Kako uvesti svakodnevnu kreativnu rutinu

Verujem da je prvo pitanje koje vam pada na pamet “ZAŠTO uopšte imati svakodnevnu kreativnu rutinu? Po meni, kreativnost je samo drugi oblik brige o sebi. Uvođenje svakodnevne kreativne rutine poboljšava vaš mindset, vaše veštine, a pritom smanjuje nivo stresa. Malo li je?

No, nije uvek tako lako uklopiti je u svakodnevni raspored, zato sa vama delim ono što je meni pomoglo da dodam kreativnost u svoju svakodnevicu.

Pojednostavite

Nemojte sebi postavljati nerealne zahteve, naročito ne na samom početku. Pronađite nešto jednostavno i izvodljivo, i posvetite se tome. Odredite jednostavna “pravila” – na primer jedan crtež ili strana dnevno, ili neki vremenski okvir koji je uklopiv sa vašim dnevnim rasporedom; 10-15 minuta će biti sasvim dovoljno, ako ne možete više da odvojite od svojih dnevnih obaveza.

Počnite sa jednom stvari

Vrlo je verovatno da vas privlače mnoge stvari, ali za početak se potrudite da odaberete samo jednu. No, bilo da ćete crtati, pisati, heklati ili praviti nakit, šta god da odaberete prihvatite da ne morate da posedujete odmah sve što postoji na ovom svetu da biste počeli. Ako ste odabrali da crtate potreban vam je samo papir i olovka. Jedna olovka, ne cela knjižara. Isto to vam treba ako želite da pišete, ili još lakše, samo otvorite novi dokument u Wordu. Ako odlažete početak dok sve ne bude savršeno, ili zato što još nemate SVE što vam može zatrebati, razmislite da li imate posla sa odlaganjem i da li ste se to susreli sa svojim otporom.

Smanjite očekivanja

Nije poenta da postanete novi Van Gog (mada ko zna), ili novi Egziperi (stavite ovde ime svog omiljenog pisca). Poenta sa uvođenjem kreativnosti u svoj svakodnevni život je da se otvorite ka sebi i ka svetu. Ne očekujte od sebe ništa više nego da se svakog dana pojavite “na poslu”, da se svakog dana opustite pišući, svirajući, crtajući. Ne očekujte od sebe da ćete biti savršeni.

Ne zamarajte se time kako nešto treba da izgleda na kraju, i da li je nešto dobro ili loše. Učenje je proces.

Nema razloga da ne napišete taj novi blog post, ili da ne uzmete vodene bojice te date sebi malo oduška i odmora od stvarnog sveta.

Odvojite vreme za sebe

Postoje mnoge teorije na temu kad je čovek najproduktivniji, ali budimo realni svi smo drugačiji, a pri tom dnevna kreativnost i ne mora da iskoristi najbitniji deo dana. Ja volim da uzmem to vreme za sebe naročito kad se ne osećam baš najbolje, kad mi se “razbeže ovčice”. Posle par minuta crtanja, mnogo sam mirnija i svesnija. Sa druge strane za pisanje volim da koristim rano jutro ili noć, kada je okolina tiha.

Ako ste roditelj to dodaje još jednu nepoznatu u celu jednačinu, jer najčešće ne upravljate sami svojim slobodnim vremenom, tako da je potrebna snalažnjivost i posvećenost da biste imali to dragoceno vreme.
A možda spadate u one srećnike koji mogu da odaberu fiksno vreme za projekat, što je najbolja varijanta jer se onda mnogo lakše fokusirate na zadatak pred vama. U svakom slučaju, isprobajte i pronađite šta vama više leži i kad.

Uživajte

Ništa od ovoga nema smisla ako vam ne predstavlja uživanje. Nemojte sebe ubijati u pojam ako neki dan preskočite. Dopustite sebi da pravite greške i da rastete kroz proces. Prepustite se i ne razmišljajte baš mnogo o svakom potezu. Zabavite se, igrajte se kao malo dete. Igra je samo učenje na drugi (zabavniji) način. Pa čak i tim danima kad vam se ne da, ili kad vam ništa ne ide onako kako ste zamislili, pokušajte da nađete nešto zabavno. Zamislite kako bi vaše šestogodišnje Ja rešilo taj “problem”.

Budite radoznali da vidite gde će vas kreativnost odvesti.

Izazovite sebe

Svaki početak je težak. Mada meni teže padne ono što dođe posle toga. Znate onaj osećaj kad krenete da radite entuzijastično, svakog dana ustanete i pre vremena, i puni entuzijazma sednete (stanete) da stvarate, a onda posle par dana, ne možete da napravite ni korak napred. Ništa. Prazno. Ni volje, ni ideje. E, tu dobro dođu izazovi. Imam utisak da su baš atraktivni u poslednje vreme, ali verovatno su oduvek i bili, jer svima dobro dođe kada vas neko drži odgovornima, ili kada neko drugi daje zadatke. To je odličan način za započinjanje (ili čak održavanje) svakodnevne kreativne rutine bilo da se priključite nekom već postojećem izazovu ili napravite neki svoj.

Osigurajte svoju kreativnu rutinu

Idite na Sastanak sa umetnikom – odvojite vreme za sebe i SAMI idite negde. To može biti pozorište, muzej ili bioskop, šetnja u prirodi, putovanje, ali i odlazak u knjižaru ili u kupovinu potrebnih materijala za stavaranje. Bitno je da budete sami. A ako ste više socijalni tip tu su drugi kreativci za druženje. Ako su nam društvene mreže nešto lepo donele, to je mogućnost povezivanja sa ljudima sličnih interesovanja bez obzira na kom se delu planete nalaze. Nađite “svoje” ljude i povežite se sa njima, podelite svoj rad sa njima. Dobićete osećaj odgovornosti, pripadanja, ali i inspiraciju.

Idite lagano napred korak po korak, dan po dan. Dopustite sebi da se igrate, svaki dan po malo. Jer ovom svetu neće škoditi malo više mašte i šarenila.

Da li imate neko redovno druženje sa svojom kreativnošću ili želite da je dodate u svoju svakodnevicu? Šta vam predstavlja najveći benefit, a šta najveću prepreku po pitanju kreativne rutine? Podelite svoje mišljenje sa mnom putem komentara.

Srećno stvaranje.

4 thoughts on “Kako uvesti svakodnevnu kreativnu rutinu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s