Faze kreativnih blokada

Kreativne blokade mogu da nastupe u bilo kom trenutku kreativnog procesa i isto tako mogu da se menjaju u zavisnosti od perioda života i stanja u kom se nalazite. Međutim, ništa što se dešava nije strašno i sve se dâ prevazići. Ne zaboravite da uvek postoji mogućnost i da se zaglavite na istom mestu. I dalje – ništa nije strašno (iako kreativci često misle da je svet prestao da postoji zato što su oni upali u blokadu). 

Bitno je da tu blokadu osvestite i da znate šta sa njom da radite. 

Kreativna blokada, kreativna blokada na početku, blokada na početku, blokada kreativnog procesa

Blokada na početku procesa

To je onaj osećaj besmisla kada se spremate za rad, ali nemate motivaciju, a inspiracija je negde zalutala. Osećate se potpuno beskorisno i nimalo kreativno, i najradije biste od svega digli ruke. U ovoj fazi nema ni spoljašnjeg ni unutrašnjeg pokreatača, a potreban vam je neki spoljni uticaj ne bi li ste se pokrenuli. Pošto se on ne pojavljuje, to vas dodatno demotiviše, pa možda čak i ljuti. 

Ako u ovome prepoznajete sebe, odgovorite na pitanje: „Šta se dešavalo u vama/ u vašoj glavi u trenutku kada ste odustali od stvaranja?” 

Da ne biste ostali tako izgubljeni, hajde da razmislimo šta još možete da uradite da se izvučete iz ovog stanja. Možete da počnete da radite bez obzira na trenutnu situaciju i da vas sam kreativni proces „izleči”, što je teži način. 

A možete i da pronađete svoju izgubljenu inspiraciju. Svako ima svoj način koji ga dovodi do optimalnog stanja za ispoljavanje kreativnosti. Možete da se pozabavite sobom i da malo ugodite sebi (pustite muziku koja vam prija, ili opuštanje uz knjigu i omiljeni napitak, na primer).

Ili da promenite nešto u svom okruženju u kojem stvarate. Kreativnim mozgovima je potreban stimulans, tako da ako dugo boravite na istom mestu, i to može da bude demotivišuće za vas. Izađite u šetnju po gradu ili, još bolje, po prirodi. Opustite se i napunite svoje kreativne baterije. 

Kreativna blokada, kreativna blokada u sredini, blokada u sredini, blokada kreativnog procesa

Zastoj u sredini procesa

Krenuli ste sa radom i sve je bilo sjajno, ali u jednom trenutku se desio zastoj. 

Sve je bilo tu –  ideja, koncept, razrada. Mogli ste da osetite finalnu verziju pod svojih rukama, ali iz nekog nepoznatog razloga je entuzijazam opao i sada ste se obreli usred nezavršenog projekta, bez ideje i želje da ga uopšte privedete kraju. 

Neki od faktora ovog stanja i zapadanje u ovaj tip blokade jesu:

– skolonost ka odlaganju;  

– neorganizovanost ili loše radne navike, gubitak fokusa i discipline; 

– umor – kreativni projekti iscrpljuju koliko god voleli da se bavite njima, tako da su odmor i briga o sebi od iznimne važnosti. 

Ako se nalazite baš u ovoj tački, zapitajte se: “Šta se desilo kada ste se zaglavili?”.

Kreativna blokada, kreativna blokada na kraju, kreativna blokada na cilju, blokada na cilju, blokada na kraju, blokada kreativnog procesa

Blokada na cilju 

Zvuči besmisleno, zar ne? No, ljudi često stanu nadomak cilja. Razloga može biti mnogo, ali oni se najčešće kriju u nesigurnosti, perfekcionizmu i brzopletosti. 

O perfekcionizmu bih mogla da pišem unedogled, a i nije da nisam.  

Negde pred kraj stvaralačkog rada dolazite do zaključka da vaše ostvarenje nije dovoljno _______________ (popunite sami), te rešavate da odustanete od svega ili da sve izmenite, što vas vodi na sam početak procesa. Ponekad se dešava i da se čitav projekat uništi silnim popravljanjem, zarad jurenja perfekcije. Usput, počinjete da se pitate čemu sve to i šta vi uopšte radite tu i čemu sve to služi. 

Pod brzopletošću mislim na situaciju kada vam se desi da u finalnoj fazi projekta, iz ko zna kog razloga, napravite grešku (ili više njih) koja vas skupo košta. Toliko zabrljate da vas to dovede do toga da odustanete od projekta. Može da se desi i da postanete nestrpljivi da stignete do kraja, što vas čini frustriranim, ljutim i na kraju natera da odustanete od vašeg projekta (iako samo što nije gotov). Vaš Unutrašnji umetnik, koji je pre svega jedno veliko dete, duri se i diže ruke.

Ako se prepoznajete o ovoj blokadi zapitajte se: “Šta se dešavalo u procesu pre nego što ste stigli do „zida?”.

Potražite odgovore na sledeća pitanja:

Da li vam nedostaje inspiracija?

Da li vam je dosadno?

Da li ste umorni?

Da li ste nestrpljivi?

Da li morate još da učite/ vežbate/ radite?

Imate li motivacije za rad? 

Da li odlažete rad? 

Da li ima smisla baviti se kreativnim poslom? 

Da li ste zadovoljni svojim postignućima? 

Da li vam treba neki spoljni „motivator” da biste stvarali? 

Kreativna blokada, blokada kreativnog procesa

Za izlazak iz svake od ovih faza potrebna je volja, ali i brdo ljubavi prema sebi. Lagano se pokrenite, osvestite šta se dešava. Nemojte da vam bude teško da se pozabavite svojim blokadama. Razmislite gde se pojavljuju i šta ih inicira, jer će vam sve ovo mnogo lakše pasti sledeći put kada se desi da udarite u kreativni zid.

I setite se da su svi odgovori i sva rešenja u vama. 

Da li ste se prepoznali u nekom od ovih primera? Da li ste nekad prošli kroz neku od ovih blokada? Podelite svoje mišljenje sa mnom putem komentara.

Srećno stvaranje!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s