5 promena u novoj godini


Većina nas želi da započne novu godinu sprovodeći neke nove ideje, rezolucije, namere…

Ali mnogi na kraju ne sprovedu te iste želje u delo, ili brzo odustanu. No, nijedan cilj nije moguće ostvariti ako ne promenimo pristup i način razmišljanja.

Ovde dobro dođe ona dobro poznata Ajnštajnova izreka “Ludost je raditi istu stvar iznova i očekivati drugačije rezultate.”

Pišemo ciljeve, želje, ideje bile one realne ili ne, ali nismo spremni zaista da se menjamo. I zato neću da vam pišem šta VI treba da uradite, (kako ja to mogu da znam), već ću ovog puta da napišem šta ja želim da promenim kod sebe kako bih bila bliža ispunjenju svojih ciljeva u narednoj godini.

I neću da čekam prvi, nego počinjem SAD.

Prihvatiću pomoć

Uf, ovo je tako veliki zalogaj. Meni je sasvim normalno da ja nekom pomognem, ali da tražim pomoć i da je prihvatim je skroz drugi Univerzum. Tu se kriju mnogi programi, ali je najizraženiji da to onda znači da nisam dovoljno jaka, sposobna, spretna…

Ali ako nekoga pitamo za pomoć, to ustvari nije znak slabosti, to je snaga i svesnost svojih mogućnosti. Delegiranje poslova je zapravo pametno trošenje svojih resursa. Ako vam neko pomogne, sjajno, ako ne, znate da sledeći put tu osobu preskočite ako vam nešto treba. 

Možete biti prijatno iznenađeni koliko ljudi zapravo želi da učini nešto lepo i korisno za drugoga.

Ako se bavite umetničkim radom vi već dajete deo sebe u svojim proizvodima i poklanjate drugima svoju ljubav, vreme i znanje, dajte i njima šansu da uzvrate na neki način.

Fokusiraću se na jedan zadatak

U jednom periodu je bilo izuzetno popularno biti multitasker, ali na svu sreću naučili smo (neki na lakši, a neki na teži način) da to zapravo nije dobra taktika. Multitasking je ubistvo za produktivnost.

Ja mnogo volim da radim 1000 stvari u isto vreme. Počnem sa jednom idejom, pa me poseti druga, pa treća, pa malo skoknem do četvrte…. Znate kako već to ide. I zato ću sad da se fokusiram na jednu stvar i da se posvetim njoj.

Nismo i ne trebamo biti multipraktik.
Ideja je da krenem lagano sa jednim projektom, i da tek kad on stane na noge i bude samoodrživ, dodam sledeći.

Možda će mi trebati mesec ili dva, ali su mnogo veće šanse da ću ih sprovesti u delo nego ovako na gomili. Dozvoliću sebi da pratim svoj tempo i biću hrabra da mi ideja neće pobeći. A ako pobegne, možda onda uopšte i nije bila moja.

Ima dovoljno za sve

Stalno se razmišljam, šta ako je neko to već uradio, ili možda neko to radi bolje ili je … (sve na istu temu)

Činjenica je da mogućnost da je neka ideja 100% originalna, vrlo minimalna, ali to ne treba da bilo koga osujeti u namerama da je sprovede u delo.

Vi i ja smo potpuno jedinstvene jedinke na ovom svetu i jedini posedujemo svoje znanje, iskustvo i energiju. Možda je to i jedini ORIGINAL na ovom svetu. Svako od nas.

No, da se vratim na temu, ako je neko već to uradio, i ako je neko već u tome uspeo zašto ne bismo i mi?

Nema potrebe da se poredimo. Nema potrebe da sami sebe ukopavamo u zemlju i nedozvoljavamo sebi da se izrazimo. Ja sigurno nisam poslednja osoba koja piše na temu kreativnosti, a definitivno nisam ni prva.

Naša kreativnost nema potrebu da se poredi sa drugima, ona samo želi da se ispolji. Zato nemojmo je sputavati.

Ima dovoljno za sve.

Niko neće uzeti deo koji mi pripada.

Promeniću navike koje mi ne služe

Želim da uradim sve potpuno drugačije.

Znam šta želim, barem tako mislim. Možda znam i kako to da postignem. Ali uvek se spotaknem na iste svoje stare navike (odugovlačenje, preispitivanje, odugovlačenje, sumnja u sebe, odugovlačenje, razni neosnovani strahovi…).

Hajde sad da sve promenim, da se distanciram od svoje ideje i da je razradim na neki drugi način. Postaviću taj famozni cilj (šta je to što želim da naučim, uradim, saznam), šta očekujem, a onda ću da promenim JEDNU stvar i da vidim šta će da se desi.

Svi smo mi robovi navika. Stvari radimo na isti način, držimo se poznatog i granica koje smo sami sebi nametnuli. Mislim da sam najzad spremna da hrabro iskoračim.

Verujem da je glavna caka da se ne uplićimo emotivno u ceo ovaj proces, već da se zabavimo i izađemo iz svojih okvira. I lagano da menjamo stvari i navike koje nam ne služe i koje nam smetaju da napredujemo na kojem god polju.

Slušaću druge

Možda je znam šta ja želim, ali da li znam šta drugi žele od mene?

Ako želimo da sarađujemo sa drugima, onda moramo da uklopimo svoje potrebe sa njihovim potrebama, svoje ideje sa njihovim idejama, i da prilagodimo svoje proizvode njihovoj potražnji.

Znam, zvuči kao vrlo logična stvar, ali većina kreativaca stvara iz svog malog, šarenog sveta, ono što se njima sviđa i ono što misle da će publika (tržište) želeti da vidi (čuje, čita, kupi…).

Zato ću ja ove godine otvoriti i oči i uši za potrebe drugih i uklopiti svoje ideje sa tim.


Iskreno, baš se radujem sledećoj godini. Imam utisak da sam spremna, jer prvi put ne čekam da se desi, nego nastavljam dalje. Barem imam taj utisak. A ako ništa drugo, za godinu dana ću moći da proverim šta sam od gorepomenutog sprevela u delo i koji su rezultati proistekli iz toga.

A vi? Da li vi imate neke planove za sebe u narednoj godini? Da li ste zadovoljni tamo gde ste ili planirate da promenite neke stvari oko sebe? Podelite svoja razmišljanja sa mnom putem komentara.

Srećno stvaranje.

2 thoughts on “5 promena u novoj godini

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s