Točak života

Točak života je odlična vežba i alat kojim možemo uneti više balansa, zadovoljstva i uspeha u svoj život.

Korišćenjem ovog jednostavnog alata možemo dobiti uvid u stepen zadovoljstva u određenim životnim poljima, kao i da odmah vidimo gde treba da se poradi.

Sam točak je podeljen na 8 osnovnih polja (zdravlje, karijera, finansije, lični razvoj (psihološki razvoj, emocije, duhovnost), zabava (hobi, relaksacija), porodica/prijatelji, ljubav (u romantičnom smislu), stil života  (stanovanje, blagostanje, kvalitet života i okoline).

Ova podela kategorija je samo predlog i može se menjati kako god da bi odgovarala osobi ili trenutku u kojem se radi. Na primer možemo dodati Kreativnost, Duhovnost, Fitnes, Doprinos zajednici, ili možda želimo podeliti Porodica/Prijatelji u dve kategorije,  sve u zavisnosti od toga šta je kome bitno.

Popunjavanje točka života je izuzetno lako.

Precrtaj ili odštampaj ovu sliku za početak. ⇓⇓⇓

 

Tocak-zivota

 

Za svako polje života se ucrta, oboji, označi koliko smo zadovoljni trenutnim stanjem na tom polju.

Unutrašnji deo označava 0 a spoljašnji 10 kao stepen koliko smo zadovoljni svojim životom, tj određenim poljem, gde je 0- nimalo, a 10- potpuno zadovoljan/na .

Idealno je da je točak što bliže obliku kruga (i da je stepen zadovoljstva 8+), mada najčešće izgleda kao neko čudno biće iz mašte trogodišnjaka.

Sa ovom jednostavnom vežbom ispred sebe imamo jasni prikaz čime treba da se pozabavimo da bismo svoj život doveli što bliže balansu.

Nadam se da ti je ova vežba bila zabavna i da će ti koristiti da budeš bliže svom balansiranom životu.