Kreativnost u vreme karantina

Mnogo toga neće biti isto nakon ovog karantina, ali jedna stvar je sigurna, mnogi ljudi su se okrenuli stvaralaštvu u ovom sumanutom vremenu.

Mnogi najzad imaju vremena da se posvete stvarima i aktivnostima koje vole. Jer kad prođe strah i panika, ljubav ostaje. Ostaje nam da obogaćujemo svoje vreme zvucima, osećajima, bojama koje volimo.

Nije da smo imali mnogo izbora na početku, ali sada imamo izbor da ovo vreme iskoristimo najbolje što možemo. Nekima je prijatno da budu kod kuće (dragi introverti, ovo je naše vreme), a nekima ne baš toliko. Ono što je zajedničko je da nam kreativnost može izuzetno olakšati ovaj period.

Crtajte.

Dugo priželjkujete da se oprobate u crtanju, ali nikad niste imali vremena za to?! Sada ga najzad imate. Uzmite najobičniji papir i bilo koju olovku i počnite. Ne očekujte od sebe savršeni rad (šta je uopšte merilo savršenog?!) samo se igrajte i pustite vašu kreativnost da se izrazi.

Bojite

Kada završite crtanje, pređite na boje. Ili ako već imate (a verovatno imate) uzmite onu bojanku što ste dobili za neki od prethodnih rođendana i bojite. Bez puno razmišljanja, određivanja šta i kako. Igrajte se kao malo dete, i da, smete da prelazite linije. 😉

Pevajte/Svirajte

Muzika je svuda oko nas. Uzmite instrument koji je u poslednje vreme samo skupljao prašinu i svirajte. Pustite karaoke i pevajte. Ako baš želite da iskoristite pametno vreme, nađite neki tutorijal na Internetu kako svirati određeni instrument i samo hrabro krenite u osvajanje znanja.

Čitajte

Možda vam je dovoljno da samo sednete u svoju omiljenu fotelju i čitate knjigu. Ili dve. Ili tri. Čitanje je uvek dobar izbor. A možete i da učite nešto što ste dugo imali u planu. Online ili offline.

Pišite

Ako ste oduvek priželjkivali da pišete (ali niste imali vremena) sad je pravi trenutak. Možete da pišete dnevnik koji će vam pored samog procesa pisanja doneti i oslobađanje emocija i stanja koja proživljavate. Ili možete da započnete blog, ili tu neku knjigu o kojoj već dugo maštate. Možda je poezija vaš izraz? Kako god, izgovora nema. Treba vam samo sveska i olovka ili komp.

Đuskajte

Pustite omiljenu muziku za ples i pokrenite se. Osećaćete se sjajno, a pored toga potrošićete i koju kaloriju od ovih koje skupljamo zbog manjka kretanja (čast izuzecima).

Kuvajte

Po mogućstvu neku zdravu hranu. Ispobavajte nova jela i ukuse. Nezgodno je što je sad primamljivo grickati i neke malo manje zdrave stvari, ali budite kreativni (wink-wink) i spremajte sebi neku uskusnu, a zdravu hranu.

Idite u muzej ili na predstavu

Mnogi svetski muzeji nude besplatne virtualne ture. Isto tako mnoga pozorišta i operske kuće imaju preojekcije svojih predstava. Vaše je samo da odaberete šta želite da gledate/slušate, da se zavalite na sofi u svojoj dnevnoj sobi i da uživate.

Ne radite ništa

Nije potrebno biti u akciji ako vam se ništa ne radi. Budite nežni prema sebi. Setite se da je vaš život, celokupan, zapravo vaš kreativni projekat, tako da ako vam se ništa ne radi i to je u redu. Ja sam prolazila kroz talase akcijašenja i lenčarenja. Kao plima i oseka, sačekajte da prođe, a onda se ponovo posvetite sebi i svojoj kreativnosti.

Naravno da ima mnogo načina da budete kreativni, samo se prepustite svom unutrašnjem vođstvu. Neke dodatne predloge imate ispod.

A ako vreme provodite sa klincima ova lista možda može da vam pomogne.

Čuvajte se i srećno stvaranje.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s