Kako se uskladiti sa sobom i svojim poslom

Kreativni posao – drugi deo

Možda se i vama dešava da provodite dane maštajući o tome “kako bi bilo lepo da…” ili “jednog dana ću…”. Nažalost, ako ništa ne promenite danas, to “jednog dana” možda nikad i ne dođe.

Napravili ste veliku viziju svog života. Znate šta želite da radite. Sve ste lepo isplanirali i napisali ciljeve, ali nešto i dalje ne štima. Negde ste zapeli. Ne pomerate se napred.

Hajde da se vratimo korak ustranu i da prvo vidimo KO ste sad. Da li znate odgovor na to pitanje? Šta radite? U čemu uživate? Kako se osećate? U čemu ste dobri? Koje su vaše vrline? Koje veštine, umeća i talente posedujete? Po čemu ste jedinstveni?

Koje su vaše vrednosti? One duboko u vama čine srž vašeg bića, i presudne su za vaš život i posao. Vaš posao treba da bude u skladu sa vašim vrednostima. Verujte svom osećaju u stomaku. Svaki put kada pomislite da napravite neki kompromis, tačno znate šta vam je bitno.

Ako niste sigurni, testirajte sebe sa novčićem. U trenutku pre nego što novčić padne, poželećete jednu stvar više nego drugu. 😉

Napišite svoju listu vrednosti, svojih prioriteta. Bez čega ne biste mogli? Šta je za vas pravi blagoslov? U skladu sa čim želite da živite? Ili možda znate šta ne želite, napišite suprotno. A onda razmislite da li tako živite, ako ne, koliko vam nedostaje.

Vaše vrednosti, zajedno sa vašim veštinama, talentima, znanjima, umećima, stavovima, pričom i vašom energijom čine vas. Vi ste potpuno jedinstveno ljudsko biće, a samim tim je i vaš posao jedinstven. Možda neko radi to isto, ali nije vi. Nema vašu priču, i vašu energiju.

Napravite svoju listu prioriteta, od najbitnijeg do najmanje bitnog, i proverite da li ste i koliko u skladu sa svojim vrednostima.

Uskladite svoj život i svoj posao sa svojim prioritetima. Ako vam to ne izgleda jednostavno, potražite pomoć. Mogu da vam pomognu porodica, partner, saradnici ili prijatelji, ali imate jednog, još jačeg saveznika, kojeg možda niste ni svesni.

Imate svojeg Unutrašnjeg mentora. Ja ga zamišljam kao mudriju i uspešnu verziju mene, Ona je ustvari JA iz budućnosti.

Iako sam i ranije imala neku ideju o postojanju Unutrašnjeg mentora, sve je postalo jasnije kada sam pročitala knjigu Tare Mor “Veliki iskorak”. U ovoj knjizi autorka detaljno piše o Unutrašnjem mentoru, kako se povezati i koji su benefiti.

Pa dobro, ali čemu služi Unutrašnji mentor?

Može vam pomoći u trenucima kada ste zaglavljeni i ne znate šta sledeće da uradite. U trenucima kada treba da donesete neku bitnu odluku vezanu za svoj posao ili život. Tada se zapitajte šta bi on/ona uradio/la na vašem mestu. Mudrost unutrašnjeg mentora vam pomaže da ostanete na pravom putu, u skladu sa vašom velikom vizijom, a u isto vreme će umanjiti stres, brige i anksioznosti.

On/a je uvek tu za vas. Nema bitnijeg ili pametnijeg posla. On/a ne brine, govori mirnim, toplim glasom, ne savetuje iz straha ili brige. Ne zaboravite da je on/a vaša verzija, i na vama je da se uskladite/povežete sa istom.

Kako da se uskladite sa Unutrašnjim mentorom?

Odvojite vreme samo za sebe, kod kuće ili negde u prirodi, bitno je da vas niko ne uznemirava neko vreme.

Smirite se, duboko dišite i opustite se. Zamislite da idete na sastanak i pustite vašu maštu da “odabere” gde i kako, i zamislite sebe za 5-10 godina u budućnosti. Zamislite da je vaša karijera izuzetno uspešna. Obratite pažnju kako izgledate. Kako se ponašate, osećate? Kako se oblačite? Šta volite da radite? Da li imate neke dnevne rutine? Gde radite? Gde živite? Koliko i šta radite? U čemu uživate? Svako pitanje koje vam padne na pamet postavite i “sačekajte” odgovor. Ako imate nekih nedoumica u životu ili poslu, “pitajte” za savet. Na kraju se “oprostite” i vratite u svoju realnost.

Znajte da odgovori ne moraju biti u vidu reči, mogu biti i osećaji, osećanja ili slike. Ako ne uspete da se uskladite iz prvog pokušaja, pokušajte ponovo nakon par dana ili probajte neki drugi pristup.

Sva ona pitanja (Kako se ponaša? Kako se oblači? Šta voli da radi?…) možete i da uradite kao pisanu vežbu. Pustite ruku da sama intuitivno piše, i nemojte mnogo da ulepšavate ono što se pojavljuje na papiru ili ekranu.

Ono što je bitno je da je to manifestacija onoga ko želite da budete i svaka sledeća “komunikacija” vas vodi korak napred da to i postanete i živite svoju veliku viziju. Razmislite da li možete sad da se ponašate i/ili osećate tako? Šta sve možete da uradite ili promenite da biste bili bliži toj svojoj verziji.

Fromula je jednostavna:

  1. Budite (svoja uspešna verzija)
  2. Radite (u skladu sa svojom vizijom i onako kako bi to radila vaša uspešna verzija)
  3. Imajte (svoj život iz snova)

Naravno da uspeh ne dolazi preko noći. Veština se stiče i brusi, ali dodatno je potrebno da verujete u sebe i u svoje mogućnosti, da znate i da možete osetiti ka čemu idete. A uvek je dobro imati podršku na putu. Zašto to ne bi bio neko ko je već uspeo u onome što vi želite? Vi na primer? 😉

Šta mislite o tome? 😉

Srećno stvaranje.

+ U knjizi “Veliki iskorak” Tare Mor imate vežbu vizualizacije za usklađivanje sa Unutrašnjim mentorom, ili možete da iskoristite resurse na njenom sajtu- Tara Mohr-Unutrašnji mentor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s