Upoznavanje sebe kroz vođenje dnevnika

Briga o sebi je usko povezana sa kreativnošću i protokom naše kreativne energije. Skoro sve što radimo u cilju brige o sebi je povezano sa našim psihičkim, fizičkim i duhovnim stanjem. Ono što je meni dosta pomoglo da napredujem na svim životnim poljima, je pisanje.

Naravno, prvo sam počela samo da zapisujem svoje želje, snove i planove. Ali ubrzo sam došla do zaključka da nema baš mnogo smisla da se bavim onim što želim, a da se ne bavim onim što me drži u mestu. Kada sam počela sa ovim procesom sve je postalo nekako jasnije.

No, nisu svi raspoloženi za pisanje i ne leži svima. Možda neki od vas bolje “rade” sa slikama i bojama. Ali nemojte da odustanete od vođenja dnevnika (journalinga) zato što pisanje ne osećate kao svoj način izražavanja, postoje i drugi načini na koji možete da radite na sebi, da se uskladite sa sobom, da se organizujete, da vodite svoje kreativne beleške, da volite i brinete o sebi.

Hajde da vidimo na koje sve načine možete da se povežete dublje sa sobom.

Klasično vođenje dnevnika

Ja izrazito verujem u snagu reči, bilo da je izgovorena ili zapisana. Ovo je i najjednostavniji način jer sve što je potrebno je da uzmete svoju svesku i pustite misli. Džulija Kamerun preporučuje da pišemo svako jutro 3 stranice toka misli, onako kako nam dolaze, bez ikakave filtracije i ulepšavanja, u cilju pražnjenja nebitnih misli i da bismo pokrenuli svoju stvaralačku energiju- takozvane Jutarnje stranice. Naravno ako jutro i nije vreme kad vam je do pisanja, ili vam se bioritam  ne uklapa sa ovim, pišite pre spavanja i mirne glave se prepustite okrepljujućem snu.

Struktuirano pisanje

Ovaj način vođenja dnevnika je vrlo sličan klasičnom. Razlika je u tome što koristi teme ili pitanja za pisanje. Odlično je za one kojima treba malo gurke ili motivacije da se otvore i ne mogu da smisle o čemu bi pisali. Možete da napravite listu za mesec dana unapred ili čak godinu. Pisanje može da se zadrži na toj temi, ali možete slobodno i da “pređete dalje” ako osetite da ste se povezali sa svojom unutrašnjom muzom (da je tako nazovemo).

Ako vam ovo zvuči zanimljivo, prijavom na Maštarium newsletter možete preuzeti svoj primerak Kreativne knjige stanja koja je u formi struktuiranog dnevnika, ali možete da ga koristite na koji god način želite. Za prijavu pratite ovaj link.

Jedna rečenica dnevno

Idealno za one koji imaju malo vremena, ali i dalje žele da vode neku vrstu dnevnika. Dovoljno je samo par trenutaka dnevno i da u jednoj rečenici sumirate svoj dan. “Bila na poslu, padala je kiša, dosadan dan.” Naravno možete da ga produžite na jedan (ili dva) pasusa, ako osetite potrebu.

Bulleet journaling

Poznatiji i kao BuJo, ovaj način journalinga je postao izuzetno popularan i spaja vođenje dnevnika sa planerom. Možete da bude potpuno jednostavan i monohrom, a imate i potpunu slobodu da ga ukrašavate kako god želite. Ovakvi planeri su često prava umetnička dela u rukama iskusnih.

Ja lično ga ne koristim, ali mi se sviđa njegova jednostavnost i preglednost. Isto tako smatram da lako može da vas održi “na putu” i organizovane, ali kao i sve ostale veštine i ovde je potrebno posvetiti malo vremena za organizaciju i popunjavanje vašeg bullet journal.

Još jedna sjajna stvar kod ovog načina vođenja dnevnika/ planera su razni trackeri- grafike putem kojih pratite svoj napredak u odabranim oblastima – navike, san, fizičko vežbanje, kreativno vreme, finansije i mnoge druge.

Ključ za popunjavanje je glavna stvar  ako ga koristite kao planer. Imate simbole koji označavaju da li je nešto urađeno ili ne i da li je pomereno za neki drugi datum i td. Ovo je dnevnik/planer koji zaslužuje da ima svoj odvojeni post obzirom na količinu detalja koji nosi sa sobom, a lepota je što je potpuno prilagodljiv svačijim potrebama i estetici.

Liste i spiskovi

Ovo možda i ne zvuči kao vođenje dnevnika, ali predstavlja kombinacija klasičnog vođenja dnevnika i Bullet Journalinga. Ovo je za vas ako volite liste, a želite da ostanu što jednostavnije. Svakog dana zapišete šta želite da uradite, kako želite da se osećate, možda i poneku pesmu za taj dan. I to je to. Kao mini zapis vaše svakodnevice.

Art journaling

Neki ljudi bolje misle kroz umetnost, sliku i boje i ovaj vid vođenja dnevnika je idealan za njih.  Bez obzira da li crtate, švrljate, slikate, lepite i pravite kolaže to sve spade u art journaling. Možete da beležite ideje, pravite skice, pišete pesme, sređujete misli…

Ako vam je ova tema nepoznata, ali ste zainteresovani da saznate još nešto o ovom načinu vođenja dnevnika, možete pročitati post na tu temu., klikom na sliku ispod.

Vođenje dnevnika, ili knjige stanja kako ja volim da je zovem, mi je pomogla da shvatim i upoznam sebe malo bolje. Postala sam samosvesnija i zadovoljnija. Ponekad kada stvari ne idu kako sam zamislila, pustim sebe, budem nežna i spremim se da sve ponovo sutra uradim, možda samo malo drugačije.

Za koji god način da se opredelite, ne bi trebao da vam predstavlja teret ili obavezu, već uživanje. A čak i onda kada ne želite da pišete, probajte, mnogi izazovi mogu da se srede dok zapišete ono o čemu razmišljate. Mnogi snovi nisu naši, a mi ih sanjamo.

Eto. Da li ste nekad vodili dnevnik i da li ga sada vodite? Koji je vaš način sređivanja misli i brige o sebi? Volela bih da čujem vaše mišljenje pa ga podelite sa mnom putem komentara.

Srećno stvaranje.

P.S. Na zaboravite da se prijavite na newsletter kako biste preuzeli svoj primerak Kreativne knjige stanja i još malo bolje upoznali sebe ili se barem malo zabavili.

OSTAVITE SVOJU EMAIL ADRESU OVDE.

4 thoughts on “Upoznavanje sebe kroz vođenje dnevnika

 1. Ne prestajem da vodim dnevnik već 20 godina. Ispisala blizu 60 svesaka. Trenutno, poslednjih nekoliko godina, pišem penkalom i mastilom. Posle toga, povratak na pisanje hemijskom, kad ustreba, isti je kao da ekserom grebeš po papiru. Jednostavno, penkala je nešto posebno.

  Liked by 1 person

 2. Počela sam od prošle godine da vodim svoj ručni bujo planer. Do tada sam bila ubedjena da nema potrebe za tim jer nemam problem sa memorisanjem obaveza. Medjutim, tek kada sam pod dejstvom nekih Instagram profila počela da ga vodim, shvatila sam da on ima još značajniju ulogu od prostog evidentiranja obaveza – a to je da se čovek mnogo odgovornije ponaša prema obavezama koje zapiše. I kada zapišem stvari u kojima ne uživam baš, ali znam da su dobre za mene, mnogo lakše se nateram da ih uradim. Pored toga, kada se vodi i traker, vidi se svaki napredak, pa to bude još veći podsticaj da se više angažuješ na tim stvarima. Za sada sam prezadovoljna, jer vidim da sam mnogo angažovanija, a samim tim i kreativnija. Ideje samo naviru, tako da više ne znam šta pre da odaberem za rad
  za taj dan! 🙂

  Liked by 1 person

  1. Da, često otpišemo pisanje “jer meni to ne treba”. A pisanje je oslobađajuće. Svaka čast za BuJo. :-)))
   Meni se mnogo sviđaju ti trackeri, pa ih povremeno ubacujem (za praćenje nekih bitnijih napredaka) u svoj “običan” dnevnik.

   I da, što više pišemo, sve više ideja dolazi. :-)))

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s