva stvar koju dobijate od mentora je njihovo znanje i iskustvo. Tu su da vam pomognu da brže i lakše stignete do cilja, jer put kojim vi sada hodate, oni su već prošli, sve im je to već poznato. Imate pristup znanju i iskustvu za koje bi vam trebale godine da ih steknete, i u mogućnosti ste da izbegnete mnoge greške, koje su oni možda naučili na teži način, što vam štedi i novac i vreme.

Umrežavanje i povezivanje

Vrlo je verovatno da će vas mentor predstaviti svom krugu prijatelja, poznanika i saradnika, što može biti velika odskočna daska. Ne samo što će se povećati broj ljudi koji znaju za vas, već će tu biti i neki značajniji pojedinci koji mogu doprineti razvoju vaše karijere. Mogućnosti su beskrajne, tako da možete dobiti predlog za saradnju, zajednički projekat i informacije kojima drugačije ne biste mogli da pristupite. 

“A mentor is someone who allows you to see the hope inside yourself.” – Oprah

Saveti i podrška

Mentori znaju da može da vam se desi da poželite da odustanete od svog puta. Znaju koje su vaše jake, a koje slabe strane i kako da vas poguraju u pravom smeru. Postavljaju  prava pitanja, neretko daju zadatke i pomažu u postavljanju ciljeva. Stvaraju zdravu atmosferu u kojoj se radi i na ličnom i na profesionalnom usavršavanju. I naravno, bodre u trenucima kada lična motivacija i/ili disciplina mogu da manjkaju.

Provera ideja

S obzirom da su autoriteti u svojim industrijama, dobićete njihovo ekspertsko mišljenje koje poslovne ideje vrede, a koje ne. Naravno, one dobre ćete razvijati uz njihovu pomoć dok ne ugledaju svetlost dana.

Dobar mentor inspiriše, proširuje vaše vidike, gura vas napred, hrabri, podržava, povezuje vas sa znanjem i ljudima, savetuje i najvažnije od svega, ne osuđuje. Omogućava vam da se razvijate i da napredujete neverovatnom brzinom pružajući vam sve svoje znanje i iskustvo. Oni su već prošli put kojim vi sada koračate, i mogu da vas sačuvaju od potencijalnih grešaka, gubitaka, ili u najgorem slučaju odustajanja. Kreativci uvek imaju utisak da se bore sami protiv vetrenjača, pa imati nekog ko je tu pored u vidu mentora, čini da budete znatno sigurniji u sebe, svoje stvaralaštvo i svoj biznis.

No, na kraju sve je do vas. Zadaci se neće sami uraditi i ciljevi postići ako se ne pokrenete. Zato stvarajte. 

Da li ste već imali neki vid ovog odnosa, kao mentor ili kao menti? Ili ste možda imali saradnju sa konsultantom? Svoja iskustva podelite sa mnom putem komentara. 

Srećno stvaranje. 

2 thoughts on “Zašto imati mentora?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s