7 kreativnih vežbi za svaki dan

Danas sam ničim izazvana provela par sati igrajuči se bojama.  Bez ikakvog povoda, bez ikakve teme. Četkica, tempere i velika količina belog papira koji jedva čeka da promeni svoju svrhu. Potpuno uživanje. A onda sam rešila da sebi zadam par vežbica.

Ja uživam u ovim vežbama. To je isto kao kad odete u teretnu ili na trčanje, radite na svojim kreativnim “mišićima” i kreativnom mišljenju.  U današnjem vremenu ta veština vam je potrebna bez obzira da li ste umetnik, stvarate iz hobija ili dolazite iz sveta biznisa.

Kreativne vežbe pomažu da fleksibilnije razmišljate, da promenite ugao gledanja i pristup radu, smanjuju stah kad se upuštate u neke nove izazove i radite sa više elana. Pred vama je par onih koje se meni sviđaju. Neke koje praktikujem i neke koje planiram da isprobam u danima koji slede.

kelly-sikkema-580858-unsplash
Photo by Kelly Sikkema

Pa da krenemo redom:

20 načina

Nacrtajte jednu stvar na 20 različitih načina (auto, kolač, oblak, cvet, svog ljubimca…). Bez očekivanja i bez ocenjivanja rezultata.

30×1

Druga varijanta prethodne vežbe je da svakog dana u toku jednog meseca crtate po jednu verziju iste stvari.

Prepustite se muzici

Sledeći put kad budete išli na neki koncert ponesite svoj blok za crtanje (notes, tablet…) i pustite muzici da vas vodi dok crtate. – ovo možeš da praktikujete i kod kuće, samo pustite muziku i prepustite se svojoj kreativnosti.

Šetnja u prirodi

Izađite u šetnju, sakupite grančice i napravite nešto od njih. Ako vam ništa drugo ne padne na pamet, ispišite svoje ime grančicama. Na kraju fotografišite svoje delo da biste sačuvali primer urađene vežbe.

Jednopotezni crtež

Nacrtajte nešto ne podižući olovku sa papira. – Uvek zabavna vežba. Posle crtanja možete da dodate boje, čime dodajete drugi nivo ovoj vežbi.

Dobri, stari kolaž

Iseckajte gomilu papira (magazini, novine, katalozi…) i napravite kolaž. – lako i zabavno.

Upijanje tuđeg stvaralaštva

Odaberite neku sliku, skulpturu ili nešto drugo što vamse sviđa i što vas inspiriše i naravite svoju verziju tog dela. Možete ovu vežbu spojiti sa odlaskom u muzej gde ćete pronaći svoju inspiraciju za vežbu.

maria-fernanda-gonzalez-575126-unsplash
Photo by Maria Fernanda Gonzalez

Da bi vam ovakve kreativne  vežbe prešle u navku potrebno je da svakog dana odvojite 15-ak minuta svog vremena i svakog dana isprobajte neku novu vežbu ili nešto uradite na drugačiji način.

Nadam se da vam se sviđaju i da ćete isprobati neku od ovih vežbi. Ovog puta su bile vežbe za crtanje, a sledećeg puta će biti neke sa rečima. Do tada ako imate neki predlog, pitanje ili sugestiju vezano za kreativne vežbe pišite mi u komentarima.

Srećno stvaranje.

6 thoughts on “7 kreativnih vežbi za svaki dan

  1. Teretana za mozak. 😉 Ni sama ne znam čime sam se sve u životu bavila, šta sam sve probala, napravila, naučila. Dobra ideja da krenem u nešto novo. Hvala 💝

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s